I Israel sjunger barnen om fred – i svenskfinasierade PA lär de sig hatets melodi

Klicka för att höra Bisam sjunga om fred
Klicka för att höra israelisk-arabiska Bissan Abu Laben sjunga om fred

Nyligen såg jag på israeliska talangprogrammet Beit Sefer Lamusika som nu går på tv i Israel. I programmet får barn visa upp sina sångtalanger i en lekfull tävling. Bland de tävlande finns en ortodox judisk kille som heter Uziya Tzadok från Avnei Hefets,  i Shomron (en sk bosättning på Västbanken), en arabisk flicka som heter Bissan Abu Laben som går i judisk skola och en judisk tjej som heter Anel Daon som sjunger på arabiska och får träffa sin favoritsångerska, den arabiska sångerska Nasrin Kadri .

Programmet Beit Sefer Lamusika visar två viktiga sidor av Israel: det mångsidiga Israel och landet bortom konflikten där  demokratiska värderingar och samexistens odlas, frodas och lever.

I de palestinska områdena däremot som får svenskt bistånd för fredsuppbyggande ändamål lär sig barnen att hat och våld lönar sig. Al-Khatibskolan som administreras av Palestinska myndigheten har till exempel nyligen anordnat en  fotbollsturnering till Ahmad Manasrah’s ära. Manasrah är en palestinsk trettonåring som begick terrorbrott mot en annan trettonåring, en judisk pojke som han knivhögg och skadade svårt. Och våldet kryper allt lägre ner i åldrarna. Tawfiq Tirawi, som är medlem i Fatahs centralkommitté  vittnar stolt i palestinsk tv om att hans 2-åring sjunger: ”Pappa köp mig ett maskingevär och en bössa så att jag kan besegra Israel och sionisterna”.

Israel lär sina barn i en anda av fredvilja och samexistens. Judiska och arabiska barn i Israel sjunger kamratligt tillsammans. Palestinska myndigheten lär sina barn bara våldets, motståndets och hatets melodi. Trots minst 20 år av internationellt bistånd  för att bygga fred är det med våld och hat i sinnet som den Palestinska myndigheten agerar. Trots att Israel inte får en krona i bistånd av varken Sverige eller EU lär sig barnen där om fred och bygger sin framtid tillsammans, judar och araber.  Palestinska myndigheten har fått miljarder efter miljarder i bistånd men saknar fortfarande förmågan att lära sina barn annat än att ta till vapen mot judiska barn. Detta är det skamliga och bittra facit för den svenska biståndspolitiken i de palestinska områdena! Skäms utrikesminister Margot Wallström och biståndsminister Isabella Lövin!

Arabiska Israelen Bissan Abu Laben (mitten) sjunger med syskon Noam och Ori Koltov i Beit Sefer Lamusika
Arabiska israelen Bissan Abu Laben (mitten) sjunger med syskonparet Noam och Ori Koltov i Beit Sefer Lamusika

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s