Margot, prinsen och Putin

Putin möter prins Mohammed bin Salman, båda likt Wallström utsedda till några v 2015 års "globala tänkare"
Putin möter prins Mohammed bin Salman

Sveriges utrikesminister Margot Wallström har av det aningen vänsterliberala magasinet Foreign Policy utsetts till en av hundra ”global thinkers” årgång 2015 . På listan över globala tänkare hamnar vår utrikesminister dock inte i det mest demokratiska, feministiska och fredliga sällskapet. Rysslands krigspresident Vladimir Putin och Saudiarabiens offensive utrikesminister prins Mohammed bin Salman gör Wallström sällskap i kategorin”decision-makers”. Prinsen har utsetts för sitt ”ledande av en hökaktig omsvängning” och har bland annat gjort sig känd för blodiga räder mot shiamuslimer i Yemen. Han har också deltagit i politiska möten med terrororganisationen Hamas.

Mohammed bin Salman pekas ut av flera medier som en av de som egentligen styr den stränga wahabistiska staten. Politiken i Saudiarabien är långt ifrån en feministisk politik, enligt Margot Wallström som också hävdat att kvinnors rättigheter kränks och att vi inte kan använda något annat ord än diktatur om Saudiarabien.

Putin har blivit nominerad för att han ”gör fred genom att släppa bomber”. Den ryske ledaren har både bombat ISIS  och väststödda rebellgrupper som strider mot Syriens diktator Assad som Putin stödjer och  som anklagas för terrorhandlingar mot sin egen befolkning.

Enligt Foreign Policy som även låtit intervjua Wallström så har den svenska utrikesministern förärats sin plats på listan för att ha ”specificerat en feministisk utrikespolitik”,  I intervjun som består av något som mest liknar propaganda från UD berättar vår utrikesminister att Sverige slösar upp futtiga 50 miljoner kronor* på syriska kvinnonätverk  och kvinnors deltagande i fredsbyggande lokala och internationella processer. Den svenska regeringen ska också ha tagit initiativ till att starta ett nätverk av svenska kvinnliga medlare som inom två år ska vara redo att hjälpa till i fredsförhandlingar, hävdar Wallström. Märkligt nog har Foreign Policy helt ignorerat Wallströms ord om ”att acceptera en desperat situation eller ta till våld”, vilket tolkats av flera medier och politiker som ett försvar eller uppvisad förståelse för terrorism. Om Foreign Policy hade  uppmärksammat den svenska utrikesministerns förstående uttalande om palestinsk terrorism, morgonen efter att över 130 fransmän dödats av islamistiska terrorister, så hade det blivit mer uppenbart varför hon hamnat i krigsfurstarna Putins och Mohammed bin Salmans sällskap.

 

 

 

 

*futtigt i jämförelse med miljardbiståndet till palestinska områdena.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s