Wallströms nya härdsmälta:”vi ser bosättningar och annat våld”

Foto: Riksdagsförvaltningens webbtv
Foto: Riksdagsförvaltningens webbtv

 

I fredags var det åter dags för utrikesminister Margot Wallström att utstå kritik i riksdagens kammare men denna gång kritik från det propalestinska lägret. Vänsterpartiets Torbjörn Björlund frågade i sin interpellation ” Läget i Palestina” utrikesministern hur hon tänker agera för att ”vidmakthålla uppmärksamheten på situationen i Palestina och för att motverka den pågående utvecklingen som hindrar en fredlig lösning och ett fritt Palestina”. Björlund ville förstås få Wallström ännu mer på sin politiska planhalva och få henne att uttala sig mer kritiskt mot Israel.  Det intressanta med denna interpellationsdebatt var att vi återigen fick bevis på vår regerings bitvis besynnerliga perspektiv på Mellanösternkonflikten och som bonus prov på den svenska vänsterns brist på faktagranskning.

I debatten återupprepade Björlund sitt grundlösa påstående, från en demonstration i våras, att 200 000 palestinier (israeliska araber) bor i tält  i Israel. Björlund sa följande:

Vi vet att det i dag bor närmare en halv miljon palestinier i Israel. Många av dem är israeliska medborgare. Ungefär 200 000 av dem bor i tält. De har alltså inte rätt att bygga på sin egen mark i Israel.

Det finns runt 3000 hemlösa människor i Israel (många gånger färre än i Sverige alltså). Det finns inte 200 000 palestinier i Israel som bor i tält. Antalet arabiska israeler med israeliskt medborgarskap är 1,7 miljoner , inte ”en halv miljon”. Björlund är antingen medvetet eller omedvetet ouppdaterad på fakta om Israel. Vänsterpartiet verkar inte ha haft kontakt med Israel sedan 1980-talet, då kanske Björlunds demografiska siffror hade kunnat stämt.

Tyvärr vägrar media ställa politiker som Björlund mot väggen och ifrågasätta hans uppgifter. Ingen har ställt en enda fråga till Björlund om de 200 000 palestinierna med israeliskt medborgarskap som enligt honom bor i tält. Inte heller reagerade Sveriges utrikesminister på Björlunds påståenden. Nej istället bidrog Wallström med ytterligare ett uttalande som lätt kan ”missförstås”.  Följande sades av Wallström:

 FN:s biträdande generalsekreterare har också i slutet av november påpekat detta mycket allvarliga läge, där vi ser bosättningar och annat våld som har att göra med detta – demoleringar och så vidare.

Är bosättningar våld?  Vems våld är detta ”annat våld”? Är legala demoleringar våld? Jaha då var vi där igen. Otydliga uttalanden som skapar frågetecken verkar vara så vanligt förekommande hos Sveriges utrikesminister att det knappast längre kan handla om olyckliga undantag . Istället handlar det om uppenbar inkompetens. Sverige förtjänar en regering med högre kompetens. Utrikespolitiska frågor är dessutom viktiga frågor där vi som medborgare inte kan tolerera otydlighet. Vi svenska medborgare måste visa vägen och vara tydliga i vår  kommunikation till våra politiker.  Därför ska jag nu vara väldigt tydlig: Avgå Wallström!

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s