Julia Kronlid(SD) till Birgitta Ohlsson(L): ”Ganska tomma ord”

Foto: Riksdagsförvaltningens webbtv
Foto: Riksdagsförvaltningens webbtv

Vi för en konkret politik som tydlig försvarare av staten Israels rätt att existera som en ”skarp demokrati”. Så sade Birgitta Ohlsson, Liberalernas utrikespolitiska talesperson och ledamot i riksdagens utrikesutskott då hon igår under en biståndsdebatt i riksdagen fick utstå hård kritik från Sverigedemokraternas utrikespolitiska talesperson Julia Kronlid för att Ohlssons parti inte  ställt sig bakom ett betänkande från SD, vilken innebär att ställa krav på den korrupta Palestinska myndigheten som sprider antisemitism. 

Under Ohlssons anförande i riksdagens kammare sade hon bland annat att det är som vakthund för demokratin som Sverige ska göra skillnad därför att det är det område vi är allra bäst på.

Vidare konstaterade Ohlsson att det aldrig blir demokrati utan demokrater på plats. Sverige ska därför, menade Ohlsson ha en utrikespolitik som stöttar demokratiseringsprocesser och de enskilda demokratiaktivisterna. .

Det lät ju fint förstås.

Men de fina orden måste ju i så fall omsättas i politiska förslag och  politiska insikter om omständigheter i de länder och områden Sverige är verksam i som biståndsaktör. Hur står det till med Liberalernas fokus på demokratibygge och stärka demokratiaktivister på plats i de palestinska områdena?

Kronlid anmälde sig till debatt om saken med Ohlsson. Kronlid redogjorde för de bristande demokratiska förhållandena i Palestinska myndigheten.

Hon berättade att det i de palestinska områdena, under palestinske presidenten Abbas, inte råder mycket till yttrandefrihet, att inga fria val har hållits, och att det odlas hat mot judar i skolmagasin sponsrade av Palestinska myndigheten. Antisemitism förekommer även i palestinsk media.

-Det är också så att terrorhandlingar belönas. Om någon har begått terrorhandling för att döda israeler så belönas den av den Palestinska myndigheten, förklarade Kronlid.

Kronlid ställde Ohlsson mot väggen genom att fråga varför liberalerna vill fortsätta stödja ovillkorat bistånd till Palestinska myndigheten samtidigt som de kritiserar utrikesminister Margot Wallströms uttalanden om Israel och försökt framstå som om de stödjer Israel.

-Jag tycker att orden från liberalerna att kritisera Margot Wallström i det här avseendet är ganska tomma när ni inte på något sätt kan ställa er bakom den kritiken som Sverigedemokraterna har i det här betänkandet. Istället så är enda svaret att ni inte delar vår bild.

 

Kronlid påminde också svenska folket och Ohlsson om att Liberalerna vid andra tillfällen, som i  EU-nämnden till exempel, inte velat ställa sig bakom krav på att Hamas måste avväpnas innan blockaden mot Gaza ska upphöra.

Ohlsson å sin sida tyckte att Liberalerna visst påpekat vad hon kallade ”avarter som finns i stödet till Palestina och den  antisemitism som ofta genomsyrar”. Hon menade att man måste vara glasklar och tydlig kring detta.

Ohlsson berättade också stolt att hennes parti minsann var det första partiet i Västeuropa som krävde en tvåstatslösning. Hon lyfte också upp att forne partiledaren Per Ahlmark är en av de mest kända politikerna när det gäller ”Israels rätt till demokrati”. Ohlsson var samtidigt tydlig med att Liberalernas stöd  till Israel inte innebär att ”vända det palestinska folket ryggen”. Att dra bort stödet till den Palestinska myndigheten skulle ”vittna om en mänsklig katastrof” hette det.

-Vårt stöd till staten Israel, som en liberal och öppen demokrati, är väldigt viktigt men det behöver inte ställas mot att man ska vända ryggen till en tvåstatslösning eller inte stötta de goda krafter som ändå finns på den andra sidan, anförde Ohlsson.

Kronlid som verkade känna ett visst övertag i debatten kontrade:

– Det vi säger vad det gäller stödet till den Palestinska myndigheten det handlar ju inte om att vända folket ryggen. Humanitärt bistånd kan vi gärna se kvar och visst annat bistånd via civila samhället. Men vi måste ju vara, som Birgitta Ohlsson säger, glasklara på att villkora biståndet till den Palestinska myndigheten.

Kronlid betonade att man måste ställa krav på att kraftiga åtgärder görs från den Palestinska myndighetens sida  för att motverka antisemitism och terrorism.

-Terrorism ska inte belönas. Punkt slut, sade Kronlid bestämt.

Ja det är märkligt att Liberalerna och Kristdemokraterna ena dagen rättmätigt står och skäller ut Margot Wallström för hennes märkliga uttalanden om Israel för att sedan rösta med regeringen om biståndet till Palestina. Och ja det är faktiskt ännu märkligare att dessa två partier står i kammaren ena veckan och fördömer Palestinska myndighetens president Mahmoud Abbas och talar fint om att bara stödja demokratiska krafter, för att några dagar senare ge beskedet att man inte delar Sverigedemokraternas bild av Palestinska myndigheten som en myndighet som brister i demokrati och hyllar terrorism.  Ohlsson erkänner ju  att det finns en ”antisemitism som ofta genomsyrar”. Så varför inte agera mot det? Av hat kan inte byggas en stat.

Att säga nej till att i politiska beslut markera mot antisemitism i den Palestinska myndigheten, och att inte kräva att den upphör sprida sådan för att få erhålla svenskt bistånd, det är verkligen inte att vara glasklar och tydlig varken i kampen mot antisemitism eller i kampen för demokrati. Intressant nog ville dock Ohlsson senare i biståndsdebatten försäkra sig om att biståndspengarna i Syrien inte kom i orätta händer.

Det är nu dags att Liberalerna börjar lyssna på både det svenska folket, sitt samvete och sunt förnuft. Ställ upp på kravet att villkora biståndet, inte bara i ord utan även i handling. Det räcker inte med att dra fram Ahlmarkkortet då den ”liberala” biståndspolitiken genomskådats. Det räcker inte med att bara åstadkomma fina interpellationsdebatter. Det gäller att ställa krav på de som erhåller svenskt bistånd och det gäller att ställa krav på sig själv och sitt parti. Och det gäller att uppskatta de krav som ställs på en själv.

 

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s