Svenska kyrkan samarbetar med organisation som inte tycks erkänna Israels existens

Svenska flaggan vajar hos Svenska kyrkans samarbetspartner Bilda vid deras kontor i Jerusalem
Svenska flaggan vajar hos Svenska kyrkans samarbetspartner Bilda vid deras kontor i Jerusalem

Svenska kyrkan har en del märkliga samarbetspartners. Jag har tidigare skrivit en debattartikel där jag  nämnt att Kyrkan samarbetar med organisationen Bilda, som bland annat arrangerat en utställning som anklagats för  att innehålla inslag av antisemitiska bilder. Men det finns förstås fler besynnerliga samarbetspartners.

Nu i jultid kallar Svenska kyrkan sina blogginlägg för ”luckor”. Och visst uppenbarar sig där både överraskningar och riktiga luckor . I blogginlägget  ”Undernäring sätter spår”, postat på Svenska kyrkans blogg 18 december kan man läsa om ett besök en av Svenska kyrkans medarbetare gjort hos en arabisk läkare. Läkaren heter Issa Tarazi  och arbetar för Svenska kyrkans partnerorganisation DSPR.

Det intressanta är inte så mycket besöket utan istället vad det är för ”partner” Svenska kyrkan har i DSPR.
DSPR beskriver sig som en ekumenisk och kyrkrelaterad organisation som också är en integrerad del av Middle East Council of Churches (MECC). Vidare skriver organisationen att den grundades efter 1948 års arabisk-israeliska krig och efter skapandet av det palestinska flyktingproblemet.

DSPR meddelar på sin hemsida att de ”fortsätter operera i de palestinska territorierna (Västbanken och Gazaremsan), Jordanien, Libanon och Galileen”. Galileen är en del av Israel. Det är besynnerligt att de inte kan nämna Israel vid namn utan bara talar om landskapet Galileen (Det är ungefär som om man skulle säga att man har verksamhet i Norge, Danmark och Östergötland).  Vidare skriver organisationen ”DSPR bildades för att hjälpa till med att hantera konsekvenserna av rubbningen(dislocation) och förflyttningen inom territoriet som en gång var det brittiska mandatet Palestina.”

Inte någonstans på DSPR:s hemsida nämns Israel vid namn. Det indikerar att organisationen inte erkänner Israels rätt att existera.

När det gäller Gaza så har MECC beskrivit Israel som ”en krigsmaskin” och organisationen har uttalat att ”Hamas inte är problemet” i  den palestinska konflikten med Israel som drabbat Gaza hårt. Men det är Hamas som inte vill ha fred med Israel, inte vill ha en judisk stat i Mellanöstern och som konstant begår brott mot  hbt-personers och kvinnors rättigheter, rättigheter som Svenska kyrkan värnar.

I Sverige läser vi ofta om att det är Israels lagliga och mycket liberala blockad av Gaza som  ligger bakom alla problem. Så kan vi läsa också på Svenska kyrkans blogg.

I  blogginlägget ”Undernäring sätter spår” skrivs det att ”man inte heller kan betrakta undernäring hos barn som enbart en medicinsk faktor, man måste se orsakssambanden relaterade till blockaden och att inte ha tillgång till adekvat sjukvård, skola och annan samhällsservice.”

Det är förstås inte så att blockaden är den verkliga hönan och ägget undernäring utan den riktigt stora hönan är Hamas islamistiska terrorideologi som inte erkänner det judiska folkets rätt till självständighet i sitt historiska hemland och att Hamas och dylika terrorgrupper som opererar i Gaza har noll respekt för demokratiska värderingar och mänskliga rättigheter. Det är deras terrorattacker mot det civila Israel och raketer som ibland hamnar i själva Gaza som är Gazas plåga.

Det är för övrigt inte en total blockad mot Gaza. Exporten från Gaza har så gott som tredubblats sedan 2013 och och totalt har över 82312 lastbilslaster transporterat produkter till Gaza i år (enligt OCHA november 2015). Enbart 694 av de lastbilslasterna har passerat in via Egypten, resten via Israel.

Vidare är det viktigt att Svenska kyrkan tar avstånd från alla krafter som inte erkänner Israels rätt att existera. Det underminerar fred och demokratiska krafter i Mellanösternkonflikten att inte ta avstånd från sådana destruktiva krafter.

Israel är den enda platsen i Mellanöstern där kristna så väl som muslimer är helt fria och alla medborgare har fulla rättigheter att nå landets toppositioner, inklusive president och premiärministerposter. Israel är också mig veterligen det enda landet i regionen med lagstiftning mot rasism och diskriminering. Det är sällan Svenska kyrkan belyser detta.

Svenska kyrkans medarbetare hoppas jag är redo att ta del av nya perspektiv på Mellankonflikten. Kyrkans sätt att beskriva Mellanösternkonflikten och situationen i Gaza tyder på att man ensidigt lyssnat in sig på bara en sida i konflikten. De  perspektiv Kyrkan behöver ta till sig är egentligen inte nya, men majoriteten av Sveriges kyrkopolitiker och höga representanter för kyrkan har ännu inte lyssnat till dem vad jag förstår. De röster Svenska kyrkan lyssnat till hittills verkar inte ha varit konstruktiva. Dessa röster har inte gjort att Mellanösternkonflikten blir lättare att lösa och de har inte gett fred som resultat, snarare tvärtom. Nu är emellertid tiden mogen att lyssna till röster i Israel.

Jag vill tipsa dig som läser detta och är medlem i Svenska kyrkan att läsa om fader Gabriel Naddaf i Nasaret som leder en ortodox kyrka.  Han har intressanta perspektiv på Mellanösternkonflikten och Israel. Om du finner det han sagt och gjort är intressant ta med dig det till din församling och be dem bjuda in fader Gabriel.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s