PLO-jubileum i Malmö kantas av otur

Fatah
Fatah
Först blev jubileumsfest för palestinska organisationen PLO som skulle hållas den 9 januari  i Studiefrämjandets lokaler i Malmö inställd efter att tankesmedjan PPI tipsat Studiefrämjandet om hur arrangören gjort reklam för evenemanget. Nu har nästa tilltänkta lokal drabbats av omfattande brand.
PLO, ”den palestinska befrielseorganisationen”, firar 51-års jubileum 2016. I januari 1964 bildade nämligen Egyptens forne diktator Gamal Abdel Nasser PLO under ett möte med Arabförbundet.
I PLO ingår den av EU och USA fortfarande terrorklassade organisatioen PFLP.  Den Palestinska myndigheten har för inte så länge sedan formellt flyttat över sitt ministerium för fångar (palestinska terrorister i israeliska fängelser) till en kommitté inom PLO. Kommittén belönar palestinska fångar som dömts för terrorbrott med ”löner” och förmåner. Högst ansvarig för den är palestinske presidenten Mahmoud Abbas. Palestinska myndigheten som styrs av Abbas och dennes parti Fatah som också ingår i PLO har i år hamnat på Simon Wiesenthals årliga tio-i-topplista över antisemitiska händelser.
I sociala medier hade jubileet som även skulle firats i Malmö marknadsförts med en plansch där man kunde läsa på arabiska:

”Palestinska befrielseorganisationen

Länge leve minnet av grundandet/etablerandet (av PLO)

Minnet av revolutionens start.

Eran är eran och kampen är kampen”*

51:a jubileet av etablerandet av PLO

i södra Sverige Malmö.”

Siffran ett hade på planschen ersatts av Israels karta där även Västbanken och Gaza inkluderats. Detta tyder på att avsändaren inte erkänner Israels rätt till existens. I Libanon har Abbas parti Fatah marknadsfört jubileet med att ersätta ettan i 51 med en kniv rapporterar Palestinian Media Watch idag. Men enligt Sveriges utrikesminister Margot Wallström har ”Abbas gjort det till sin livsuppgift att ersätta våldets väg med diplomatisk kamp för att nå ett slut på den israeliska ockupationen av Palestina”.  Så märkligt då att det aldrig manifesteras i de politiska budskapen. Istället är det våldets väg som hyllas av Abbas i arabiska tal och i arabiskspråkiga sociala medier.

När Studiefrämjandet innan jul fick veta att det palestinska evenemanget i januari skulle ha en politisk prägel tackande studieförbundet genast nej till arrangören. Tidigare hade man gett arrangören lov att hålla sitt evenemang i lokalen under förespeglingen att det skulle handla om  ”kultur och dans”.

Personer kopplade till arrangemanget har sedan i sociala medier skrivit att de lyckats få tag på en ny lokal i Malmö, klubben Le Royal, på Katrinelundsgatan. Idag  tidigt på morgonen drabbades dock Le Royal av en omfattande brand. Polisen kom till platsen och höll förhör med flera personer som befunnit sig på platsen. Men i nuläget vet polisen inte hur branden började. Enligt nyhetssajten Pppress.se kommer lokalen vara avspärrad i väntan på teknisk utredning. Klubben skulle ha arrangerat nyårsfest ikväll med flera arabiska artister från Irak och Libanon. Branden  har förmodligen inget att göra med PLO-firandet. Motivet kan istället vara att förhindra det sekulära nyårsfirandet. Flera islamistiska grupper har i sociala medier gått ut och talat om att det är förbjudet att ”närvara på ett skamlös plats där det pågår blandning av kön, halva nakna människor, berusade människor, otukt i mängder i det dolda och offentliga platser” och syftar på nyårsfirare.

Det verkar svårt för de som vill fira PLO i Sverige att hitta lokal. Malmö stad och de svenska politiska partierna är för en gångs skull inte inblandade i detta arrangemang vilket är glädjande. Kanske är uppvaknandet på väg i det politiska Sverige.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s