Anti-israelisk propaganda på pendeltågsstationer runt om i Stockholm

Den hatiska falska propagandan mot Israel vid Älvsjö station
Den hatiska falska propagandan mot Israel vid Älvsjö station

Igår kväll hittade en svensk katolsk präst som vill vara anonym flera klisterdekaler med anti-israeliskt och anti-judiskt budskap i Stockholms kollektivtrafik. Budskapet finns  uppklistrat på pendeltågslinjen från Älvsjö station vid spärrarna till Farsta Strands pendelstation där en mängd hemmagjorda dekaler satt uppklistrade. De hatiska klisterdekalerna visar en Davidsstjärna med  ISIS emblem i mitten. Runtom stjärnan finns en text som säger ”Israel illegal nazi state of terrorism”. Dekalerna noterades vid 21-tiden igår. Prästen som noterade dessa rev ner så många han kunde säger han men han fruktar att fler finns uppsatta på andra pendeltågstationer.

”Självklart vill vi inte ha sådant på våra stationer och hållplatser” låter SL:s kundtjänst meddela när jag informerar om klisterdekalerna. Kundtjänsten lovar rapportera in det inträffade så att SL kan undersöka om det finns fler sådana fall och i så fall ta bort det. De som städar och sanerar kommer att vara medvetna om de Israel- och judefientliga klisterdekalerna får jag veta. Händelsen har jag även polisanmält som hatbrott. I anmälan framförs att det är en judisk symbol, Davidsstjärnan och inte Israels flagga som använts, alltså kan brottet betecknas som antisemitiskt.

Att med onda intentioner falskeligen förknippa Israel och judar med ISIS är emellertid inte något unikt längre. På sociala medier och i MENA-länders medier dyker den anti-israeliska propagandan upp gång på gång. Detta trots att  ISIS på hebreiska har hotat israeliska judar i propagandafilm  att de står näst på tur.

En talesperson för ISIS har gått ut med budskapet att både judar och kristna måste konvertera eller betala det ultimata priset och bli fördrivna från ”Muhammeds halvö, från Jerusalem, och alla muslimska landområden.” Detta skriver israeliska nyhetssajten Ynet.

”ISIS är mittemot Golanhöjderna. Just nu finns de också i Egypten, mittemot Rafah, precis vid våra gränser, och vi är förenade med Egypten och med många andra länder i Mellanöstern och världen i kampen mot extrem islamistisk terrorism som styrs av två faktorer – Iran och shiitiska extremister, och ISIS och sunniextremister – liksom andra fraktioner som Hamas, sade  Netanyahu i  juli 2015 när Egypten drabbades av en terrorattack som dödade 70 egyptier.

Israel stödjer den USA-ledda koalitionen mot ISIS men är inte med i koalitionen.  Att betona Israels insats är problematiskt ur perspektivet att det kan komplicera arbetet med att värva  allierade från islamiska länder, säger Michael Eisenstadt, en senior fellow vid Washington Institute for Near East Policy.  Han menar också att det skulle ge  jihadisternas propaganda ammunition, skriver nyhetssajten Fusion. Så judehatet påverkar även Israels möjligheter att delta tillsammans med andra länder i kampen mot ISIS.

Tyvärr har dock det hatiska, motbjudande och faktiskt antisemitiska budskapet om att Israel skulle ha något med ISIS att göra fått spridning bland en del av de som blivit offer för ISIS härjningar. Jag deltog för ett tag sedan i ett fackeltåg för ISIS offer då en av fackelbärarna plötsligt började spy ut antisemitiska lögner om att Israel skulle styra ISIS. Det gjorde mig illamående, arg och chockad.  De förföljda skall inte vända sitt hat mot ISIS mot Israel, den enda stat där alla Mellanösterns olika religiösa och etniska grupper lever i en demokrati, en stat som hotas av ISIS.

Nu måste vi hålla ögonen öppna och likt den kristna prästen ta bort hatet i vår kollektivtrafik och på alla andra ställen det visar sig. Och rapportera in det till polismyndigheten. Det är vår samhälleliga plikt.

Det hatiska budskapet
Det hatiska budskapet

12546134_796099143867693_623821945_o 12562346_796099157201025_534409554_o

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s