Margot Wallström KU-anmäld och hyllad med folkmordsuppmaningar

Få sossar och uppsalabor dök upp under manifestation till stöd för Margot Wallström i "palestinafrågan".
Få sossar och uppsalabor dök upp under manifestation till stöd för Margot Wallström i ”palestinafrågan”.

I lördags höll socialdemokrater och palestinalobbyn runt om i Sverige stödmanifestationer till Margot Wallströms ära. Samtidigt KU-anmäls nu Margot Wallström för sina motsägelsefulla  uttalanden om Israel av Aron Modig, riksdagsman för Kristdemokraterna.

I helgen hölls manifestationer för Wallström i tio städer däribland  Uppsala, Malmö, Göteborg, Stockholm och Landskrona.I Uppsala urartade den lokala manifestationen för den svenska utrikesministern redan efter 25 minuter, då en man som stod i gruppen som manifesterade började skrika uppmaningar om att ”döda Israel!”, upprepade gånger.  Det uppstod en pinsam stämning, men samtidigt log bara sossarna och de andra palestinaaktivisterna när de hatfulla uppmaningarna till folkmord upprepades. Folkmord? Hur? Israel är ju bara en stat kanske du tänker. Men en stat dödar man inte. Bara levande varelser kan dö och dödas. Israel är heller inte bara benämningen på en stat. Enligt dictionary.com  har Israel också betydelsen ”avkomlingar till Bibelns Jakob, det hebreiska eller judiska folket.” Därmed var det folkmord som det uppmanades till på manifestationen för Wallström i Uppsala.

På manifestationen önskade också en talare att Wallström skulle få en stor staty rest åt sig mitt i Jerusalem, ”när Palestina blir befriat”. Det fanns ingen hejd på Margotdyrkan. Däremot var det väldigt få som manifesterade och ännu färre, kanske ett tiotal, som stod och lyssnade.  Uppsalaborna noterade knappt den lilla skaran folk som hade samlats för Wallström, trots fint väder. För sanningen att säga så har Sveriges utrikesminister ett väldigt lågt förtroende hos de svenska väljarna. Nästan 7 av 10  saknar förtroende för Wallström, enligt en ny undersökning utförd av Novus. Snart har statsrådet bara palestinavänstern kvar på sin sida. Och det är inte mycket att skramla med även om media har en förkärlek för att lyfta fram denna lilla, högljudda men misslyckade aktivistgrupp.

Även i riksdagen har Wallström lågt förtroende. I  fredags lämnade så till slut kristdemokraten Aron Modig in en KU-anmälan mot utrikesministern för hennes motsägelsefulla uttalanden om Israel. Enligt anmälaren har Wallström först hävdat att både Israel och Palestina begår utomrättsliga avrättningar, sedan hävdat att hon inte vill anklaga Israel eftersom hon inte har några uppgifter om att Israel skulle ha begått några sådana avrättningar,  för att slutligen hävda att Israel ”på starka grunder” kan misstänkas ha begått utomrättsliga avrättningar. Modig vill  med sin anmälan att Konstitutionsutskottet ska granska om Wallström brustit i sin uttalandepolitik.

Konstitutionsutskottet kan i sitt betänkande kritisera en minister men har inga möjligheter att straffa eller kräva att han eller hon ska avgå. Den grundläggande tanken är i stället att kritiken från utskottet ska leda till att regeringen ändrar sitt arbetssätt så att inte misstaget upprepas.  Men uppmärksamheten kring en KU-anmälan och kritik från den granskande instansen kan påverka en  politikers framtid i regeringen. Alltså manifestationer, demonstrationer, namninsamlingar, artiklar och debatter i media kan sätta ökad press på en minister att avgå och kanske bidra till att hela regeringen faller.

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s