Varför görs inget åt våldsbejakande undervisning på kommunal skola i Malmö?

PicMonkey2 Collage

Det är sedan flera år tillbaka möjligt för rektorer att hyra ut sina skollokaler till privatpersoner och föreningar. Det har lett till att det under de senaste åren har uppstått inofficiella skolor för barn på kommunala skolor. På en sådan skola i Malmö har en extrem våldsbejakande ideologi lärts ut av en förening.

EXTREM ORGANISATION 

I november förra året lät Palestinska Rättvisecentret (PRC), en palestinsk organisation i Malmö, meddela på sin facebookssida att ett samarbete påbörjats med en skola. PRC stod år 2006 som värd för en konferens i Malmö där den terrorstämplade organisationen Hamas ledare i Gaza, Ismail Haniyeh var inbjuden att tala via satellit. PRC kallar terrorledaren statsminister. Vidare vill PRC att alla palestinska fångar skall släppas fria från fängelser i Israel. Det är en extrem åsikt att vilja frisläppa fångarna då de flesta är dömda för inblandning i terrorism. PRC kan alltså betecknas som en extrem politisk organisation. Denna extrema organisation har också kontakt med regeringen. PRC  träffade nämligen utrikesminister Margot Wallström i somras och diskuterade Sveriges erkännande av Palestina och blockaden av Gaza. (Se inlägg här: http://www.palestine.se/index.php?option=com_content&view=article&id=617:2015-06-24-10-08-46&catid=14:nyheter-svenska&Itemid=30).

ISRAEL DEMONISERAS

På PRC:s facebooksida hittade jag bilder på fullsatta klassrum där organisationen undervisar små barn ur läroboken ”Jag tillhör Palestina”. Jag kontaktade PRC och fick en kopia av boken i PDF-format. Det material som PRC skickade mig visade sig vara värre än jag hade trott.

Första sidan inne i läroboken ”Jag tillhör Palestina”, som är skriven helt på arabiska, pryds av en karta. ”karta över Palestina” står det ovanför kartbilden. Men kartan visar Israels territorium och israeliska städer så som Yafo, Haifa och Be’er Sheva. Det finns ingen gräns dragen efter 1949 års stilleståndslinjer (brukar också refereras till som 1967 års gränser). Israel är utraderat.

Screen Shot 2015-12-11 at 16.32.30Israel demoniseras och kallas ”ockupationen” eller ”den sionistiska fienden”. Läroboken påstår att Israel (”ockupationen”) påbörjat en ”farlig plan” för att ”eliminera den palestinska saken genom fortlöpande krigsbrott mot landet, folket och de heliga platserna”. Israel anklagas för att ha för avsikt att förstöra Al Aqsa-moskén på tempelberget i Jerusalem. Det här är förstås inte fakta men presenteras i läroboken som om det vore objektiv sanning och fakta.

Men det mest uppseendeväckande och problematiska är att läroboken verkar ha avsikten att koppla ihop barn med terrorism. Ett barn som attackerar soldater med sten beskrivs som modigt. Läroboken ”Jag tillhör Palestina” berättar om en intifada, där barn deltog, ja de påstås även ha startat den. Intifada är palestinska upplopp som präglas av terrorattacker och blodigt våld. Människor på båda sidor av konflikten, både i Israel och i de palestinska områdena har genomlidit två sådana stora intifador. I läroboken har malmöbarn kunnat läsa om ”stenintifadan som tändes av Palestinas barn, vilka konfronterade ockupanternas maskiner och soldater med sina bara bröst”. Terrororganisationen Hamas talesperson Sami Abu Zuhri har använt en liknande bild för att uppmana befolkningen i Gaza att offra sina liv under senaste Gazakriget mot Israel.

12347748_h746205068813120_7761530265220131861_nAtt barn står som centralpersoner i en skrift som förskönar terrorism med en retorik som påminner om Hamas är chockerande och upprörande. Ansvaret för vuxnas terrorhandlingar läggs på barn. Barn lär sig genom detta material att identifiera sig med människor som begår terrorhandlingar med sina liv som insats. Läroboken ”Jag tillhör Palestina” är en våldsbejakande propagandaskrift, där krig och terrorism mot Israel glorifieras och bokstavligen beskrivs som ett ”hjälteepos”. Dessutom  läggs stor vikt vid en religiös dimension av Mellanösternkonflikten. Hur påverkas barn av detta?

KOMMUNENS INBLANDNING

I egenskap av ordförande för Perspektiv på Israel skrev jag i december ett öppet brev till Anders Rubin, Malmös kommunalråd för skolfrågor, för att kommunen skulle agera. Svaret jag fick från honom var att det inte handlar om en verksamhet som han har kommunalt ansvar för eller befogenhet att intervenera i.  Grundskoledirektören i Malmö kommun bekräftade några veckor senare att PRC:s bilder är tagna på Apelgårdsskolan, en kommunal grundskola i stadsdelen Rosengård. Det är Framtidsföreningen som hyr lokalerna på söndagar som bjudit in PRC. Föreningen skriver i ett inlägg på Facebook: ”Vi vill tacka palestinska rättvisecentret för deras fina föreläsning om Palestina idag den 15 november i arabiska skolan. Vi vill även tacka föräldrarna som deltog!Vi ser fram emot nästa föreläsning!”.

Screen Shot 2016-02-16 at 10.39.12

På föreningens facebooksida finns bilder från flera av PRC:s lektioner, senaste bilderna är från i slutet av januari. För sin verksamhet fick Framtidsföreningen 13710 kronor i bidrag av Malmö kommun förra året och för i år har man beviljats 18140 kronor.

Screen Shot 2016-02-16 at 09.58.46Framtidsföreningen har också nyttjat Ungdomens Hus i Malmö. Där har föreningens barn uppträtt med svärd på  den ”skolavslutning” som anordnades förra året i maj. På scenen där barnen uppträdde fanns en stor plansch upphängd föreställande klippmoskén. På planschen syns emblemen för Framtidsföreningen och International Committee  for Breaking the Siege of Gaza(ICBSG), som leds av den ledande Hamasaktivisten Muhammad Sawalha.  

 

I Malmö  har en situation uppstått där en förening internt kan kalla sin verksamhet skola och samtidigt samarbeta med extrema politiska rörelser som annars inte skulle ha tillträde till kommunala klassrum. Framtidsföreningen ger dessutom eleverna betyg och anordnar skolavslutningar precis som vanliga skolor. Vilken skola kommer barnen lyssna på? Den kommunala skolan på måndagen eller den alternativa skolan på söndagen där föräldrar är aktiva?

KAN INTE GRANSKAS

Skolinspektionen säger att de inte kan granska skolverksamhet som drivs av föreningar. Grundskoledirektören å sin sida menar att det från grundskoleförvaltningens håll (d v s från Malmö kommuns håll)  inte finns ”lagstöd för att granska eller ifrågasätta föreningars aktiviteter så länge de inte bryter mot lagen”.

Det betyder att alternativa skolor som avviker från den svenska skolans värdegrund och principer kan drivas av föreningar utan att myndigheterna kan granska dem.

1

Sekretariatet för nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism, som har Mona Sahlin som frontperson, säger att de inte kan göra något åt undervisningen då det har med skolan och föreningslivet att göra. Detta är märkligt då samordnaren enligt regeringens kommittédirektiv ska stödja aktörer som identifierar problem med våldsbejakande extremism lokalt samt ha kontakt och samarbete med skola och civilsamhällesaktörer så som ungdomsorganisationer.

Screen Shot 2016-02-16 at 09.51.36

Framtidsföreningen är en förening som involverar barn och ungdomar, en kommunal skola har hyrt ut lokaler och Perspektiv på Israel är en civilsamhällesaktör som har identifierat problem med våldsbejakande extremism i undervisning som PRC bedrivit i samarbete med Framtidsföreningen. Tydligen berörde Perspektiv på Israel ett känsligt område då vi kritiserade den våldsbejakande verksamheten för små barn som bedrivits i en kommunal skolas lokaler.

Om inget görs från politiskt håll riskerar Sverige att få fler sådana här inofficiella skolor. Det är dags för politikerna i Malmö att agera mot att skolverksamhet uppstått som tydligen ingen myndighet kan granska.

Tobias Petersson, ordförande för Perspektiv på Israel

Från PRC:s hemsida. Skolbarn lär sig ur den våldsbejakande "Jag tillhör Palestina"
Från PRC:s hemsida. Skolbarn lär sig ur den våldsbejakande  läroboken ”Jag tillhör Palestina”
Undervisningen med PRC har fortsatt trots att PPI varit i kontakt med Malmökommun om saken.
Undervisningen med PRC har fortsatt trots att PPI varit i kontakt med Malmö kommun om saken.

Exklusiv bilaga:

Översättning från arabiska till engelska av del av ”Jag tillhör Palestina”.

”The Palestinians resisted the British occupation with their small capability and simple weapons and in 1948 the British withdrew to leave the criminal Zionist gangs to control wide areas of Palestine and the Zionists declared the rising of their usurper entity the ‘Israel state’.

Making use of the status of divisions among the Arabs, the occupation started a dangerous scheme to liquidate the Palestinian cause through continuous war crimes against the land, the people and the holy shrines, by Judaization projects of Jerusalem destroying the  Al-Aqsa mosque, cutting off the roads in the west bank with barriers and separating walls, forbidding its (The West Bank’s) people from transporting, education and work, and by land confiscation, detention, killing and deportation.

But the Palestinian people, with its faith, patience, determination surprises the Zionist enemy all the time with its resilience and stability on the ground, and its embrace to the resistance, and to the uprise defending Al-Aqsa. And so there was the stone intifada which was ignited by the children of Palestine who confronted the occupiers’ machines and soldiers with their bare chests. And so there was  the Al-Aqsa intifada in which all the Palestinians in all of Palestine started an uprising when the criminal Sharon profaned the yards of Al-Aqsa mosque with his filthy feet.

The Palestinian people has always been and still is a marvelous example of resilience and determination. And the Palestinian resistance is still innovating and developing its ammunition (‘tools’) and equipments, combining both to form an ‘heroic saga’ in Gaza, which fought three wars in series through which it was making great victories and forced the Zionist enemy to submission and defeat to omit the description ‘the undefeatable army’.”

 

3 kommentarer Lägg till

  1. Birgitta Bertilsson skriver:

    Tusen Tack Tobias för alla dina förnämliga artiklar och jag hoppas verkligen att du skall orka med trots allt motstånd. Du är en av våra viktigaste röster i tiden. En hjälte i mina ögon. MVH Birgitta Bertilsson

    Gilla

  2. KARL skriver:

    Hur dum får man vad är det frågan om att järntvätta barnen?Det liknar nasistiska metoder.Har ni Hitler som förebild? Han var ju en riktig looser,Försök hitta goda förebilder.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s