Sverige förtjänar inte en plats i säkerhetsrådet

5cfd7b8ce301uieda60f2333a5cb392fde_XL

Sveriges regering hårdsatsar just nu på en plats i FN:s säkerhetsråd. Därför har regeringen bjudit utländska diplomater på gratisresor till Sverige för svenska biståndspengar. Detta har det rapporterats mycket om i media den senaste tiden. Men vad jag vet har få ifrågasatt om Sverige förtjänar en plats i säkerhetsrådet. Min åsikt är att Sverige definitivt inte platsar i det prestigefyllda rådet med tanke på den ur säkerhetssynpunkt vanvettiga politik som Sveriges regering för.

För det första är det värt att diskutera om Sverige kan tas på allvar i utrikespolitiska frågor som rör säkerhet då vi har både en utrikesminister och en biståndsminister som inte ansträngt sig nämnvärt för att säkerställa att vårt bistånd inte går till terrorism, hatindoktrinering och uppvigling. Sveriges bistånd går ovillkorat till den Palestinska myndigheten (PA) vars representanter gång på gång hyllat terrorism. Uppgifter presenterade av bland annat  forskningsinstitutet Palestinian Media Watch, tidningen Dagens Nyheter och Daily Mail gör också gällande att PA betalar ut löner till terrorister. Sveriges regering har genom att fortsätta med ovillkorat bistånd till PA visat att man inte tar terrorism på allvar.

Sveriges regering väljer också att inte ta i med hårdhandskarna mot eventuella terrorister inom sina egna gränser. I en färsk intervju i SVD säger terrorforskaren Magnus Ranstorp att Sverige har varit ett bra land för de som velat utveckla terrornätverk.

Visst är det så. För i Sverige är det tillåtet att vara med i både nazistiska föreningar och i terrororganisationer, något som undergräver vårt samhälles säkerhet och försvårar kampen mot våldsbejakande extremism. Det svenska samhällets demokratiska värderingar har svårare att fortleva om samhället inte på allvar utmanar terrornätverk och terrorideologier som vill skada civila och är mot demokrati. Regeringens insatser mot terrorism är präglade av ineffektivitet, naivitet och förmodligen feghet.

En problematisk inställning till terrorism finns även i riksdagspartier som inte sitter i regeringen. I januari var en riksdagsdelegation bestående av Liberalerna, Vänsterpartiet och Socialdemokraterna nere på Västbanken och träffade den dömde och fängslade palestinske terroristen och politikern Marwan Barghoutis familj.

Efter mötet med terroristens familj propagerade en av de som var med ner till Västbanken, riksdagsledamoten Håkan Svenneling(V), i riksdagens senaste utrikespolitiska debatt  för att alla ”politiska fångar” i israeliska fängelser skall släppas fria. Israel håller dock inte politiska fångar i fängelser utan terrorister som varit involverade i terroraktiviteter. Vänsterpartiets utrikespolitiske talesperson Hans Linde säger sig också ha fört samtal med företrädare för terrororganisationen Hamas. Linde sitter i riksdagens utrikesutskott och Vänsterpartiet är ett stödparti till regeringen. Säkerhetsrådet ska bekämpa terrorism och då är det opassande att Sverige sitter där, vars regering samarbetar med ett parti som oavsett eventuellt goda intentioner har samtal med terrororganisationerTerrorister ser sådana samtal som att de får legitimitet för sin sak.

Vi behöver politiker som genom sina handlingar tydligt sänder signalen att all terrorism är lika illa oavsett om den drabbar EU:s hjärta i Bryssel, civilbefolkningen i Syrien, svenska medborgare i Sverige eller israeler i Israel.

Det finns också en annan aspekt på säkerhet som gör Sverige olämplig som medlem i Säkerhetsrådet. Det är hur vi hanterar de asylsökande och deras säkerhet. Säkerhetsrådet kommer ju även beröra hanteringen av flyktingar som söker asyl. Minoriteter på våra asylboenden upplever i dagens Sverige ingen säkerhet. Känslan av otrygghet är stor där bland både HBTQ-personer och religiösa minoriteter från Mellanöstern som jag träffat. Regeringen har ingen lösning på otryggheten som dessa asylsökande känner. Hur ska Sverige som medlem i säkerhetsrådet lyckas skapa trygghet i världen när regeringen saknar svaren på hur man skapar trygghet i sitt eget land?

Svenska makthavare måste se sig själva i spegeln först och reda ut de brister som finns i Sverige när det gäller hur vi ska hantera terrorism och människors otrygghet.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s