RES ER MOT ANTISEMITISMEN OCH TERRORGLORIFIERINGEN I MALMÖ

Torbjörn Björlunds (V) och Jeanette Escanillas (V) nakba-artikel spelar på hatkänslor, skriver Tobias Petersson och Zvi Wirschubsky

UPPDATERING 15:20

Enligt uppgift har riksdagsledamöterna Hillevi Larsson (S) och Daniel Sestrajcic(V), valt att under förmiddagen ställa in sitt deltagande  på konferensen i Malmö. 

Slut på uppdatering.

I helgen äger en stor konferens rum på Malmömässan i Malmö med flera kontroversiella talare. Det är den 14:e Palestinier i Europa-konferensen som anordnas av Palestinska Rättvisecentret (PRC), Palestinian Return Center (PRC) och den palestinska paraplyorganisationen Al Awda.

Enligt Israel  är Palestinian Return Center ”Hamas organisatoriska gren i Europa och består av högt uppsatta Hamasledare som för fram rörelsens agenda i Europa.”

Även Tysklands regering kopplar organisationen till Hamas. Palestinian Return Center har varit med och arrangerat flera konferenser med terrororganisationen Hamas ledarskap, till exempel med dess ledare Khaled Mashaal och Ismail Haniyeh som är ledaren för terrororganisationen i Gaza. 2006 när konferensen sist hölls i Malmö var Haniyeh en av talarna som talade till konferensdeltagarna via satellit.

Den svenska organisationen Palestinska Rättvisecentret har jag uppmärksammat tidigare i en debattartikel i Dagens Samhälle. Där beskriver jag hur Palestinska Rättvisecentret distribuerat en lärobok med våldsbejakande innehåll riktat till barn.

En av konferensens främsta talare i år är f d stormuftin av Jerusalem, shejk Ekrima Said Sabri. Han har använt den antisemitiska skriften ”Sions vises protokoll” i sin argumentation och förnekat att antalet mördade judar under Förintelsen var 6 miljoner. Shejken har även yttrat att den som säljer mark till judar ska straffas med döden och hävdat att detta är religiös lag. Enligt Jerusalem Post ska han också ha uttalat att det skulle vara ett ”gravt överfall och vanhelgande” av Al Aqsa-moskén att låta judar få besöka Tempelberget som är helig mark för både judar och muslimer. Det finns också uppgifter som säger att stormuftin skall ha rättfärdigat terrorattacker (självmordsattacker) och särskilt hyllat barn som offras i konflikten som ”martyrer”.

Bland de andra kontroversiella talarna finns terroristen Marwan Barghoutis fru, Fadwah Barghouti. Hennes man avtjänar fem livstidsdomar efter att han funnits ansvarig för fem civila israelers död i palestinska terrorattacker. Hon propagerar nu bland europeiska politiker för att terrorister som hennes man skall friges.

Ytterligare en kontroversiell talare är  brittiska baronessan Jenny Tonge, som i England kallas ”Jihad-Jenny” för sina uttalanden om förståelse för självmordsbombare. Hon har också gjort sig känd för upprepade antisemitiska uttalanden, till exempel påståenden om att israeler stulit organ under hjälpinsatser på Haiti.

Bland övriga deltagare som är inbjudna finner vi de folkvalda svenska riksdagspolitikerna Hillevi Larsson (S) och Daniel Sestrajcic (V) som förknippas med demokratiska svenska partier och vars närvaro på konferensen därför inte kan förstås. Larsson har nyligen i tidningen Öresundspuls skrivit att ”extrema rörelser får inte legitimeras utan tvärtom måste avståndstagandet i det offentliga rummet vara tydligt.” Mot bakgrund av det hon skrivit om extremism blir det ännu märkligare att förstå hennes medverkan på konferensen på Malmömässan där just extremister skall tala.

De medborgare och framför allt Malmöbor som inte tycker att Malmö skall bli en arena för våldsbejakande extremism och rasism hoppas jag uttalar sig mot att antisemitiska och våldsbejakande krafter har fått en arena i Malmö och mot att demokratiska partier i Sverige har representation på en sådan konferens.

Politiker som verkligen vill engagera sig för fred i Mellanöstern och för en demokratisk utveckling i Gaza och resten av det Palestinska självstyret gör det utan att närvara tillsammans med talare som uttryckt antisemitiska föreställningar och våldsbejakande åsikter.
Malmömässan som hyr ut sina lokaler till konferensen har idag svarat mig att man inte tänker ställa in evenemanget. Man tar som det heter ”inte ställning i sakfrågan”. Sakfrågan är dock antisemitism. Svaret är djupt beklagligt.

DEMOKRATER, RES ER  mot att svenska politiker deltar på tillställningar med antisemitiska och våldsbejakande förtecken. Använd det fria ordet och ställ frågor till de två svenska riksdagspolitikerna och deras partier varför de ska delta på den här konferensen.

RES ER MOT ANTISEMITISMEN OCH TERRORGLORIFIERINGEN I MALMÖ. Blogga, skriv insändare, ring politiker och redaktioner. Säg till politikerna att gränsen är nådd för hur mycket extremism och antisemitism Sverige och Malmö kan tåla om vi vill fortsätta leva i ett demokratiskt Sverige och ett demokratiskt Malmö.

Tobias Petersson
ordförande för Perspektiv på Israel

Den här affischen har delats ut i hushåll i Malmö som flygblad. De svenska  politikerna finns med på bilden.
Den här affischen har delats ut i hushåll i Malmö som flygblad. De svenska  politikerna finns med på bilden.
Den här bilden   har spridits av arrangörerna i sociala medier i Malmö
Den här bilden har spridits av arrangörerna i sociala medier i Malmö

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s