Floder av felaktiga och oakademiska påståenden om Israel på UI

Flag_of_Israel.svg

Den 17 maj ägde det rum ett seminarium med titeln Perspectives on Human Rights in Palestine på Utrikespolitiska Institutet (UI) i Stockholm. UI hade bjudit in Raji Sourani grundaren av den Gaza-baserade organisationen Palestinian Centre for Human Rights( PCHR).

PCHR har  med stor sannolikhet farit med osanning om antalet dödade som tillhört militanta grupper under Gazakrigen, enligt NGO-monitor, en aktör som granskar biståndsorganisationer. PCHR beskriver på sin hemsida terrorattacker mot  civila som ”motstånd”, till exempel kallas Hezbollah för ”legitimt libanesiskt motstånd” och organisationen jämför Israel med Nazi-Tyskland (det som bidrog till före detta bostadsminister Kaplan avgång). Terrorister som Marwan Barghouti  presenterar PCHR enbart som politiker och medlemmar i PLC – men glömmer bort att berätta att de är ansvariga för terrorhandlingar och således är dömda för dessa brott.

Den gazabaserade organisationen borde av det prestigefyllda och akademiska UI ha ansetts vara en alltför kontroversiell, extrem och oseriös organisation för att bjudas in till ett seminarium om mänskliga rättigheter.

Men nej UI tog emot Sourani med öppna armar och presenterade honom som ”någon som betett sig magnifikt”. Sourani kom  under seminariet att yttra flera besynnerliga påståenden som motsägs av fakta. Bland annat sa han följande:

”I Gaza har vi faktiskt en belägringssituation vilket betyder  verklig socioekonomisk kvävning för 2 miljoner människor  som lever  på en yta av 3065 kvadratkilometer. Ingen rörelse in eller ut i en på ett sätt som saknar motstycke och som gäller individer så väl som gods.”

Sanningen är den att Israel varken belägrar eller ockuperar Gaza men självklart har rätt att kontrollera vad som förs in och ut via de gränsövergångar som finns in till Israel. Det råder absolut inga generella hinder för varken  Gazaremsans export eller import via gränsövergångarna till Israel. Bara under april månad i år har 68  lastbilslaster med exportvaror från Gaza lämnat den Hamasdominerade kustenklaven via Israel. Under samma månad har 7313 lastbilslaster tagits in via israeliska gränsövergången till Gaza. Totalt i år har minst 40422 lastbilslaster nått Gaza via Israel.

Screen Shot 2016-05-19 at 00.24.12 Screen Shot 2016-05-19 at 00.19.13 Screen Shot 2016-05-19 at 00.18.44

Minst 35 000 patienter har färdats från Gaza till Israel under årets första tre månader och över tiotusen utpasseringar från Gaza till Israel har gjorts av palestinska köpmän varje månad under det här året. Uppgifterna kommer från bland annat FN:s officiella statistik. Souranis ord om ett belägrat Gaza stämmer alltså inte.

Men de horribla felaktigheter om Israel och Gaza skulle inte ta slut med detta påstående om ett belägrat Gaza. Flera andra av Souranis yttranden  kan motsägas som till exempel sådana om antalet dödade palestinska barn och kvinnor i senaste Gazakriget.

Vidare gjorde Sourani antydningar om att Israel skulle ha legat bakom forne palestinske ledaren Yassir Arafats död. ”Vi lönnmördade inte Rabin och de dödade Arafat, definitivt inte palestinierna”, förklarade Sourani.

Men den grövsta felaktigheten kom när Sourani diskuterade Israels gränser. Han sa då följande:

”Vad är de här två blå linjerna på den israeliska flaggan? Det är Eufrat och Nilen.”

Det hela stämmer ju förstås inte.  De blå linjerna föreställer inte floder eller gränser. Istället föreställer dessa linjer ränderna som finns på en sk tallit, en judisk bönesjal. Påståendet om den israeliska flaggan är i själva verket en återupprepning av lögner som spridits av Arafat . Hans lögn om att Israels slutliga gränser skulle vara hela landområdet mellan Eufrat och Nilen har sedan  tagits upp  och förts vidare av bland annat islamiska republiken Iran. Idag är lögnen vida spridd i Mellanöstern. Jag har talat med några migranter från Syrien och de säger att det Sourani antydde om israeliska flaggan var vad de lärde sig i skolan. Men på ett svenskt institut med prestige, en institution som vill  attrahera akademiker,  så skall inga sådana gravt felaktiga och oakademiska påståenden yttras.

Det är ytterst allvarligt att en företrädare för PCHR har bjudits in till UI. Ännu värre är att felaktiga påståenden om Israel förblev oemotsagda av den panel som skulle  representera objektivitet  under seminariet.

Nej objektiviteten var inte närvarande. Seminariet på det skattefinansierade institutet förvandlades istället till ett forum för anti-israeliska krafter vars felaktiga påståenden om Israel och Gaza fick stå oemotsagda.

Likt objektiviteten och en mångfald av perspektiv på Mellanösternkonflikten lyste med sin frånvaro  så  gjorde även nya perspektiv på mänskliga rättigheter det.  Till exempel så belystes inte hbtq-personers rättigheter eller barns rätt att slippa utsättas för våldsbejakande propaganda i palestinska skolor. Fanns det några perspektiv över huvudtaget?

Det var helt uppenbart att seminariet inte syftade till att beskriva mänskliga rättigheter eller  hur Palestinska myndigheten och Hamas förtrycker dessa i det palestinska samhället. Ingen ställde sig kritisk till PCHR:s tidigare kontroversiella uttalanden och felaktiga påståenden eller de som gjordes  av dess företrädare under UI-seminariet. Och det kanske inte är så konstigt då seminariet arrangerades i samarbete med  biståndsorganisationen ”Kvinna till kvinna” som har biståndssamarbete med  Souranis NGO.

Istället verkar hela syftet med seminariet ha varit att demonisera Israel och att säkerställa att donationer till fortsatt demonisering skall fortsätta. Seminariet är ovärdigt UI och det är inget som jag tror har något stöd hos skattebetalarna som finansierar institutet med tiotals miljoner kroner årligen via UD (över 19 miljoner kroner år 2014).

källor: http://www.ngo-monitor.org/ngos/palestinian_center_for_human_rights_pchr_/

http://www.ui.se/play/iframe.html#gwaxXllO6-Jch_N7RsEV9Q

Renewed Attack on Human Rights Organisations will not Stop their Work

http://www.jewishvirtuallibrary.org/jsource/History/isflag.html

http://data.ochaopt.org

Annonser

En kommentar Lägg till

  1. Jesper JPSL skriver:

    Din research är felaktig. Jag önskar verkligen att jag hade kunnat utveckla mitt påstående men jag känner inte att det skulle ändra något. Så jag tar hellre tålamodet och väntar och ser när Palestina äntligen får finna fred. You keep doing you! Riktigt kul att se en individ ändå lägga mycket energi på denna konflikt, men jag ser mer fram emot dagen du gräver lite djupare och tar emot information från de mest oväntade men dock mest pålitliga källor kring den här frågan..

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s