Israelisk politiker till Sverige: Att ta folk till Europa är inte lösningen

Ayoub Kara håller tal
Ayoub Kara håller tal

I veckan närvarade jag vid svenska ambassadens nationaldagsfirande i Tel Aviv.  Det var en trevlig stämning med svensk och israelisk militärpersonal inbjuden som minglade tillsammans med svenska och israeliska kulturpersonligheter, celebriteter och kännare av Israel och Sverige.

Efter att de fina små ambassadsnittarna serverats färdigt så hölls det tal och de svenska och israeliska nationalsångerna spelades. Från scenen i en aula på Tel Aviv University redovisade den svenske ambassadören Carl Magnus Nesser siffror som visar att den svenska ekonomin ser bra ut och att arbetslösheten sjunker.

Men även ”utmaningar” som  migrationssituationen togs upp i Nessers tal. Notera att det inte hette flyktingsituationen här utanför Sveriges gränser.

”När det gäller att hantera utmaningarna uppskattar Sverige dialogen med Israel”, sa den svenska ambassadören till de inbjudna gästerna.

Med på firandet av vår nationaldag fanns även Likudpolitikern tillika Israels biträdande minister för regionalt samarbete Ayoub Kara.  Han tillhör Israels arabisktalande drusiska minoritet.

Druserna är ett folk som räknar sitt ursprung från Jetro, en man vars familj den bibliske Moses hjälpte att få tillgång till vatten.

Druserna är sedan dess enligt sin tradition skyldiga att vaka över Israels land för det israeliska folket, något även Kara uttalat.

Kara är en tydligt sionistisk politiker med starka och tydliga ställningstaganden i sitt politiska bagage. Bland annat är han en stark anhängare av ”Israels bosättningspolitik”, det vill säga han är för judars rätt att bo i sina hem i Judéen och Samarien, de omstridda områdena på Västbanken. Detta är kontroversiellt att vara för i Sverige där den dominerande politiska diskursen utgår från att de omstridda områdena är ockuperade och palestinsk mark.

Kara har på grund av sitt ställningstagande till bosättningspolitiken varit mot att frysa byggandet av nya bostäder i Judéen och Samarien och när Gazaremsan skulle utrymmas år 2005 var han liksom många druser mot att lämna området. Ett tillbakadragande skulle bara gynna terrororganisationen Hamas, menade han (och han fick ju rätt). Kara vädjade  till och med till Israels dåvarande premiärminister Ariel Sharon att drusiska soldater ej skulle behöva delta i utrymningen av judar i Gaza då druserna i Israel var så starka motståndare till beslutet om utrymning.

I sitt tal på den svenska ambassadens nationaldagsfirande tog Kara tillfället i akt att indirekt ge Sverige kritik för landets hantering av migrationssituationen.

”Sverige som stat är en viktig stat för Israel. Vi måste fortsätta vår relation. Men jag ser också vad som pågår i Sverige med flyktingarna och extremismen. Det här är förstås ett stort problem som vi väldigt gärna vill stoppa.”

Kara pekade på hur Israel gjort en humanitär insats genom att ta hand om tusentals sårade från krigets Syrien.

Med blicken fäst på Nesser proklamerade Kara vidare: ”Det här är det viktiga humanitära, att ta folk till Europa är inte lösningen. Vi måste stödja dem här i Mellanösterns land, det är rätt riktning och jag hoppas alla ambassadörer som är här förstår den här saken.”

Migration från krigshärjade och fattiga länder i Mellanöstern och Nordafrika löser inte krig eller usla humanitära situationer, därför är det  viktigt att Kara tog upp ämnet inför den svenska ambassaden. Han är heller inte ensam om att uttrycka sin kritik mot den europeiska och i synnerhet svenska och tyska migrationspolitiken.

Även den buddhistiske ledaren Dalai Lama har uttryckt oro över att Europa riskerar förlora sin identitet genom migrationen från Mellanöstern och Nordafrika. ”Tyskland kan inte bli ett arabland. Tyskland är Tyskland.” lär han ha sagt nyligen i en intervju med tyska tidningen Frankfurter Allgemeine Zeitung.

För Israel handlar det förstås om överlevnad på lång sikt. I Syrien som många migranter kommer från finns ett utbrett hat mot Israel och stark antisemitism. När människor som har lärt sig hata Israel kommer till Europa riskerar de att påverka politiken i en allt mer anti-israelisk riktning. Israeliska undersökningsinstitutet Center for Near East Policy Research (CFNEPR) konstaterar efter att ha undersökt syriska skolböcker att ”ett barn som växer upp och utbildas i det syriska utbildningssystemet kommer att utbildas på ett sätt som uppviglar till hat och intolerans i stället för en undervisning som främjar fred.”

Enligt CFNEPR:s studie blir syriska skolbarn lärda att fred är förrädiskt, att judar är rasistiska därför att de tror att de är ”det utvalda folket”,  att Förintelsen var en positiv händelse och att sionismen är en rasistisk rörelse baserad på lögner som liknar nazismen.

Det är därmed förståeligt att Israel vill påtala för Sverige att migrationen till Europa inte är rätt väg att gå för att lösa konflikter i Syrien och andra delar av Mellanöstern. Demoniseringen av judar och Israel i Syrien borde vara en källa till oro även för alla de svenskar som vill att Sverige skall förbli ett fredligt och demokratiskt land. Sverige har ju haft stor migration från Syrien.

Det är viktigt för Sverige att lyssna på Israels kritik gällande den svenska migrationspolitiken som gett utrymme för terrorister att komma hit och återvända. Det är viktigt eftersom Israel har lång erfarenhet av att befinna sig omgiven av terrorgrupper som idag i allt större utsträckning påverkar Sverige och svenska medborgares liv.

Tobias Petersson

ordförande för tankesmedjan Perspektiv på Israel

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s