Över 40 miljoner kr av svenskt bistånd går till clowner och ”kulturellt” BDS-nätverk

Circusclowner från Yes Theatre demoniserar Israel och hyllar PFLP-clownen Abu Sakha
Cirkusclowner från Yes Theatre demoniserar Israel och hyllar PFLP-clownen Abu Sakha

 

Sverige har återigen förirrat sig när det gäller biståndsprojekt. Svenska generalkonsulatet i Jerusalem har precis skrivit under ett kontrakt värt mer än 40 miljoner kronor med palestinska kulturorganisationer i Palestinian Performing Arts Network. I nätverket ingår flera tveksamma organisationer som  förespråkar kulturell och akademisk bojkott mot Israel (PACBI), en form av BDS.

Här följer några exempel på de organisationer som håller på med BDS och får del av de över 40 miljoner kronorna från svenska skattebetalare.

Frihetsteatern i Jenin. Teatergruppen har nyligen satt upp pjäsen ”The Siege” (Belägringen) som handlar om hur Israel år 2002 under den palestinska intifadan, försöker lösa ett gisslandrama i Födelsekyrkan i Bethlehem där flera terrorister som planerat och utfört terrorattacker mot Israel tog över 200 munkar och civila som gisslan. I över en månad varade gisslantagandet och belägringen. Terroristerna skall ha använt Bibeln som toalettpapper och placerat 40 bomber runt kyrkan som anses vara en av de viktigaste platserna inom kristendomen. Grekiska munkar har i efterhand berättat att terroristerna bunkrade upp med mat som fanns i kyrkan och åt upp den själv medan deras gisslan fick gå hungriga. Terroristerna ska även ha stulit alkohol från prästernas avdelning.

Men i Frihetsteaterns uppsättning ”The Siege” som bygger på terroristernas vittnesmål blir de frihetsberövande terroristerna förvandlade till ”kämpar”. En av de ”kämpar” som hyllas i pjäsen är Ibrahim Abayat. Han ledde en av Fatahs terrorceller som mördade den pro-palestinske judiske aktivisten Avi Boaz bara tre månader före kyrkan intogs av terroristerna.

Frihetsteatern turnerar just nu också runt med teaterstycket Return to Palestine ( ”att återvända till Palestina”) som ingår i solidaritetsprojektet Deconstructing Borders, ”ett upprop för palestiniernas enande och flyktingarnas rätt att återvända till Palestina”, vilket även avser platser i Israel. Med flyktingar så menas här också de som är ättlingar till de som flytt eller lämnat det palestinska mandatet runt 1948 då Israel bildades och fick slåss i ett försvarskrig mot flera arabiska arméer.

En annan pjäs är ”The Island” som är en palestinsk version av en pjäs om fångar i apartheidens Sydafrika. Men i Frihetsteaterns version är det politiska palestinska fångars liv i israeliska fängelser som skildras. Den palestinska versionen handlar alltså om människor som begått terrorhandlingar.De två fångarna i pjäsen beskrivs som offer, inte för palestinsk hatindoktrinering, utan för israelisk ockupation och påstådd apartheid.

Förutom att svenskt bistånd finansierar teatern via Sida så är även svenska Postkodlotteriet en av de stora huvudfinansiärerna av Frihetsteatern. År 2015 bidrog Postkodlotteriets kulturstiftelse med runt 926 000 shekel till Frihetsteatern, vilket motsvarar runt 2 miljoner kronor. Teatern har också band till Anna Lindh Foundation som listar teatern som en del av dess nätverk. På Frihetsteaterns hemsida går att läsa att teaterinstitutionen under förra året lyckades uppträda för minst 3000 personer  i Jenin och övriga delar av Västbanken.

En annan grupp som deltar i det palestinska nätverket som får bistånd från Sverige är Yes Theatre som också satt upp en pjäs om de som använder våldet som medel. Teatergruppens hemmasnickrade pjäs ”Behind Closed doors” ( ”bakom stängda dörrar”) handlar om palestinska ungdomar i israeliska fängelser och spelas av unga vuxna  som deltagit i våldshandlingar.

En tredje organisation som får svenskt bistånd är The Palestine Circus School som turnerar runt bland palestinska barn och ungdomar. En av de ledande profilerna i cirkusskolan var tidigare Mohammed Abu Sakha som Israel anklagar för att vara en aktiv medlem i terrororganisationen PFLP. Cirkusskolan gör nu en stor sak av att Israel sedan en tid tillbaka håller Abu Sakha i fängsligt förvar. Skolan involverar barn i en politisk propagandakamp för att ”clownen” skall släppas fri.

Alla dessa kulturorganisationer i Palestinian Performing Arts Network är politiska aktivister. Men de tycks inte vilja utmana det palestinska ledarskapet. De drivs inte av en inre kritik för att skapa demokratisk utveckling i de palestinska områdena. De tycks istället drivas av begäret att delegitimera Israel inför omvärlden, i synnerhet inför palestinska barn. Den som förespråkar våldets väg har i kulturell aktivism funnit en ny arena där  det går att utmåla den demokratiska judiska staten som förtryckare och terrorister som ”kämpar” och offer.

Genom sina kulturprojekt rättfärdigar flera av organisationerna i  Palestinian Performing Arts Network den våldsbejakande kampen mot den judiska staten. Istället för att utmana den palestinska publiken att tänka nytt så konserveras destruktiva föreställningar.

Detta är förstås inte vad svenskt bistånd skall gå till. Enligt regeringen så skall biståndets resultatstrategi för Palestina syfta till att få till ett demokratiskt Palestina som existerar sida vid sida med Israel i fred och säkerhet. Bidrar biståndet till ovan nämnda kulturinstitutioner till detta? Knappast.

Svenskt bistånd om det skall gå till kultur bör gå till att provocera publiken att tänka nytt och bygga broar mellan människor av olika bakgrund, särskilt mellan de grupper som befinner sig i konflikt med varandra. Det svenska biståndet till Palestinian Performing Arts Network riskerar att bidra till att fördjupa konflikten mellan israeler och palestinska araber istället för att öka förståelsen mellan dessa folk.

Tobias Petersson

Chef för tankesmedjan Perspektiv på Israel

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s