Kan islamismen röstas bort i Turkiet?

240120_10154147156823018_8782841032671935988_o

Den 15 juli genomfördes en kupp i Turkiet av delar av den turkiska militären. I TV tvingades journalister  läsa upp ett meddelande om att den demokratiska och sekulära rättsstaten hade eroderats av  den islamistiske presidenten Recep Tayyip Erdogans AKP-regering och att Turkiet hädanefter skulle  ledas av ett fredsråd som skulle försäkra befolkningens säkerhet”.  Kuppmakarna menade att de skulle återinföra konstitutionell ordning, mänskliga rättigheter och friheter och allmän säkerhet.

Kuppen slogs dock snabbt ner. Omedelbart fördömdes kuppen mot Turkiets islamistiska och anti-feministiska regering  av Sveriges feministiska utrikesminister Margot Wallström på Twitter.

 

Dagen efter att kuppen misslyckats samlades islamister på Möllevångstorget i Malmö och viftade med AKP-flaggor och bilder på Erdogan. De hyllade att regimen slagit ner det sekulära kuppförsöket.

Centerpartiets utrikespolitiska talesperson Kerstin Lundgren var en annan som var pigg på att uttrycka sig positivt till att kuppen misslyckats, en kupp  som förmodligen hade  kunnat lett till ett liberalare Turkiet .

Någon som dock snabbt vågade inse att Erdogans regering är problemet var kristdemokraternas partiledare:

Kerstin Lundgren menar att Erdogans politik skall folket rösta bort inte ”kuppa bort”. Så ädelt. Men finns det något val? Kan man rösta bort islamister från tronen?

Har iranierna lyckats? Har egyptierna lyckats? Har turkarna lyckats tidigare att rösta bort islamisterna när de väl kommit till makten? Visserligen har islamister gått bakåt i senaste parlamentsvalet  i Tunisien. Men likväl har islamisterna representation i landets regering.

Frågan är om Turkiet kan rösta bort Erdogans politik så länge som  det från religiösa byggnader basuneras ut att det är en religiös plikt att försvara islamisten Erdogans regering.  2745 domare har arresterats efter den misslyckade militärkuppen .Erdogan rensar just nu Turkiet även på lärare, intellektuella, militärer och statsanställda som inte anses  vara trogna Erdogans islamism.

Oliktänkare lever farligt nu. De kanske måste fly i hundratusental.  Islamisterna har väntat på en förevändning för att få rensa ut Turkiet på sekulära precis som Islamiska republiken Iran. Turkiet håller på att tas över av islamister som likt ISIS halshugger oliktänkare på gatorna. Vi ska då komma ihåg att flera av våra politiker fördömde att kuppen mot det islamistiska styret utförts och tyckte att det var gott att kuppmakarna misslyckats. Vi ska komma ihåg ända till valet 2018 och längre än så.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s