Svenska generalkonsulatet i Jerusalem delar: ”Palestinian Lands 48 & Golan”

Screen Shot 2016-07-27 at 00.59.29

Både på Twitter och Facebook delade Sveriges generalkonsulat i Jerusalem igår reklam för bandet Tarabband som grundades i Sverige och som framför arabisk sång och musik.

Bandet skall uppträda idag på ”the Palestine International Festival for Dance and Music” skriver  generalkonsulatet på sin facebooksida där man också får veta att det svenska generalkonsulatet är  ”särskilt glada över att programmet inkluderar det svenska bandet Tarabband.”

Tarabband har tidigare i somras spelat på BDS-organisationen Asociación Al-Quds festival ”XV Velada de Música de Gibralfaro en Solidaridad con Palestina” med en gigantisk palestinsk flagga i bakgrunden  som arrangörerna skrivit ”Bojkotta Israel” på .

På den bild som generalkonsulatet delat som gör reklam för  Tarabbands konsert  i Ramallah samt i inlägg på Tarabbands sida står det att  biljetter till konserten kan beställas i vad som beskrivs som ”Palestinian Lands 48 & Golan”. Detta syftar på Israels territorium från 1948 som av Sverige och västliga demokratier inte anses vara under ockupation.

Att Sveriges representation delar information där Israel beskrivs som palestinskt landområde är ytterst allvarligt.  Det tyder på att det i den svenska diplomatkåren finns en bristande förståelse  för vad sådana här små detaljer har för symbolvärde i Mellanösternkonflikten, om generalkonsulatet nu ens ögnat igenom vad man delat i social media.

Sverige låter sig gång på gång bli redskap för kulturella initiativ i de palestinska områdena som inte bara sprider kultur utan också  retorik och symbolspråk som bryter mot den svenska Mellanösternpolitiken, vilken innebär att Sverige stödjer en tvåstatslösning för två fredliga demokratiska stater, en israelisk och en palestinsk.  Att sprida material där Israel inte har existensberättigande bidrar inte till fred och demokratiska processer. Det förvärrar istället utsikterna för en fredlig framtid för den israeliska och palestinska befolkningen. Sveriges  dåliga anseende i Israel lär inte bli bättre.

 Uppdatering: Generalkonsulatet som följer min blog har idag på morgonen tagit bort bilden från Twitter & Facebook där Israel beskrivs som ”Palestinian Lands 48 & Golan”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s