Kinberg Batras resa till Israel påminner skrämmande om sossarnas

bosättningar eller bistånd till terroristers löner? Vad är värst? Vet moderaterna ledare det?
bosättningar eller bistånd till terroristers löner? Vad är värst? Vet moderaternas ledare det?

Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra som också är riksdagens oppositionsledare påbörjade för ett par dagar sedan en fyra dagar lång resa till Israel och det palestinska självstyret. Tidningen Expressen slog upp stora rubriker om att moderatledaren skulle träffa Israels premiärminister Benjamin Netanyahu under besöket. Något av det första hon gjorde var dock att besöka  Tel Aviv  University, där många vänsterorienterade och anti-israeliska aktioner brukar äga rum. I Tel  Aviv träffade hon också den israeliske oppositionsledaren, socialdemokraten Isaac Herzog.  Först igår träffade hon Netanyahu. Men innan mötet hann Kinberg-Batra offra lite på svensk medias altare mot bosättningar genom att kalla Israels bostäder (”bosättningar”) i Judeen och Samarien ( Västbanken) för ”oacceptabla”.

Det var en rätt förtegen och försiktig Kinberg Batra som efter sitt påstådda möte med Netanyahu  igår uttalade sig inför svenska media. Inga bilder från besöket med Israels premiärminister har lagts upp varken på den israeliske premiärministerns facebooksida eller Twittersida. Moderatledaren har däremot lagt upp bilder från mötet med socialdemokraten Herzog och  det har även han. Men som sagt var ännu  inga bilder med Netanyahu. Det ser inte bra ut.Liberal israelisk media har valt att fokusera på att det första moderatledaren gjorde i Israel var att kritisera bosättningar. Regeringen hemma i Stockholm borde jubla, Kinberg Batra förmedlar ju socialdemokratisk politik på israelisk mark.

Ingen uppdatering om mötet med Anna Kinberg Batra igår hos Israels premiärminister på Facebook.

Moderaterna har grovt missförstått situationen i Mellanöstern och sin uppgift som opposition i Sveriges riksdag. En svensk politisk ledare börjar inte lappa ihop en dålig relation med Israel genom att följa den svenska diskursens slentrianmässiga fördömanden av Israels byggande av bostäder i  judiska samhällen i Judeen och Samarien.

Till saken hör att inte ens sossen Herzog är mot att bygga nya bostäder i bosättningar som till exempel Ariel där både araber och judar bor och studerar tillsammans. Kanske borde Kinberg Batra åkt dit för att få  fler perspektiv på det hon kallar oacceptabelt.

Att åka till Tel Aviv University, träffa socialdemokrater, gå på Yad Vashem, fördöma bosättningar och dagen efter åka till Ramallah det är en vanlig svensk socialdemokratisk standardresa till Israel. Nu är det Moderaternas. Lägg därtill en än så länge mycket vag kritik mot den Palestinska myndighetens politik och brist på demokratiska principer.  Sådant beteende har inte byggt  relationerna starkare mellan Sverige och Israel och gör inte den Palestinska myndigheten  demokratisk och fredlig. Kinberg Batras agerande så här långt i Israel gör det svårt för väljarna att förstå vad som skiljer moderatledarens  parti  från Socialdemokraterna i synen på  Mellanösternkonflikten.

Om man ska vara den borgerliga oppositionsledaren som ska kritisera  destruktiv socialdemokratisk utrikespolitik så funkar det inte att ens enda bild med en israelisk ledare är en bild där man  myser med en israelisk socialdemokrat. Det imponerar inte moderata väljare.

Men Moderaterna måste inte bara tänka på sina väljare. Det krävs en fundamental svängning hos Moderaterna i synen på Mellanösternkonflikten om den svenska oppositionsledaren som framtida statsminister ska kunna ses som en trovärdig samtalspartner för israelerna.

Något som berör alla parter i konflikten är hur det svenska biståndet till de palestinska områdena kommer att se ut i framtiden och hur det används idag. Därför borde Kinberg Batra åkt till NGO-monitor, en organisation i Jerusalem som jobbar med att granska biståndet som hamnar i  orätta händer.

Det borde vara av största intresse för en moderat oppositionsledare att informera sig om biståndet på plats så att väljarna ser att Moderaterna är på skattebetalarnas sida och att det därmed framgår att partiet drivs av en genuin vilja att demokratisera den Palestinska myndigheten och bidra till fred. Det kan bara göras genom att ställa riktigt tuffa krav på biståndsmottagarna, civilsamhället och den Palestinska myndigheten. De organisationer och myndigheter som får svenskt bistånd måste kunna uppvisa resultat och att man lever upp till nya moderata krav på att terrorism inte får uppmuntras och att antisemitismen som idag är utbredd  i regionen bekämpas och upphör.

Kinberg Batra och Moderaterna har dagen på sig att visa att moderat utrikespolitik skiljer sig från Socialdemokraternas destruktiva.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s