Sveriges regering bad ‘Palestina’ om hjälp att vinna platsen i säkerhetsrådet

 

”Minister Wallström har efterfrågat staten Palestinas stöd i sina ansträngningar för att vinna en plats i [FN:s] Säkerhetsråd.”

Så skriver Palestinska myndighetens utrikesdepartement i ett inlägg på arabiska publicerat den  28 juni  på departementets officiella facebooksida. Uttalandet kom efter att det hade blivit klart att Sverige vunnit en plats i tidigare nämnda Säkerhetsråd. Vidare skriver det palestinska utrikesdepartementet bland annat att utrikesminister Margot Wallström tackade ‘staten Palestina’ via dess utrikesminister Dr. Riyad al-Malki  för det starka stödet och uppbackningen  genom palestinska relationer med länder i  internationella grupper inom FN . För en hel del läsare kommer nog erkännandet av Palestina som stat, den svenska rösten för UNESCO-resolutionen som fråntar Tempelberget dess religiösa betydelse för judendomen och frånvaro av konkret  svensk kritik mot den Palestinska myndigheten nu i ny dager: Tjänster och gentjänster.

Palestinska UD skriver vidare: ”De två ministrarna enades om vikten av kommunikation för att följa upp och fördjupa den existerande koordineringen mellan dem i ljuset av Sveriges anslutning till [FN:s] säkerhetsråd tidigt nästa år.”

Vad ”följa upp och fördjupa den existerande koordineringen” innebär framgår inte, men palestinska UD meddelade offentligt  i slutet av maj månad  att den palestinske utrikesministern skrivit under en avsiktsförklaring  gällande en gemensam ministerkommitté  mellan regeringarna i  kungariket Sverige och ‘staten Palestina’ under ett besök i Stockholm den 28 maj.  Svenska UD har dock till skillnad från sin palestinska motsvarighet varit betydligt mer förteget om den palestinska Stockholmsvisiten. Svenska generalkonsulatet i Jerusalem ger de svenska medborgarna bara beskedet att ”goda diskussioner” fördes och på svenska UD:s hemsida noteras inte ens mötet.  Förmodligen handlar det om utökat samarbete i internationella organisationer, framförallt  inom FN.

 

Idag kan den palestinska representationen i FN inte delta i omröstningar i generalförsamlingen eftersom ‘staten Palestina’ inte är fullvärdig medlem av organisationen. Men den Palestinska myndigheten säger att den strävar efter att erhålla fullt FN-medlemskap. Ett sådant medlemskap avgörs i Säkerhetsrådet som enas om en ny medlemsstats begäran skall godkännas.Därefter sker omröstning i generalförsamlingen.

Vänskapen med den svenska regeringen som nu erhållit en plats i Säkerhetsrådet kan bli ett viktigt redskap i den Palestinska myndighetens så kallade lawfare mot Israel. Med internationella sanktioner och resolutioner som ammunition har det palestinska ledarskapet i Ramallah flera gånger tidigare gjort  klart för omvärlden att man avser pressa Israel till att göra som man vill utan att Palestinska myndigheten själv får krav ställda på sig och tvingas till direkta fredsförhandlingar.

Sverige inleder sitt tvååriga medlemskap i Säkerhetsrådet den 1 januari med att direkt bli ordförande för rådet.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.