S-motion vill ursprungsmärka svenska medborgare

 

Hillevi Larsson Foto:Riksdagens Web-tv
Hillevi Larsson Foto:Riksdagens Web-tv

Riksdagsledamoten Hillevi Larsson(S) har skrivit en motion med vilken hon  uppmanar riksdagen att göra det lättare för palestinska migranter att bli svenska medborgare. Men inte bara det, Larsson skriver i motionen att  ”palestinska flyktingar och deras ättlingar i Sverige bör dessutom få ett intyg som visar att de ursprungligen kommer från Palestina och inte är ”statslösa.”

Vad intyget skulle innebära i praktiken är oklart men det är ytterst märkligt att Larsson på detta sätt vill peka ut  en särskild grupp medborgare som skulle få intyg på att de inte kommer från Sverige , utan från ‘Palestina’,  trots att många av dem är födda här ”ursprungligen”.

Skälet till intyget anger Larsson är att de svenska medborgarna ska kunna ”resa till hemlandet”. Men vad hindrar svenska medborgare idag från att resa till  de palestinska områdena med svenska ID-handlingar? Är inte svenska relationer till Palestinska myndigheten goda? Och är inte Sverige  hemlandet för svenska medborgare?

En annan fråga man ställer sig efter att ha läst motionen är varför flyktingskap skall gå i arv. Är man ättling till flykting och har svenskt medborgarskap är man svensk medborgare,  inte själv en flykting. Man är därmed inte statslös utan man är svensk. Flyktingskap ärvs inte i Sverige.  Är man medborgare så är man medborgare. Larssons motion tycks vilja göra skillnad på människor beroende på var människors farföräldrar kommer ifrån. Mycket besynnerligt. Vad är det sådant kallas?

Källa: https://data.riksdagen.se/fil/26A454B0-B6CF-4739-BBF2-66E5695D6A85

Annonser

En kommentar Lägg till

  1. Josef Boberg skriver:

    Tänkvärt blogginlägg, verkligen…

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s