Den ”humanitära stormakten” har inget inflytande på Abbas

Utrikesminister Margot Wallström skriver idag i ett svar på en skriftlig fråga från Björn Söder (SD) att regeringen är tydlig i dialogen med företrädare för Palestina om vikten av att ta avstånd från våld och hatpropaganda. Men i själva verket  har Wallström misslyckats med att upprätta en tydlig dialog om våldsbejakande extremism  med  den palestinska befolkningen och dess ledarskap med president Mahmoud Abbas i spetsen. Sverige har i realiteten inget inflytande på palestinska politiker. Sverige är ingen humanitär stormakt.

President Abbas har gjort ett nytt uttalande på Facebook om att ”martyrernas” (terroristernas) blod och deras uppoffringar inte kommer att vara förgäves utan kommer att vara rätt väg för etablerandet av en oberoende palestinsk stat”.  Detta uttalande för våldsbejakande extremism har fått  riksdagens andre vice talman Söder att ställa en skriftlig fråga till utrikesminister Wallström om vilka åtgärder utrikesministern konkret vidtar för att i dialog med Palestinas företrädare tydligt ta avstånd från och förkasta Abbas uttalande. Tidigare har Wallström under en riksdagsdebatt konstaterat ”att Abbas har gjort det till sin livsuppgift att ersätta våldets väg med diplomatisk kamp”.

Wallström menar i sitt svar till Söder att hon sedan tidigare har tagit avstånd från våld mot civila i ett anförande i FN:s säkerhetsråd och i en debattartikel i israelisk media. Hon skriver att hennes fördömanden har gällt ”såväl när palestinier som israeler har utfört dåden”.  Utrikesministern påpekar även att hon har betonat vikten av att skyldiga ställs inför rätta.

Wallström avslutar sitt svar med att konstatera att ”regeringen också är tydlig i dialogen med företrädare för Palestina om vikten av att ta avstånd från våld och hatpropaganda.”

Vad ska jag säga om Wallströms svar? Först och främst  bör det sägas att generella uttalanden mot våld i FN och i israelisk media  hjälper föga när det är palestinska ungdomar och unga vuxna som utför terrorhandlingar mot israeler. Därför borde Wallström vända sig till  den palestinska befolkningen genom palestinsk media istället för att gå till israelisk media. Utrikesministern borde framföra att Sverige som biståndsgivare ställer krav på det palestinska ledarskapet, civilsamhället och varje palestinsk invånare att de arbetar för en genuin fred med Israel och för demokrati i de områden som styrs av den  Palestinska myndigheten, för att svenskt bistånd och förtroende fortsättningsvis ska kunna erhållas. Men  inte har Wallström framfört sådana krav offentligt.

Samtidigt  har biståndsminister Isabella Lövin  i dagarna kommit med ett svar på en skriftlig fråga från riksdagsledamoten Boriana Åberg (M).  Åberg har frågat biståndsministern hur hon avser se till att svenskt bistånd inte går till att finansiera olika ersättningssystem till dömda terrorister eller deras familjer. Förutom att biståndsministern i sitt svar nekar till att biståndsmedel från Sverige går till stöd till palestinska fångar i israeliska fängelser, hävdar hon också att Sverige fördjupat sina relationer med Palestina.

Mot bakgrund av att den självutnämnda ”humanitära stormakten” Sverige  ”fördjupat sina relationer” med palestinska företrädare  och att regeringen har en ”tydlig dialog” med  dessa  om vikten av att ta avstånd från våld och hatpropaganda, så är det ytterst märkligt att det palestinska våldet fortsätter, att Abbas fortsatt uttalar sig för våldsbejakande extremism och att hatpropagandan inte tycks ta slut eller ha minskat.

I ärlighetens namn struntar den stora majoriteten svenska politiker i palestinska ungdomar vars liv förgiftas med anti-judisk hatpropaganda, medan svenskt bistånd flödar in till de som förgiftar ungdomarna med hat. Egentligen bryr sig den svenska regeringen inte ett skvatt om att bekämpa våldsbejakande extremism och rasism. Regeringen är inte mäktig och har inget inflytande. De vet att om de skulle börja villkora biståndet så skulle bilden av den belånade och uppblåsta ”humanitära stormakten” Sverige vittra sönder och inför allas ögon krympa till den ynkedom den är.

Men masken går inte att hålla uppe hur länge som helst. Någon gång kommer det svenska folket inse hur oärligt svenska politiker hanterar våldsbejakande extremism och hur  regeringen slösat upp skattebetalarnas pengar på att göda terrorism. När terrorn når Sverige kommer folk på allvar att börja diskutera terrorism och utkräva ansvar från politikerna. Då kommer svenska politikers inställning till terrorism, bland annat palestinsk, att avgöra vilka som får svenskarnas förtroende att leda landet. Inte kommer det att vara politiker och partier som valde att inte göra allt i sin makt mot all terrorism, som kommer att få fortsatt förtroende.

(bild:Abbas möter  Hamas terroristledare Khaled Mashal)

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s