Drusiska Gyda Abu Aoad från Golanhöjderna satsar på Israel, väljer bort arabvärlden

Gyda Abu Aoad var nyligen med i Israels  stora TV-sända talangjakt  ”Eyal Golan Kore Lachem” (Eyal Golan kallar er) där hon hamnade tvåa. Nu satsar den arabisktalande drusiska sångtalangen från de omstridda Golanhöjderna på en sångkarriär i Israel.

Abu Aoad berättar för israeliska sajten mako.co.il att hon kommer från Golanhöjderna och tillhör den drusiska befolkningen.  Området  som tidigare tillhörde Syrien har efter krig annekterats av Israel. FN  och flera stater anser dock att området inte tillhör Israel utan är ockuperat. Syrien gör fortfarande anspråk på området. Länge har också druserna i Golanhöjderna identifierat sig med Syrien, bara en minoritet har sökt israeliskt medborgarskap. För några år sedan åkte druser från Golanhöjderna för att tävla i Arab Idol i grannlandet Libanon. Men nu håller saker och ting på att förändras. Abu Aoad vars förstaspråk är arabiska , väljer liksom allt fler druser i Golanhöjderna att känna samhörighet med Israel.

-Mitt mål är att göra succé här.  Jag  känner mer anknytning till den här platsen än till arabvärlden, säger hon till mako.co.il.  Det finns något i det israeliska samhället som passar min personlighet, förklarar den drusiska sångtalangen.

I Abu Aoads hemby Bukaata  talas det mest arabiska men genom den israeliska talangtävlingen som hyllar Israels och arabvärldens orientaliska musik har  Abu Aoad kommit mer i kontakt med hebreiska och det judiska samhället.  Nu försöker hon därför lära sig kommunicera bättre på hebreiska.

Från familjen är stödet delat. Abu Aoads pappa stödjer hennes karriärval medan mamman som är religiös menar att dotterns val av yrke är oacceptabelt.

I finalen av TV-serien Eyal Golan Kore Lachem sjöng Abu Aoad den hebreiska fredssången ”Shir ha-Shalom” och kom tvåa. Vann gjorde de israeliska tv-tittarnas favorit Bar Cohen. I  tävlingen var Abu Aoad inte den enda drusiska sångtalangen. Även tävlingsdeltagarna Loai Ali och Ibad Etila delar hennes drusiska tro.

Abu Aoad  berättar att hon  sedan hon blivit TV-kändis möter både araber och judar som uppskattar henne och vill skaka hennes hand. Men  hon  medger också att folk skriver elaka saker till henne och försöker göra politik av hennes medverkan i tv-programmet. De har dock inte en chans.

-Den som försöker dra in mig i en politisk diskussion kommer att misslyckas. Jag är här för konsten och musiken, avslutar Abu Aoad.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s