Margot Wallström: ” Vi har gratulerat dem”

Utrikesminister Wallström träffar Fatah- extremisten Nabil Shaath
Utrikesminister Wallström träffar Fatah- extremisten Nabil Shaath

Utrikesminister Margot Wallström hävdar  i en intervju på TV 4 att regeringen har gratulerat USA, efter att det visat sig att republikanske presidentkandidaten Donald Trump blivit vald till landets näste president. Men i offentliga uttalanden på Twitter, på Facebook och i pressmeddelanden finns fortfarande inget grattis riktat till Trump. regeringen kan dock konsten att gratulera offentligt om de vill, även när värderingar inte delas.

– Vi behöver den här kontakten med USA, vi gratulerar dem, det har vi redan gjort formellt, och vi signalerar att vi vill fortsätta samarbeta, meddelade Wallström på lördagsmorgonen i TV4:s programinslag Marcus svarar och förklarar.

Wallströms uttalande är vagt och  tydliggör inte att  regeringen vänt sig specifikt till Trump med gratulation till segern i det amerikanska presidentvalet. Det har däremot framgått med tydlighet att våra nordiska granländers regeringschefer gjort detta via Twitter, Facebook, i videoinspelade presskonferenser och i intervjuer med pressen. När SVT nådde statsminister Stefan Löfven den 9 november sade han dock:

– Vi gör som brukligt. När någon vinner ett val så gratulerar vi, det gör vi alltid.

Men det här kan ändå inte sägas vara annat än otydliga svar och otydliga gratulationer till Trump från både Wallström och Löfven. Faktum är att fortfarande finns inga offentliga gratulationer till Trump från regeringens håll i varken sociala medier eller i pressmeddelanden. Nu kan man tycka att det inte är något att hänga upp sig på, men här handlar det om att regeringen utmärker sig i offentlighetens ljus på ett mycket dåligt sätt. Den svenska regeringen som gärna hade velat se Hillary Clinton vinna valet, framstår som dåliga förlorare.

Hur regeringen har uttryckt sig i  de påstådda gratulationerna vill man tydligen hålla för sig själv och inte låta sina egna och amerikanska medborgare få ta del av. Samtidigt har alltså de nordiska kollegorna i Danmark, Island, Norge och Finland låtit sina medborgare få ta del av gratulationer till Trump.

Självklart bör Trump gratuleras offentligt och våra nordiska grannländer har gjort som majoriteten av Västvärldens länder. Sedan kan regeringen tycka vad den vill om Trumps politik. Men hindrar det offentliga gratulationer?

Nja,  regeringen kan konsten att gratulera offentligt, även då värderingar inte delas.  När den portugisiske abortmotståndaren  Antonio Guterres  nu under hösten utnämndes till FN:s generalsekreterare förmådde sig Wallström att gratulera utnämningen av honom på Twitter:

Guterres har motsatt sig liberal abortlagstiftning i  hemlandet Portugal. Han har även uttryckt att homosexualitet ”stör” honom och han har varit mot samkönade äktenskap. Han har alltså visat prov på ungefär samma inställning till abort och samkönade äktenskap som Trump . Skillnaden är bara att Trump faktiskt uttryckt sig betydligt mer rumsrent om homosexuella.

Den svenska utrikesministern har dock valt att gratulera Guterres utnämning  på Twitter men inte Trumps. När Trump blivit vald till president talade Wallström plötsligt om hbtq-rättigheter. När politiska skeenden tas upp i Mellanöstern har jag dock aldrig hört vår utrikesminister tala om hbtq-rättigheter som dagligen kränks och är frånvarande. Det är uppenbart att inga samtal om homosexuellas rättigheter fördes mellan den svenska regeringen och kungen i  det homofoba Saudiarabien, när Löfven för ett par veckor sedan besökte landet. Inte heller har regeringen i offentlighetens  ljus tagit upp krav på hbtq-rättigheter i  palestinske presidenten Mahmoud Abbas genomkorrupta palestinska myndighet.

– Vi talar om vad vi tycker och inte är rädd för det, sade Wallström i TV4:s morgonintervju. Det är emellertid kristallklart att det är lite si och så med rädslan för att säga vad regeringen tycker. Guterres kritiserades inte, utan gratulerades.  Abbas som uppmuntrat till våldsbejakande extremism fördöms inte, utan tas emot med öppna armar av regeringen. Diktaturen Saudiarabien får inte korgen av den svenska regeringen, utan besöks av Löfven. Så det är uppenbart att det är en sanning med modifikation att regeringen säger vad den tycker. Regeringens handlande är oprofessionellt, inkonsekvent och godtyckligt.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s