BDS-teater planerar använda Pippi Långstrump i palestinsk pjäs

 

Pjäsen ”Pippi Långstrump i Palestina” kan snart bli verklighet enligt Sida-finansierade Frihetsteatern på Västbanken. Sida har också specifikt finansierat teaterns uppsättning som hyllar terroristledaren Ghassan Kanafanis liv.

Den EU och svenskfinansierade palestinska Frihetsteatern i Jenin har tidigare satt upp pjäsen ”Belägringen” ( the Siege)  som skildrar livet för de palestinska terrorister som 2002 ockuperade Födelsekyrkan i Betlehem.  Under året har de turnerat runt i palestinska samhällen och i europeiska städer med en pjäs om Ghassan Kanafani, en marxist-leninistisk palestinsk ledargestalt i terrororganisationen PFLP.  Pjäsen om Kanafani har fått öronmärkt stöd från svenska biståndsmyndigheten Sida.

Frihetsteatern är en del av Palestinian Performing Art Programme (PPAN) som uppmanar kulturella och akademiska  institutioner till BDS. PPAN fick nyligen ta emot 40 miljoner kronor i svenskt bistånd genom Svenska generalkonsulatet i Jerusalem.

Under sin senaste turné i Sverige ska Frihetsteaterns representanter ha talat med svenska teaterinstitutioner om samproduktion av en pjäs kallad ”Pippi Långstrump i Palestina” (”Pippi Longstocking in Palestine”), meddelar teatern på sin hemsida. Pjäsen om Astrid Lindgrens folkkära skapelse planeras se dagens ljus i slutet av 2017 eller i början av 2018, skriver Frihetsteatern.

Saltkråkan  AB, som äger och förvaltar de rättigheter som är associerade med Astrid Lindgrens författarskap skriver på Astridlindgren.se:  ”Tänk på att Astrid redan har hittat på allting som ska hittas på i historierna. Man får inte skriva till några nya personer eller händelser som inte finns med i böckerna. Man behöver förstås inte ha med allt som står i böckerna, men man får inte lägga till egna påfund.”

Att kalla en pjäs för ”Pippi Longstocking in Palestine” innebär att lägga till egna påfund till verket och borde således inte vara tillåtet. Återstår alltså att se om pjäsen om Pippi i ‘Palestina’  kommer att bli verklighet.

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s