Fatah oroat över firandet av bränder i Israel

Stora bränder rasar i Israel men också i palestinska byar. En del av bränderna kan vara anlagda. I de palestinska sociala medierna har det uttryckts glädje över bränderna. Det har till och med  oroat Palestinska myndigheten som försöker stävja de opassande yttringarna genom att  hävda att allt som brinner i Israel är deras land.

För tredje dagen i rad rasar bränder i Israel, framförallt runt Haifa som tidigare år varit drabbat av bränder. En omfattande torka och kraftiga vindar har bidragit till att bränderna spridit sig. Men en del av bränderna kan ha varit anlagda. Israel har redan arresterat misstänkta gärningsmän.

Hjälp i  släckningsarbetet i form av bland annat helikoptrar har anlänt från närliggande länder som  Cypern, Grekland och Turkiet. Men även Italien, Ryssland, Kroatien och Storbritannien har skickat hjälp till det brandhärjade Israel. Internationell media har därefter börjat intressera sig för bränderna. Så även svensk.

Bränderna har i mindre skala även nått de områden som  Palestinska myndigheten administrerar. Fatah gjorde idag ett uttalande som avslöjar att det styrande palestinska partiet är oroat över situationen med bränderna. Men det är inte bränderna i sig som är upphov till oron utan att palestinier i sociala medier gör gillande uttalanden om bränderna samtidigt som Västvärldens blickar i sympati nu riktas mot det eldhärjade brandoffret Israel.  Fatah gör i sitt uttalande klart att allt land som brinner i Israel är det ”historiska Palestina” för att dämpa  den opassande glädjen i sociala medier.

”Allt som brinner nu av träd och sten är palestinskt  och del av vårt historiska Palestina”, löd uttalandet.

Uttalandet  varnade också den palestinska befolkningen för faran att ryckas med i medier och sociala nätverk i form av oansvariga inlägg, firande och förnöjsamhet ”som om palestinierna dansade på eldslågorna inne i Israel”.

Uttalandet uppmanade de palestinska medborgarna att visa historiskt ansvar och inte använda ord eller terminologi som är ”långt från det historiska arvet och den  palestinska rätten till land, som är  utsatt för branden ”i det inre”. Termen ”det inre” avser Israel.

Dock dröjde det inte länge förrän Fatah själv visade prov på opassande inställning till bränderna.

Fatah postade nämligen ikväll på sin officiella facebooksida en bild av den i Israel fängslade palestinske terroristen Marwan Barghouti som slår sig fri i branden medan gnistorna flyger i luften mot en rökfylld bakgrund.

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s