Våldsbejakande nazistiskt judehat på biståndsmottagaren Miftahs hemsida

Den palestinska biståndsmottagande organisationen Miftah har publicerat  och spridit nazistiskt material via sin hemsida i nära 16 år utan att någon biståndsgivare reagerat. Dessutom finns flera nya tecken på hyllande av våld och förintelsen av Israel i den palestinska organisationens engagemang.

I förra veckan var Sveriges feministiska utrikesminister Margot Wallström i Ramallah och Jerusalem och träffade  det palestinska civilsamhället.  Den socialdemokratiska utrikesministern uppmärksammade då bland annat att få kvinnor finns med på den politiska scenen i de palestinska områdena.

– Under våra samtal med palestinska civilsamhällets aktörer har vi förstått att de är fullt medvetna om detta. Det finns väldigt mycket goda ideér bland de personer och organisationer vi träffat, men det är viktigt att deras initiativ också kommer till uttryck i politiken, sade Wallström då till DN.

En palestinsk civilsamhällsorganisation som säger sig jobba med demokratifrågor och särskilt kvinnors och ungdomars deltagande i demokratiarbete är Miftah som betyder ”nyckel” på arabiska. Nyckeln är en palestinsk politisk symbol för det palestinska kravet på att palestinska flyktingars ättlingar ska ha rätt att återvända till platser i Israel, vilket många i Israel anser skulle innebära slutet  för den judiska staten. Miftah grundades 1998  av den internationellt kända kvinnliga PLO-medlemmen Hanan Ashrawi som än idag är Miftahs styrelseordförande. I Västvärlden har Ashrawi länge varit ett av PLO:s ansikten utåt som västerländska ledare och diplomater gärna velat synas tillsammans med.

Miftah har tidigare varit i blåsväder då organisationen för tre år sedan  avslöjades med publicering av antisemitisk myt om judar som dricker kristnas blod. Miftah tvingades ta bort artikeln efter yttre tryck och bad om ursäkt på sin engelska hemsida. På arabiska kom aldrig någon ursäkt dock.

Nu har det nyligen uppdagats via bloggen Elder of Zion att Miftah aldrig upphörde att sprida antisemitiskt hat. Denna gången handlar det om judehatiska konspirationsteorier hämtade från den ny-nazistiska amerikanska gruppen The National Vanguard. Texten ”Who Rules America – The Alien Grip on Our News and Entertainment Media Must Be Broken” har ända sedan 2001 funnits på Miftah’s engelska hemsida utan att Miftah’s finansiärer, däribland Sverige, har reagerat.

 Via the Human Rights and International Humanitarian Law Secretariat som Sverige är huvudfinansiär och grundare av så har Miftah fått 330 000 US-dollar (ca 3 miljoner kronor) för perioden 2014-2016.

den nynazistiska texten finns på Miftah's hemsida
den nynazistiska texten finns på Miftah’s hemsida

Den ny-nazistiska texten på Miftah:s hemsida tar upp klassiskt antisemitiska föreställningar om att judar via media skulle styra världen. Dessutom uppmanar texten läsarna att ”förstöra” den ”onda kraften”, ”den judiskkontrollerade median”, som enligt skriften påverkat samhället att se positivt på homosexualitet och blandäktenskap.

Nazistiskt, rasistiskt och homofobt material ligger alltså ute på hemsidan till en  civilsamhällsorganisation som Sverige skänker mångmiljonbelopp till.

Men det finns mer extremism hos Miftah. Den 23 april i år uppmanade Miftah palestinska ungdomar att sända in bidrag till sin tävling ”Vi vill förstå vad som är vårt och vad som åläggs oss”.

Vinnaren av Miftahs ungdomstävling, ser allt land mellan floden och havet, inklusive hela Israel som ockuperat
Vinnaren av Miftahs ungdomstävling, ser allt land mellan floden och havet, inklusive hela Israel som ockuperat

En månad senare korade Miftah vinnaren, den palestinska rapgruppen Revolution Makers med sin musikvideo ” Whats going on”. Musikvideon visar bland annat upp en kartbild på Israel och de palestinska områdena som omgärdas av taggtråd, vilket innebär att Revolution Makers inte tror på tvåstatslösningen utan anser att även staten Israel är ockuperat område.

En framtid utan Israel i Revolution Makers musikvideo
En framtid utan Israel i Revolution Makers musikvideo

Miftah valde också att hedra tävlingbidraget ” Uprising students” ( ”revolterande studenter”) med en tredjeplats i tävlingen. ”Uprising students” är  en film skapad av palestinska skolelever från Bashir Rais flickskola i Gaza. I  filmen går en kvinnlig elev runt på skolan där hon verkar instängd. Filmen talar om en idyllisk palestinsk enighet men också om en blodig strid  om landet som ska föregå  den idylliska enigheten.

” Denna strid  kommer du blanda med det heliga blodet som flyter likt floden för att omfamna vårt land med en vacker doft.”

Citatet ovan är hämtat från filmen som alltså knep en tredjeplats  i Miftahs ungdomstävling ”Vi vill förstå vad som är vårt och vad som åläggs oss”.

Tredjeplats i Miftah's ungdomstävling knep den våldsbejakande filmen "Uprising Students"
Tredjeplats i Miftah’s ungdomstävling knep den våldsbejakande filmen ”Uprising Students”

Det är inte alls svårt att förstå vad Miftah anser åläggs ungdomarna: våldsbejakande extremism och motstånd mot Israels existens.

Miftah framställer också palestinska terrorister som suttit i israeliskt fängelse som goda föredömen genom att framhålla exempel på sådana som nu involveras i organisationens arbete. Det indirekta budskapet blir ”begå våldsbrott och du ska sedan bli uppmärksammad av vår  organisation”.

Miftah är bara en av flera rasistiska palestinska civilsamhällesorganisationer som inte accepterar Israels rätt att existera och som regeringen Löfven samarbetar med.

Nyligen sade Wallström i sitt tal i FN:s generalförsamling  att Sverige är hedrat att leda arbetet med att involvera civilsamhället i det  franska fredsinitiativet.

 

Ett sådant arbete förpliktigar. Det krävs nu av den svenska regeringen via diplomatkåren och biståndsmyndigheten Sida ett kraftfullt uppvisande av motstånd mot rasism och våldsbejakande extremism i alla dess former och i all verksamhet. Organisationer som är rasistiska och ger utrymme för judehat och annan extremism gynnar inte Sveriges utvecklingsarbete för demokrati och inte heller fred.

Sverige bör därför omedelbart upphöra med biståndet till Miftah som sprider rasistisk nynazistisk propaganda och uppmuntrar till våld och idéen om en  enstatslösning utan Israel.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s