”Palestinsk kulturafton” urartade i våldsbejakande extremism på Garaget

(Vapenattrapp dansades det med i luften på Garaget i våldsbejakande sång och dans när det ordnades "kulturafton" i söndags)
(Vapenattrapp dansades det med i luften på Garaget i våldsbejakande sång och dans när det ordnades ”kulturafton” i söndags)

I söndags hyrde palestinska kulturföreningar Malmö stads möteslokal Garaget. Enligt Garagets kalendarium var det Palestinska kulturföreningen tillsammans med Palestinska kulturhuset i Malmö som bjöd in till ”en palestinsk kulturafton”. Men evenemanget urartade helt med våldsbejakande extremism.

I inbjudan på Garagets hemsida kan man alltså läsa att det skulle bli en kulturafton. Men i själva verket var det ett högst politiskt tema för evenemanget. I den arabiskspråkiga versionen av inbjudan som spridits på Facebook meddelades det nämligen att det var det våldsförhärligande palestinska partiet Fatah som bjöd in till  52-årsjubileum i Malmö stads lokaler.

screen-shot-2017-01-10-at-07-53-05

Salen var  utsmyckad med Fatahs emblem och palestinska flaggor. I videoklipp från evenemanget som spridits på Facebook hölls tal om att eliminera ”den israeliska ockupationen”.

En av evenemangets huvudtalare var Malmöbon som år 2015 blev omtalad i svensk media efter att israelisk domstol  dömt honom  till 18 månaders fängelse för spioneri i Israel för terrororganisationen Hezbollahs räkning.  Mannen fick ett lätt straff eftersom han hade erkänt brottet. Väl tillbaka i Sverige har han hyllats vid flera tillfällen i Malmö.

I sitt tal på Garaget berättade Malmöbon att han nu blivit utsedd till de palestinska fångarnas ambassadör i Europa. För att vi ska förstå vilken typ av fångar Malmöbon umgåtts med under sin  israeliska fängelsevistelse så kan nämnas att han i sitt tal tog upp att en av de palestinska fångarna han suttit inne med är dömd att avtjäna 14 livstidsdomar. Detta är ett straff som enbart utdöms om man är inblandad i terrordåd.  Malmöbon uppmanade under kvällen människor att stödja de palestinska fångarna.

Dans och sång.

En del av de församlade på Garaget slöt under kvällen upp i sång och dans. Sångtexterna på arabiska är revolutionära och våldsbejakande. Här följer ett kort utdrag av det våldsbejakande som sjöngs medan en av de dansande viftade med en vapenattrapp :

”Rebell, rebell, oh  folket av det ockuperade landet. Vår revolution har startats och ditt blod tänder facklan,  med vårt blod och vår kamp.”

”Befrielsens krig oh (mitt) folk är långt och bittert. I Palestinas namn, vår revolution är  utan ände/bara fortsätter.”

”Vi kommer inte kompromissa. Nej nej  vi kommer inte  sluta fred”

”Ingen kompromiss eller fred.”

”Med dyrbart blod kommer vi att befria dig och Allah välsignar dig ( syftande på ”revolutionen”)

”Oh mitt land, oh mitt land, mitt martyrskaps dag. På marken i mitt land lever döden”.

Hyrs inte ut till odemokratiska arrangörer

Lokalen Garaget har vissa regler för uthyrning. Den får till exempel inte lånas ut för politiska eller religiösa arrangemang som syftar till att rekrytera medlemmar till politiska rörelser. Någon etiklära får heller inte läras ut.

Vidare skriver Malmö stad om Garaget att man  förbehåller sig rätten att inte låna ut lokalen till arrangörer som Malmö stad uppfattar som kränkande, diskriminerande, odemokratiska, olagliga, rasistiska eller oetiska.

Huruvida våldsbejakande extremism tillåts eller ej är dock oklart. Men det är inte första gången Fatah-rörelsen i Sverige försöker hyra lokal för kulturevenemang som sedan visar sig vara mer än bara det.

Förra året lyckades tankesmedjan Perspektiv på Israel att avstyra Fatahs dåvarande våldsbejakande evenemang i Studiefrämjandets lokaler i Malmö. Efter att Studiefrämjandet fått information från Perspektiv på Israel om att det inte enbart handlade om dans och musik utan även om våldsbejakande jargong och politik meddelade Studiefrämjandet att man inte längre avsåg hyra ut  lokalen  till något Fatahjubileum.

Malmö stad har tidigare polisanmälts för att ha upplåtit Garaget åt den rasistiska BDS-rörelsen.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s