Palestinska myndigheten förbjuder provokativ roman som ”uppmuntrar beteenden som motsätter sig allmän ordning och moral”

screen-shot-2017-02-07-at-00-10-03

Palestinska myndighetens statsåklagare Yahya Barak valde under måndagen att förbjuda försäljning av  ungdomsromanen  ”Ett brott i Ramallah”. Boken som är skriven av palestinske författaren  Abad Yahiya  innehåller enligt åklagaren ”oanständiga texter och terminologi på ett sätt som bryter mot etik, moral och allmän anständighet, vilket kan ha en effekt på människor, i synnerhet minderåriga och barn”.

Boken sägs  innehålla ”explicit sexuellt  språk”.  och de palestinska myndigheterna  har därför beordrat palestinsk polis att konfiskera alla böckerna från bokhandlar i de palestinska områdena på Västbanken.

De palestinska myndigheterna hävdar vidare att boken som skildrar unga studenters liv ”bryter mot relevanta palestinska och internationella lagar, särskilt press- och publiceringslagar,  den palestinska strafflagen samt lagen om skydd av barn och unga, som förbjuder publikationer som uppmuntrar beteenden som motsätter sig allmän ordning och moral”.

Men det kan finnas fler skäl för den panikartade bokcensuren. Enligt arabiskspråkiga recensenter ska boken nämligen också skildra hur palestinska familjer säljer mark till israeler för att barnen ska kunna ha råd att studera på palestinska universitet  medan  medlemmar i  partiorganisationer som Fatah får försörjning av partiet år efter år utan att de arbetar.

 

källor:

http://english.wafa.ps/page.aspx?id=FV6eHua52297875597aFV6eHu

http://www.asdaapress.com/?newsID=21293

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s