Socialdemokraterna fortsätter träffa lobbyorganisation med kopplingar till Hamas

Socialdemokratiska riksdagsledamöter fortsätter träffa extrem politisk lobbyorganisation som undervisat barn i Malmö ur lärobok som demoniserar Israel och innehåller våldsbejakande extremism.

En till synes obekymrad riksdagsledamot, Jamal El-Haj står under terrororganisationen Hamas flagga på PRC:s demonstration på Möllevången sommaren 2014
Riksdagsledamoten Jamal El-Haj(S) står obekymrad längst till vänster vid sidan av terrororganisationen Hamas flagga på PRC:s demonstration på Möllevången sommaren 2014.      ( foto: Facebook)

I april förra året var det tänkt att den palestinska lobbyorganisationen Palestinska rättvisecentret (PRC) skulle ha haft riksdagsledamöterna Hillevi Larsson (S) och Daniel Sestrajcic (V) som gäster vid sin Palestinians in Europe Conference.  Den Malmöbaserade lobbyorganisationen hade året innan också mött Sveriges utrikesminister Margot Wallström och talat politik med henne. Men de svenska riksdagsledamöterna Sestrajcic  och Larsson ställde dock in sin medverkan i sista stund.

De blev nämligen informerade via media och information från tankesmedjan Perspektiv på Israel att Palestinians in Europe Conference är ett årligt europeiskt lobbyevenemang ökänt för sina antisemitiska inslag och kopplingar till terrororganisationen Hamas.  När PRC stod värd för konferensen år 2006 hade de till exempel  Hamas ledare Ismail Haniyeh som talare via satellit. Förra året då PRC åter arrangerade konferensen i Malmö var Shejk Ekrima Said Sabri en av  de som skulle ha talat där. Han har använt  den antisemitiska skriften ”Sions vises protokoll” i sin argumentation och förnekat att antalet mördade judar under Förintelsen var 6 miljoner. Shejken har även yttrat att den som säljer mark till judar ska straffas med  döden och hävdat att detta är religiös lag.  Det finns också uppgifter som säger att shejken skall ha rättfärdigat terrorattacker (självmordsattacker) och särskilt hyllat att palestinska barn offras som ”martyrer” i Mellanösternkonflikten.

Efter bakslaget med att de båda riksdagsledamöterna ställt in sin medverkan bytte konferensen logo. Tidigare hade den inkluderat ”historiska Palestina” som utraderar Israel, Nu byttes den ut till en en neutral symbol i svenska flaggans färger. Shejkens medverkan stoppades och tidningen Sydsvenskan kunde göra ett frejdigt reportage utan kontroversiella inslag.

PRC:s verksamhet i Malmö har jag skrivit om i Dagens Samhälle. Organisationen har lärt barn om Palestina i kommunala Apelgårdsskolans lokaler i Rosengård. I läroboken som PRC har delat ut till barnen vid undervisningstillfällen finns en karta som sägs föreställa Palestina där Israel är utraderat och ersatt av en palestinsk stat.

I  samma bok glorifieras terroraktiviteter i Gaza som ”heroiskt hjälteepos” och ett barn som kastar sten mot israeliska stridsvagnar och dör i strid beskrivs som modigt.

När journalister började snoka runt och ställa frågor om undervisningen svarade PRC med att avlägsna alla foton från undervisningen från sin facebooksida. Lobbyorganisationen ville heller inte avslöja för media vilka skollokaler man undervisat i.

Under sommaren 2014 arrangerade PRC en demonstration för Gaza med Hamasfanor och småflickor som hetsades att läsa våldsbejakande och extrem krigspoesi tills de föll i extatisk gråt medan den samlade folkskaran skanderade våldsbejakande krigsramsor om att offra sin själ och sitt blod för att ”befria Palestina”.

PRC har också uttalat sig om att organisationen vill att palestinska fångar (d v s terrordömda) skall släppas fria.

En annan viktig politisk ståndpunkt PRC driver är att palestinska flyktingar ( d v s ättlingar till flyktingar och migranter från brittiska  Palestinamandatet) ska få ”återvända” till dagens Israel, vilket skulle urholka idéen om en tvåstatslösning. PRC är med andra ord en extrem organisation.

Men det hindrar tydligen inte socialdemokraterna från att hålla kontakt med PRC. Socialdemokrater på hög nivå har fortsatt att ha kontakt med lobbyorganisationen, enligt helt nya uppgifter.

På Palestinians in Europe Conferences” facebooksida  publicerades den 7 februari en bild på PRC:s ledarskap  i möte med de malmöitiska socialdemokratiska riksdagspolitikerna Marie Granlund som sitter  i EU- och utrikesnämnden och Jamal El-Haj som nyligen kom in i riksdagen som ersättare.

I ett uttalande på arabiska i anslutning till bilden från mötet står bland annat att läsa att centret (PRC) ber de båda parlamentarikerna att sätta mer press inne i och utanför parlamentet ”för att avslöja ockupationsstatens utövning på marken och de dagliga överträdelserna mot mänskliga rättigheter”. Enligt de nya uppgifterna enades de båda parterna om att hålla en rad evenemang  i framtiden som ska diskutera  utvecklingen på marken, ”framförallt  belägringen som påtvingats Gazaremsan”. Vidare förkunnas i uttalandet på facebooksidan att mötet med de socialdemokratiska riksdagspolitikerna ingår i PRC:s plan för att stärka de politiska banden med svenska beslutsfattare och alla supportrar av den palestinska saken i samhället.”

Årets Palestinians in Europe Conference, den 15:e i ordningen  hålls den 15 april i Rotterdam, Holland.

 

källor:

http://www.jcpa.org/jl/vp441.htm

http://www.alawda.eu/index.php/ar/conference/59-conference-finish/3862-14

http://www.memritv.org/clip/en/564.htmhttp://archive.frontpagemag.com/readArticle.aspx?ARTID=4853

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s