Abbas rådgivare i religiösa frågor hotar med tredje världskrig

Palestinsk tjänsteman varnar för ett tredje världskrig om den israeliska ockupationens ”kränkningar” av Jerusalem och Al-Aqsa-moskén inte upphör. 

Tempelberget
Tempelberget

I en intervju  i veckan med den saudi-ägda nyhetskanalen Al-Arabiya sade den palestinske presidenten Mahmoud Abbas rådgivare i religiösa frågor, Mahmoud al-Habash,  att ”den israeliska ockupationens fortsatta kränkningar mot staden Jerusalem kan utlösa ett tredje världskrig som kommer att sätta allt och alla i brand och kommer att svepa över hela världen.”  Han varnade för att regionen skulle kunna dras in i ett  religiöst krig.

Judars bön förbjuden

Det är judars besök på Tempelberget i Jerusalem, judarnas heligaste plats,  som brukar beskrivas av palestinsk media och palestinska politiker som ”kränkningar”. På platsen står också Islams tredje heligaste helgedom, Al-Aqsamoskén, som dock enligt palestinska källor brukar innefatta hela Tempelberget.  Judars tillgång till denna heliga judiska plats är kraftigt begränsad. De och andra ickemuslimer får bara besöka Tempelberget via en av helgedomens 11 portar och den dagliga besökstiden för ickemuslimer är begränsad till endast 4 timmar. Heliga judiska attribut som talit(bönesjal), bönebok och shofar är förbjudna att medtaga. Judisk bön är inte heller tillåten att utföras på platsen enligt israelisk lag.

Ta till våld omfamnas

I en statlig amerikansk rapport om internationell religiös frihet som kom för några år sedan slås det fast att förbudet mot att be för judar på den heliga judiska platsen har att göra med säkerhetsaspekter. Säkerheten utmanas av uttalanden som de som Habash nu gör i  arabisk media.

I intervjun med Al-Arabiyah säger han nämligen att ”det som angår oss är att vi försvarar Al-Aqsamoskén och palestinierna i Jerusalem och att vi skyddar de palestinska rättigheterna till Jerusalem, på alla sätt.

Habash förklarar att ”på alla sätt”  inkluderar folkligt motstånd: ” Vi [PLO] har aldrig förvägrat dessa folkliga bidrag, utan tvärtom, vi omfamnar, stödjer och respekterar varje folklig rörelse som praktiseras av folket som en del av folkligt motstånd och uppror mot ockupationens åtgärder.”

Folkligt motstånd innebär att ta till våld.

källor:

http://www.thewholeworldisaplayground.com/how-to-visit-temple-mount-tourist-non-muslim-israel-jerusalem/

https://www.qudsn.ps/article/113461

http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Bill-calls-for-Jewish-prayer-times-on-Temple-Mount

 

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s