Antisemitism och våldsbejakande extremism omger palestinsk konferens i Rotterdam

Idag har den skandalomsusade pro-islamistiska palestinska konferensen European Palestinians Conference (EPC) inletts i nederländska Rotterdam.

Den palestinska konferensen arrangerad av Palestinian Return Center och nederländska motsvarigheten PGNL  uppmärksammar att det nu gått 70 år sedan Balfourdeklarationen förkunnades som gav judar rätt till ett hemland i Mellanöstern. Deklarationen beskrivs av arrangörerna på deras hemsida som ”given av de som inte har till de som inte förtjänar”. Med andra ord anser organisatörerna bakom den palestinska konferensen att judar inte förtjänar ett eget hemland.

Förra året hölls konferensen i Malmö. Då annonserades det att en av talarna vid konferensen skulle vara Ekrima Sabri, tidigare  stormufti av Jerusalem som uttalat sig antisemitiskt och för våldsbejakande extremism. Trots detta valde svensk polis att inte ingripa mot konferensen.

I år har arrangörerna fyllt på med nya extremister. Låt oss ta en titt på vilka de är.

Richard Boyd Barrett är en irländsk politiker för det trotskistiska socialistiska arbetarpartiet Páirtí Sóisialach na nOibrithe. Hans parti har öppet deklarerat att det stödjer terrororganisationerna Hezbollah och Hamas. Själv ska Boyd Barett ha uppmanat till intifada vid ett politiskt möte och hävdat att Israel inte är en normal stat.

Mustafa Ramid är marockansk före detta justitieminister som tillhör Marockos islamistparti Rättvisa och Utveckling. Ramid har sagt att han ser våld i hemmet och våldtäkt inom äktenskapet som för privata för att prövas i en offentlig miljö. Han har också uttalat sig homofobiskt enligt marockanska HBT-aktivister. När det gäller relationer till Israel har både Ramid och hans parti agerat extremt. Partiet Rättvisa och Utveckling har bland annat försökt driva igenom lag som förbjuder all kontakt med israeler. Ramid har själv anklagat den marockanske journalisten Ali Lmrabet för landsförräderi efter att han intervjuat Israels premiärminister Benjamin Netanyahu. Idag är Ramid Marockos minister för ”mänskliga rättigheter”.

Partiledare för nytt holländskt islamistiskt parti talar på konferensen.

Nourdin Elouali är partiledare för Nida Rotterdam, ett islamistiskt lokalparti i Rotterdams stadshus. Elouali började dock sin karriär i det holländska miljöpartiet, de Gröna. Han har deltagit i den sk Freedomflotilla 2011. När Rotterdams borgmästare  valde att  hissa Israels flagga på halv stång vid stadshuset i solidaritet med  israeliska offer vid en palestinsk terrorattack opponerade sig Elouali och hans parti Nida Rotterdam och valde som svar att täcka stadshusets fasad med en upplyst palestinsk flagga. Elouali har även debatterat hårt i Rotterdams stadshus mot att staden ska ha  handelsförbindelser med Israel. I sitt tal under konferensen idag sa han ”Vi är inte Tel Aviv , vi är  Rotterdam.” Han påstod också att palestinier nu lever under samma omständigheter som Rotterdam levde under under den nazistiska ockupationen. Uttalandet kan vara antisemitiskt. Att jämföra Israel med Nazityskland tillhör de antisemitiska bilder som sprids i offentliga debatter menar nämligen SKMA, svenska kommittén mot antisemitism.

Khaled Barakat, en av frontfigurerna för den palestinska terrororganisationen PFLP. Han har uttalat sig för våldsbejakande extremism.

Martinus Josephus Maria ”Tiny” Kox är en holländsk politiker och senator  som bjudits in till konferensen enligt EPC:s hemsida. Kox förnekar dock medverkan och säger till holländsk media att det är ”nonsens”. Likväl har han tidigare uttalat sig ytterst propalestinskt och för att ”Palestina” ska få tillträde till Internationella Brottsmålsdomstolen i Haag.

En annan europeisk politiker som står på gästlistan är Jane Collins från brittiska partiet UKIP. Hon är en av partiets ledamöter i Europaparlamentet. UKIP är annars ett  konservativt parti som framhäver sig som både för judars rättigheter (pro judisk kosherslakt) och för Israel så Collins inbjudan kan tyckas märklig. Men å andra sidan kanske hennes medverkan inte är så märklig.  Hon har nämligen länkat  till en fake news-artikel på Twitter där konspirationer om judar och pedofili beskrivs. Artikeln ska vara publicerad på en sajt som har visat sig  vara renodlat antisemitisk och förnekar Förintelsen. Collins tvingades efter medialt tryck att sluta dela inlägget på sitt Twitter-konto.

Dyab Abou Jahjah är en libanesisk-belgisk författare och före detta socialdemokratisk politiker i Belgien. Via facebook har han bekräftat att han ska tala på den palestinska konferensen. Hans medverkan har dock inte annonserats av arrangörerna bakom  EPC.  Abou Jahjah  är grundaren till AEL ett panarabiskt nätverk för muslimska rättigheter i Europa.  Han har som företrädare för AEL sagt att demokrati är tillvägagångssättet för att implementera sharia i Europa.  AEL har publicerat rent antisemitiska bilder som till exempel en bild av Anne Frank till sängs med Hitler. Organisationen har även använt sig av en karikatyr som förnekar Förintelsen. Efter att han nyligen hyllade palestinsk terrorism har Abou Jahjah blivit av med sitt  arbete som kolumnist på en belgisk tidning. Han har också  uttalat sig extremt om israeliska judar: ”Jag har bara en fras till de sionistiska invadörerna: resväskan eller kistan”, ska han ha skrivit på Facebook.

Vidare ska Abou Jahjah ha uttalat sig för kamp mot Israel genom att ”motstå ockupanten och kolonisatören konstant och utan att tveka, och med alla nödvändiga och tillgängliga medel”. Den viktigaste kampen hävdar han är den väpnade kampen.

Det bör nu stå klart att Sverige aldrig mer bör tillåta att den här konferensen hålls på svensk mark.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s