Wallström står handfallen inför antisemitiska påståenden i Aljazeera-intervju

Wallström misslyckades med att dementera antisemitiska påståenden i intervju med kontroversiell arabisk journalist. Intervjun är direkt pinsam för regeringen.

Det var under en intervju i förra veckan i den arabiskspråkiga talkshowen Bela Hodod på TV-kanalen Aljazeera som Sveriges utrikesminister Margot Wallström lyckades med dundertabben att missa att dementera antisemitiska påståenden.

Wallström gjorde generellt sett genom hela den 46 minuter långa intervjun ett svagt intryck och lyckades inte hävda sig i frågor som rörde bland annat migration och den nya svenska rapporten om det muslimska brödraskapet i Sverige. En rödklädd ihopkrupen utrikesminister stakade sig fram på knagglig engelska medan hon gång på gång undergivet och nervöst tittade ner i golvet.

Intervjun bjöd också på antisemitiska inslag. En bit in i intervjun  i samband med frågor om inhemsk kritik mot Wallströms uttalanden om Israel kommer Aljazeera-journalisten Ahmed Mansour med påståendet att Kommittéen Mot Antisemitism (SKMA) leder den högerextrema lobbyn i Sverige. Han hävdar också att denna kommitté ska ha krävt Wallströms avgång. Han frågar Wallström hur denna påstått SKMA-ledda ”högerextrema lobby”  har inflytande på Wallströms regering.

Wallström väljer varken att dementera påståendet eller att bekräfta det. Påståendet Mansour kommer med är nämligen helt uppåt väggarna och kan vid en snabb granskning avfärdas som ”fake news”.  Vad värre är, påståendet är antisemitiskt och utrikesministern tar inte tydligt ställning mot det. 

Vem är då denne Mansour som levererar fake news? Jo han är en mycket kontroversiell egyptisk journalist och författare som intervjuat ledarskapet i terrororganisationer som  Hamas och  Al Nusra-fronten. Mansour har även anklagats för att sympatisera med det egyptiska muslimska brödraskapet och en del analytiker påstår att han till och med kan vara medlem i den i Egypten illegala  organisationen. När Hamas sände flertalet raketer in i Israel som nådde Tel Aviv glorifierade han dessa Hamas terrorattacker mot israeler.

Mansour  är också författare till boken ”Judiskt inflytande på den amerikanska administrationen”. Bland annat tar boken upp påståenden om ”kontrollen av Clinton”. Det är därför intressant att han i intervjun med Wallström väljer att insinuera att en organisation mot judehat skulle ha inflytande på makten i Sverige.  Hans sätt att formulera sig innebär att han påstår att judar skulle styra svensk politik. Sådana påståenden är antisemitiska och förekommer i flertal antisemitiska konspirationsteorier. Han försöker också smutsa ner arbetet mot antisemitism genom att koppla ihop detta med högerextremism.

Att Wallström inte kunde ge svar på tal i Mansours intervju är allvarligt. Tiotusentals eller hundratusentals nya invånare i Sverige som ännu är obekanta med hur Sverige fungerar kan ha sett intervjun. De har i så fall hört påståenden om att en kommittée mot antisemitism leder en högerextrem lobby och att denna även påstås ha inflytande på svensk politik. De har däremot inte sett Sveriges utrikesminister ta tydligt och bestämt avstånd från det som påståtts. Människor i Sverige och runt om i världen kan nu gå runt och tro att de som arbetar mot antisemitism är högerextremister. Detta är oerhört allvarligt.

Därför får jag göra Wallströms jobb och förklara hur det ligger till, särskilt för nya invånare i detta land som inte vet vad SKMA är. SKMA arbetar mot rasism, i synnerhet mot den rasism som drabbar judar i Sverige (antisemitism). SKMA uttalar sig mot högerextremism och leder därmed verkligen inte någon”högerextrem lobby”.  SKMA har heller aldrig deltagit i upprop som krävt Wallströms avgång. Istället har hon varit inbjuden att tala på SKMA:s  konferens mot antisemitism. Mansours påståenden i intervjun är alltså lögner rakt igenom.

Men Sveriges utrikesminister hade inte kompetensen eller modet att slå hål på lögnerna. Sveriges utrikesminister har därmed återigen skadat Sveriges anseende och den svenska regeringen har ännu en gång klampat i det antisemitiska träsket. Hade regeringen haft duktiga rådgivare hade man tack nej till Aljazeera-intervjun med tanken på vem Mansour är.

Det intressanta är att ingen etablerad svensk media har uppmärksammat Wallströms intervju med Mansour och inte heller har Wallström själv delat sin intervju i sociala medier så som hon brukar när hon förekommer i media. Ett uruselt jobb för Sverige skryter nämligen varken regeringen eller svensk media med.

Annonser

3 kommentarer Lägg till

 1. Josef Boberg skriver:

  Det är ej så lätt att vara politiker och falla alla väl på läppen.

  Gilla

 2. peti5353 skriver:

  Helt häpnadsväckande. Deprimerande, man måste ta bort Wallström från regeringen, eller bättre: ta bort hela regeringen.

  Gillad av 1 person

 3. ladycobra skriver:

  Reblogga detta på Ladycobra's Blog och kommenterade:
  Måste reblogga detta och hoppas många läser detta och lyssnar!HAr aldrig gillat Margot Wallström!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.