Israeliska UD på Sveriges blockeringslista på Twitter

skärmavbild twitter

Svenska Insititutet (SI) som handhar Sveriges officiella twitterkonto @sweden.sehar listat och spärrat Israels ambassadör Isaac Bachmans twitterkonto från att kommunicera med @sweden.se. Cirka 12 000 internationella och svenska konton som enligt SI ägnar sig åt drev, hot, hat och hets mot migranter, kvinnor och HBTQ-personer, men även mot organisationer som SI bedömer är engagerade i mänskliga rättigheter har lagts till på listan.

 

Inte nog med att Israels ambassadör lagts till på @sweden.se’s blockeringslista, bland övriga konton SI åsiktsregistrerat och spärrat från kommunikation ska tydligen Israels utrikesdepartements twitterkonto finnas. Hur är detta möjligt?

 

Det verkar som om jag var först att upptäcka detta. Upptäckten gjorde jag när jag använde mig av en sökfunktion i SI:s databas som nättidningen Nyheteridag gjort tillgänglig via sin hemsida. Andra konton som har listats av SI är hbtq-personers twitterkonton vars åsikter inte alltid tycks  överensstämma med den svenska regeringens. En sådan är twitterkontot @apoliticvoice med namnet Gays For Trump.

 

SI verkar nu ha fått kalla fötter och skriver på sin hemsida om det inträffade att den 8-14 maj gästades Svenska institutets Twitterkonto @sweden av en expert inom nätsäkerhet. Under sin vecka som @sweden använde hon med SI:s godkännande en blockeringslista och SI beslutade att låta listan ligga kvar även då en ny twittrare gick in i rollen som @sweden.SI hävdar att blockeringslistan nu inte används längre..

 

Men Sveriges relation till Israel riskerar nu att försämras ytterligare och Sverige framställs inför den demokratiska världen som ett land där vi inte längre tror på dialog, debatt och öppenhet.

 

https://si.se/si-avblockerar-konton-pa-sweden/

https://si.se/si-tar-krafttag-att-skydda-det-fria-ordet-pa-sweden/

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/tusentals-blockade-av-sveriges-officiella-twitterkonto

https://nyheteridag.se/har-kan-du-soka-pa-dig-sjalv-i-det-statliga-asiktsregistret/

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s