Ja riksdagen biståndet går till terrorister, låt mig komma och berätta

Under veckans frågestund i riksdagen med utrikesminister Margot Wallström frågade riksdagsledamoten Mathias Sundin(L) om Wallström kunde garantera att inga svenska skattepengar går till glorifiering av terror.

Utrikesminister Wallström undvek föga förvånande att ge ett svar på Sundins fråga. Sveriges utrikesminister kan alltså inte garantera att svenskt bistånd inte går till glorifiering av terror. Wallströms enda svar var att regeringen arbetar aktivt för en tvåstatslösning och att man inte ska glorifiera våldsanvändning. Men garantierna för att glorifiering av terror inte sker med hjälp av svenskt bistånd uteblev alltså från statsrådet för den humanitära stormakten. Lägg det på minnet!

Med andra ord går det svenska biståndet till hyllandet av våld. Regeringen vet om det för gång på gång har både tankesmedjan Perspektiv på Israel och israeliska civilsamhällsorganisationer upplyst regeringen om den allvarliga situationen. Varje gång det uppmärksammas viftas det bort av UD:s tjänstemän. Det är rentutav oförskämt.

Det är dock glädjande att medvetenheten ständigt ökar om att biståndet till Palestinska myndigheten (PA) och biståndsprojekt i palestinska områden går till våldsbejakande och antisemitiska civilsamhällsorganisationer och terrorister.

Nyligen uppmärksammades det att ett palestinskt kvinnocenter har döpts efter en kvinnlig palestinsk självmordsterrorist. Norge delfinansierade centret och har nu krävt att få sina pengar tillbaka. Även FN har dragit sig ur biståndsprojektet med kvinnocentret och nu inleder Danmark en granskning av biståndet till PA.  Jag har här på bloggen skrivit om flera liknande fall där bistånd har gått till de som glorifierar terror.

I veckan inkom också en skriftlig fråga till biståndsminister Isabella Lövin från riksdagskvinnan Boriana Åberg (M). I den skriftliga frågan skriver Åberg att det är föredömligt handlat av Norge att kräva att biståndspengarna till det terrorglorifierande kvinnocentret dras in.

Åberg undrar också vilka åtgärder Lövin avser att vidta för att svenska biståndspengar inte ska användas till att finansiera projekt som glorifierar terrorism eller terrorister.

Sundin och Åberg och övriga riksdagspolitiker i opposition mot svensk biståndspolitik är välkomna att bjuda in mig till riksdagen för att få sig en ordentlig föreläsning om hur just svenskt bistånd faktiskt har gått till de som hyllar terror och nazistisk propaganda. Då kan jag också berätta hur ointresserad regeringen varit av att seriöst granska biståndet. Wallström och Lövin är också välkomna om även de verkligen vill stå vid fronten mot hat och terror.

Tobias Petersson

chef för tankesmedjan Perspektiv på Israel

 

En kommentar Lägg till

  1. Birgitta Bertilsson skriver:

    TUSEN TACK BÄSTA TOBIAS PETERSSON FÖR ALLT DU GÖR I DENNA SAK. DU ÄR EN AV SVERIGES BÄSTA RÖSTER I DENNA TID.

    Jag önskar Dig allt gott och Guds Välsignelse i Ditt viktiga arbete. Birgitta Bertillsson

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s