Terrorledare medgrundare till svenskfinansierade Frihetsteatern

Sverige stödjer många kulturföreningar i de palestinska områdena. Men kulturen som stöds är ofta våldsbejakande och de som fått del av svenska skattebetalares pengar är inte sällan anslutna till våldsbejakande grupper. Stödet till våldsbejakande extremism sker helt öppet på sociala medier där kulturföreningarna är mycket aktiva med att dokumentera sin extremism.

En av de kulturföreningar som jag tidigare tagit upp här på min blogg är Frihetsteatern i Jenin. Teatern har blivit en arena där palestinska extremister kan agera ut sin våldsbejakande attityd till Israel och visa solidaritet med terrorister. Nu kan jag avslöja mer om terrorkopplingar till teatern.

För inte så länge sedan fick teatern dela på runt 40 miljoner kronor i bistånd från Sverige tillsammans med andra liknande palestinska kulturorganisationer i Palestinian Performing Arts Network (PPAN). Förutom att nätverket har det gemensamt att man förespråkar BDS, bojkott och total isolering av Israel så har flera av  nätverkets organisationer lockat till sig unga män som är medlemmar i terrororganisationer. I propalestinsk press ( läs israelfientlig) beskrivs sådana medlemmar ofta som ”fd frihetskämpar”, i arabisk media klarnar bilden av ”frihetskämparna”.

Rabea Turkman var en man som gjorde sig ett namn på teatern. Från 16 års ålder ska han också ha varit aktiv beväpnad medlem i Fatahs våldsbejakande terrororganisation Al Aqsa Martyrbrigaderna. På sociala medier som Facebook finns flera bilder av en vuxen Turkman med bombväst, gevär i hand och koranen fäst vid bombvästen.

Turkman var en del av Frihetsteatern. Drev våldsbejakande kulturellt krig mot Israel på Frihetsteatern i Jenin och avfärdade aldrig terrorns väg. Sverige ger bistånd till teatern. Foto:Facebook

I en intervju med palestinsk media har Turkman sagt att teatern inte är ett alternativ till beväpnad kamp (terrorism) utan endast ett komplement. År 2013 avled han av oklar anledning av sjukdom och räknas i palestinska kretsar som en martyr.

En annan av Al Aqsa-martyrbrigadernas medlemmar som är aktiv på teatern är Zakaria Al-Zubeidi. Liksom det finns bilder med Turkman bärande vapen finns det så även på Al-Zubeidi som beskrivs av flera medier  som en lokal ledare för Al Aqsa Martyrbrigaderna i Jenin.Han är både medgrundare av den palestinska terrorgruppen och Frihetsteatern enligt flera palestinska källor och enligt Frihetsteaterns egen hemsida.

Zubeidi ( inringad i rött påstås vara en av Fatah militanta grens grundare på Västbanken. Men han har också utropats till medgrundare av Frihetsteatern i Jenin enligt teaterns hemsida. Foto: Facebook

Al-Zubeidi som åkt ut och in i palestinskt fängelse för att undgå att gripas av Israel lever fortfarande och han har fortfarande kopplingar till både den palestinska terrorismen och Frihetsteatern. Palestinsk media talar fortfarande om honom som ledare för al Aqsa-martyrbrigaderna och han tackas av Frihetsteatern för sitt deltagande i teaterföreningens uppsättningar. Al-Zubeidi har tidigare även haft en hög position inom den Palestinska myndigheten som chef för ministeriet för de palestinska fångarna (palestinska terrorister).

Al-Zubeidi tycks också ha påverkat sina barns inställning till vapen. Flera av hans söner står med riktiga vapen och poserar på Al-Zubeidis frus facebooksida. Där delar hon även bilder på maken bärande vapen.

Så här föreställer sig tydligen den militära ledaren tillika svenskfinansierade teatermedlemmen Zubeidi ”rätten att återvända”. Foto: Printscreen Facebook

Under maj och april månad i år gjorde Frihetsteatern aktiviteter till stöd för de palestinska fångarna (palestinska terrorister). Bland annat målade en av teaterns voluntärer en utomhusvägg med grafitti till stöd för terroristerna. Även familjen till Mohammad Abu Sakha, en fängslad medlem av den terrorklassade organisationen PFLP, besöktes av Frihetsteatern som en solidaritetshandling.Frihetsteatern driver en kampanj  för Abu Sakhas frisläppande.

”Clownen” Abu Sakha associeras här med terrorgruppen PFLP. Det är Abu Sakhas mor som delar bilden på Facebook.
Foto: Printscreen Facebook

Abu Sakha har vid sidan av sitt intresse för PFLP även jobbat som clown på en cirkusskola, även den finansierad av Sverige. Frihetsteatern och propalestinska aktivister menar att han bara är en clown och kräver att han ska släppas fri.

Det intressanta är dock att Abu Sakhas familj och PFLP knyter Abu Sakha till PFLP på olika affischer med PFLP:s emblem och terrorister på.  Själv har  Abu Sakha  delat PFLP-propaganda på sin facebooksida.

Teatern i Jenin besöker medlem av den terrorlistade PFLP-rörelsen i solidaritet med palestinska terrordömda fångar. Foto: Prinscreen Facebook
PFLP gör reklam för sina terrordömda ”fångar”, medlemmar som kopplats till våldsbejakande extremism eller dåd. Abu Sakha syns på rad två uppifrån längst ut till vänster. De som stödjer Abu Sakha hävdar att han bara är en oskyldig clown.

 

Israel håller på att samla bevis mot Abu Sakha och han sitter därför frihetsberövad i administrativt förvar. Flera demokratier använder administrativt förvar för att kvarhålla misstänkta gärningsmän benägna att begå eller planera terrorbrott medan man söker efter bevis. Men det är också internationellt kritiserat av så kallade människorättsaktivister. Ibland används administrativt förvar av Israel när en arabisk källa gett konkret information och myndigheterna vill skydda identiteten hos den som försett dem med  informationen.

Frihetsteatern har två facebooksidor. En på arabiska och en på engelska. På den arabiska facebooksidan avslöjar teatern att dess styrelseordförande Bilal Al-Saadi har varit arresterad under både första och andra intifadan. Att teatern har kopplingar till personer som suttit eller sitter i israeliskt fängelse styrks också av pro-palestinska Palestine Monitor som skriver att  flera av de främsta medlemmarna på Frihetsteatern  har varit fängslade i Israel.

Avslutningsvis har Frihetsteatern tillsammans med Palestinian Performing Arts Network  i början av juni gått ut med ett uttalande med anledning av Norges och Danmarks indragna bistånd till det palestinska civilsamhället som de bägge nordiska länderna nu förstått är våldsbejakande.  Frihetsteatern nämner särskilt Norges indragna bistånd till ett palestinskt kvinnocenter döpt efter en palestinsk självmordbomberska som mördat judiska barn. Nätverket skriver:

Norges nyliga hållning till finansiering  av ett  kvinnocenter i  byn Burqa delegitimiserar och kriminaliserar palestiniers lagliga  rätt att motstå ockupation och är ett provokativt skifte mot villkorad finansiering.

Jag har sökt representant för Frihetsteatern via sociala medier för att få en förklaring till hur de ser på PFLP och terrorism men har  ännu inte fått några svar.

Det är uppenbart att Frihetsteatern inte tar avstånd från våld, inte är ett alternativ till våldsbejakande extremism för palestinska ungdomar utan bara  är ett komplement till den våldsbejakande extremismens blodbad mot civila. På teatern hyllas våldet och terrorister blir hjältar och offer. På Frihetsteatern har våldsbejakande extremism blivit legitimt i kulturens namn. Sveriges  bistånd till palestinska kulturorganisationer på Västbanken måste fortsättningsvis granskas kritiskt av Sida, svenska medier och andra svenska biståndsaktörer.  En frysning av biståndet till Frihetsteatern i Jenin borde nu  vara  en självklarhet.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s