Palestinska feminister med bistånd från Sverige bakom antisemitiska budskap

Sveriges regering driver en hel del projekt med palestinska kvinnoorganisationer i de palestinska områdena. Jag har tidigare skrivit om att kvinnoorganisationen MIFTAH som får bistånd via Human Rights and International Humanitarian Law Secretariat, ett donationskonsortium finansierat av Danmark, Sverige, Schweiz och Nederländerna. MIFTAH ägnar sig åt att prisa våldsbejakande kulturproduktion och har publicerat nazistiskt material på sin hemsida.

Nu är det dags att syna ännu en kvinnoorganisation i sömmarna nämligen PWWSD, Palestinian Working Women’s  Society for Development. Organisationen är aktiv i flera palestinska städer inklusive Gaza.

PWWSD håller då och då små föreläsningar om miljö och kvinnors utsatthet i palestinska samhället med en handfull kvinnor som åhörare. Men i övrigt används PWWSD som en plattform för att demonisera Israel och för att förmedla budskapet till givarländer att de ska agera för att Israel ska frisläppa palestinska terrorister (vad de  själva kallar ”politiska fångar”). Organisationen ger alltså uttryck för att stödja palestinska terroranklagade eller terrordömda palestinska fångar.

Bland annat har PWWSD deltagit i strejkkampanjen som nyligen initierades av palestinska livstidsdömda terrorister, som i israeliskt fängelse krävt lyxrättigheter som fler telefoner, fler besökstillfällen och fler arabiska satellitkanaler. Kvinnoorganisationen kallar fångarna som begått terrorhandlingar för ”våra hjältefångar”. På bilderna ser man kvinnorna sitta omgivna av emblemen för terrorklassade PFLP och Hamas.

Foto: PWWSD officiella facebooksida

PWWSD driver alltså inte bara frågor om kvinnors rättigheter i det palestinska samhället utan man är upptagna av andra frågor och andra krav än feministiska krav.Organisationen är alltså en plattform minst lika mycket mot Israel som för palestinska kvinnors rättigheter i det palestinska samhället.

Här följer ett axplock av ståndpunkter som PWWSD driver som inte är feministiska.

Ett slut på ”ockupationen”, inklusive elimineringen av alla checkpoints och all militär närvaro. Men PWWSD ställer dock inga krav på upphörande av palestinska terroraktiviteter som tvingar Israel att ha kvar militär närvaro i området.

Ett fullständigt slut på den israeliska blockaden av Gaza.

Att alla kvinnliga politiska fångar släpps fria.

Att alla ättlingar till palestinska flyktingar (som räknas till flyktingar de också) ska få återvända till sina hembyar och städer, varav många nu finns i Israel eller numera är  borta. Rätten att återvända är en helig och obestridlig rätt hävdar kvinnoorganisationen.

Kvinnoorganisationen med svenskt bistånd i solidaritet med palestinska terrorister Foto: PWWSD:s officiella facebooksida

Israel anklagas av PWWSD  för att ”kväva palestinska kvinnors liv med en politik för etnisk rensning”. Kvinnoorganisationen hävdar också att Israel är en ”apartheidregim”.

Hamas terroraktiviteter får Israel skulden för. PWWSD menar att Israel startat krig mellan Gaza och Israel genom att ”provocera Hamas”.

PWWSD ägnar sig även åt politiska aktiviteter i olagliga palestinska bosättningar som Susya på israeliskkontrollerad mark i område C på Västbanken. Under en sådan politisk aktivitet i Susya har de själva lagt upp ett budskap som kan tolkas som våldsbejakande och förespråkande folkfördrivning.

På en sten i bosättningen Susya där PWWSD har valt att plantera träd har man ritat en karta över ett tänkt Palestina med texten: ”Om stormen kommer kommer den lilla fågeln att fly,  medan örnen (det palestinska  vapenemblemet) flyger högre.

Stormen är en referens till Fatahs våldsbejakande väpnande gren al-‘Asifah ( ”Stormen”).

Vid en demonstration i februari 2016 demonstrerade PWWSD  med budskapet ”nazister åk hem” på engelska med överkryssad israelisk flagga och likhetstecken mellan den israeliska flaggan, den brittiska flaggan och det nazistiska hakkorset. På ett annat demonstrationsplakat hade de skrivit på en israelisk flagga : Till helvetet nu (”Go to hell now”). Vid ett annat tillfälle har kvinnoorganisationen demonstrerat med stora kartbilder av ett Palestina som raderat ut Israel helt från kartan. Likställandet mellan Israel och Nazityskland är en av de antisemitiska bilder som kan dyka upp i debatten om Israel menar Svenska kommittén Mot Antisemitism (SKMA) på sin hemsida. Tydligen dyker just den bilden av Israel upp hos PWWSD.

Till de antisemitiska bilder som emellanåt förekommer i debatten om Israel hör bland annat likställanden mellan Israel och Nazityskland, enligt SKMA. PWWSD ger uttryck för att stödja spridandet av sådana bilder under sina demonstrationer. Foto:Skärmdump från PWWSD:s facebooksida

PWWSD menar intressant nog att kvinnor i ”ockuperade Palestina” lider av  frånvaro av fred och säkerhet. Men de tycks inte inse att just deras egna politiska ställningstaganden i allra högsta grad bidrar till konfliktens fortsättning och därmed fortsatt frånvaro av fred och säkerhet för både israeler och palestinsk befolkning.

Varifrån hämtar PWWSD sitt moraliska och finansiella stöd då? Jo från Sverige. Feministiskt Initiativs kanslichef Devrim Mavi var nyligen på besök hos PWWSD avslöjar PWWSD. Hon var där samtidigt som den svenska biståndsorganisationen Kvinna till Kvinna(KtK) var nere och hälsade på. Enligt en utvärdering från år 2013 gjord på beställning av Sida ger KtK 550-575.000 SEK årligen till PWWSD.

PWWSD har också fått 582 000 US dollar i kärnstöd för perioden 2014-2016 från Human Rights and International Humanitarian Law Secretariat  där Sverige ingår som finansiär.

Här visar PWWSD på att man anser att ”Israel startat krig genom att ”provocera” Hamas. Foto:Skärmdump från PWWSD:s facebooksida
Det är ”ett måste att bojkotta Israel” och propagera för en enstatslösning utan Israel enligt palestinska feminister i PWWSD. Foto: PWWSD:s facebooksida
Palestinska kvinnors rasistiska agerande mot judar på Tempelberget (Haram Al-Sharif) lyfts fram som feministisk aktivitet på PWWSD:s facebooksida. ” Kvinnorna i Jerusalem bildar en barriär mot bosättarna efter att de försökt storma Al-Aqsamoskén”, skriver PWWSD på arabiska på sin facebooksida.
Är det särskilt feministiskt att lyfta upp sådana här handlingar?Att trampa på Israels flagga, att trampa på en demokratis flagga och få bistånd från andra demokratier? Foto: Skärmdump från PWWSD:s facebooksida
Sveriges regering är mot bojkott av Israel men stödjer organisationer som PWWSD, som med biståndspengars hjälp kan frigöra resurser för att bedriva bojkottslobbyism. Bilden ovan har PWWSD delat på sin facebooksida.
Feministiskt Initiativ och Kvinna till Kvinna möter PWWSD.Notera att klottret utanför möteslokalen föreställer palestinska terroristen Marwan Barghouti. Foto:Skärmdump från PWWSD:s facebooksida.

källor:

http://www.ngo-monitor.org/ngos/palestinian_working_women_s_society_for_development_pwwsd_/

http://www.sida.se/contentassets/1d7fb97e7c564a30b1c36b67df33583e/evaluation-of-sida8217s-support-to-kvinna-till-kvinna-ktk-and-its-programme-8220palestinian-women-seek-greater-power-a_3763.pdf

PWWSD på Facebook

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s