Dubbla budskap från Abbas efter terrordåd

Skärmdump från Fatahs officiella Facebooksida igår.Terrorister kallades ”martyrer”.

Igår miste israelerna Ha’il Satawi, 30 år och Kamil Shnaan, 22 år livet i en terrorattack utförd av israeliska araber nära Tempelberget och Al-Aqsamoskén i Jerusalem. Offren för terrorattacken som tjänstgjorde som poliser när de attackerades hör till Israels minoritetsbefolkning, druserna, en religiös grupp som praktiserar den drusiska religionen som utvecklats ur islam.

Terroristerna kunde snabbt identifieras av både palestinsk och israelisk media som 29-åriga Muhammad Ahmad Muhammad Jabarin och 19-åringarna Muhammad Hamed Abed al-Atif Jabarin, och Muhammad Ahmad Mafdel Jabarin. Samtliga tre terrorister kom från staden Um Al-Fahm, belägen i Israels utanförskapsområde, den så kallade Triangeln vid gränsen mot Västbanken. Staden är tillhåll för våldsbejakande islamister och utgör ett centrum i Israel för extremistiskt hat mot den judiska staten.

Efter terrorattacken stängde Israel av Tempelberget för samtliga besökare, något som många medier beskrivit som en allvarlig och ovanlig åtgärd.

Islamister i Um Al-Fahm reagerade på de israeliska försvars- och säkerhetsåtgärderna mot palestinsk terrorism genom att skandera våldsbejakande slagord mot judar.

”Khaybar, Khaybar oh judar Muhammads armé kommer att återvända”, var ett av flera slagord som de skanderade på arabiska medan de marscherade på Um Al-Fahms gator.

 

 

Slagorden refererar till en muslimsk attack mot det judiska samhället Khaybar i Arabien under islams profet Muhammeds dagar. Efter att Muhammeds armé intagit det judiska samhället Khaybar dödades alla de judiska männen och deras överlevande kvinnor och barn förslavades.

Palestinske presidenten Mahmoud Abbas ska under gårdagen ha talat med Israels premiärminister Benjamin Netanyahu enligt den palestinska myndighetens (PA) nyhetsbyrå WAFA. På engelska rapporterar WAFA att Abbas inför Netanyahu ska ha uttryckt sitt ”fördömande av den fatala eldstriden nära Al Aqsa-moskén” (alltså det faktiska terrordådet). Men på arabiska rapporterade WAFA istället att Abbas fördömde skjutningarna i Al-Aqsamoskén, det vill säga på Tempelberget, där Israel oskadliggjorde terroristerna.

På engelska fördömer alltså Abbas terrorattacken mot de israeliska poliserna men på arabiska, inför den egna befolkningen, verkar det som att Abbas bara har fördömt våldet på Tempelberget (där israelerna tvingades öppna eld mot terroristerna) och inte själva terrorattacken som skedde just nära Tempelberget. Prepositioner och adverb har betydelse.

På arabiska behövde WAFA också förtydliga att Abbas minsann haft samtal med ”bröderna” i Jordanien som har viss makt över Al Aqsa-moskén och Tempelberget. Med bröderna avses Jordaniens parlament och dess kung. Abbas ska ha bett dem att se till att Israels säkerhetsåtgärd mot terrorn, den tillfälliga stängningen av Tempelberget, omedelbart upphör.

På Fatahs Facebooksida kallas terroristerna martyrer och där anklagas Israel för den uppstådda situationen. Fatah menar att israelisk ockupation försvårar för muslimer att få åtkomst till Al- Aqsa-moskén och skyller vidare på vad de påstår är ”bosättarnas räder” vid moskén. Med ”räder” avses faktumet att judar och andra ickemuslimer, till exempel vanliga turister, besöker Tempelberget som är en helig plats för samtliga av de tre abrahamitiska religionerna, judendom, kristendom och islam.

Efter terrordådet manade Fatah igår också den palestinska befolkningen till återhållsamhet och uppslutning bakom Fatah. ”Det som krävs av vårt folk är bortom att starta en konfrontation med ockupanten, vilket kostar oss mycket blod” och ”Fatahs officiella position måste stödjas av det folkliga motståndet” löd då ett uttalande från det socialdemokratiska systerpartiet.

Det är inte bara blod och liv som står på spel för Fatah. Våldet kan kosta Abbas, Fatah och PA pengar då USA och andra givarländer har signalerat till Abbas att man vill se ett slut på PA:s moraliska och ekonomiska stöd till palestinska terrorister.

Men det dröjde högst ett dygn innan Fatah på sociala medier avvek från ”Fatahs officiella position” och fortsatte mana till våldsbejakande extremism genom gamla uttalanden från Abbas som följande:

 

 

”Vi måste skydda våra helgedomar på varje sätt och med våra nakna bröst. Det är inte tillräckligt att säga att det finns bosättare i Al-Aqsa, utan de måste utvisas och förhindras från att smutsa ner Al-Aqsa på varje sätt.”

”Att på varje sätt beskydda” inbegriper konfrontatoriskt våld, med andra ord: terrorhandlingar. Uttalanden som det här ovan har även terrororganisationen Hamas gjort tidigare. Fatahs och Abbas dubbla budskap, ömsom fredliga, ömsom våldsbejakande nära den av EU och USA terrorlistade rivalen Hamas kommer att fortsätta så länge det ekonomiska stödet från den svenska regeringen, USA och EU fortsätter ovillkorat.

Abbas och hans parti Fatah sänder ut förvirrande budskap, de vet tydligen inte vilken fot de ska stå på. I ena stunden uppmanar de till våldsbejakande extremism och i den andra stunden manar de till lugn.

Abbas och Fatah slits mellan att försöka tillfredsställa både det folkliga, våldsbejakande hatet de skapat mot Israel och USA och andra biståndsgivare som börjar tröttna på att Abbas styre inte leder till stabilitet, förnyad energi i  fredsprocessen och ett stopp för den palestinska korruptionen och det palestinska våldet.

Utan politiska och ekonomiska konsekvenser för Abbas och hans palestinska myndighet kommer våldet, korruptionen och hatet att fortsätta jäsa runt om i de palestinska områdena.

Omvärldens ifrågasättande av den våldsbejakande retoriken från Fatah och fördömanden av palestinska våldshandlingar är viktigt.

Dessvärre tyder inget idag på att Sverige kommer att börja fördöma palestinska våldshandlingar specifikt när de inträffar eller att Sverige kommer att ställa villkor på PA att upphöra med uppmaningar till våldsbejakande uppvigling.

För i Sveriges riksdag har regeringen hitintills inte varit förmögen att fördöma palestinsk terrorism och palestinska våldshandlingar.

”Vi måste ingjuta hopp i det palestinska folket och inte minst i ungdomarna. Då kan vi inte ställa oss på ena sidan och fördöma våldshandlingar”, sade nämligen Sveriges biståndsminister Isabella Lövin, den 4 mars 2016 när hon under en interpellationsdebatt i riksdagen uppmanades fördöma specifikt palestinska terrordåd. Det har inte blivit någon bättre retorik från den svenska regeringen sedan dess.

Källor:

https://www.maannews.com/Content.aspx?id=778072

http://www.wafa.ps/ar_page.aspx?id=QBBd2va794440601889aQBBd2v

http://english.wafa.ps/page.aspx?id=ivo4z5a91330217880aivo4z5

http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4989180,00.html

http://www.riksdagen.se/sv/webb-tv/video/interpellationsdebatt/villkoren-for-det-ekonomiska-bistandet-till_H310418

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s