I Sverige är inte hat mot judar välkommet

Välkommen till Sverige du som flytt undan Islamiska statens (ISIS)  hat,  förtryck och terror. Vårt land Sverige ska va en fristad  för dig och alla andra som flytt från våldsbejakande islamism och extremism. Här ska inte någon våldsbejakande extremistisk ideologi få råda.

I framtiden kommer Sverige att våga ta diskussionen om våldsbejakande islamism och extremism  rakt och ärligt i enlighet med den demokratiska värdegrund vi byggt upp i Sverige. Jag beklagar att vi ännu inte är där.

I den värdegrund som är svensk och som  du redan tagit till dig eller som du kommer att göra till din hyllar vi inte våld mot någon och hatar vi inte heller någon.  Så du kan känna dig trygg.

Vi hatar inte muslimer, vi hatar inte kristna och vi hatar inte judar. Vi hatar inte heller homosexuella eller andra minoriteter som far illa i världen.

Vi har byggt upp ett land där hatet inte är fint, där hatet är smutsigt. För hatet är smutsigt, vidrigt och destruktivt.

Välkommen du som kommit till oss för att du inte hatar. Du är hjärtligt välkommen. Det konstruktiva du bär med dig är välkommet.

Men i Sverige är inte allt välkommet.I veckan som gått har hatet mot judar åter blivit synligt i Sverige. Antisemitiska våldsbejakande slagord har skrikits ut på Gustav Adolfs Torg i Helsingborg vid upprepade tillfällen. Det rör sig om krigshets och hat mot judar på arabiska. Igår kulminerade det med mer våldsbejakande slagord på torget under en demonstration som tycks riktad mot judar under vilken judar kallades för ”ättlingar till grisar och apor”.

Detta är klassiskt judehat.Och till klassiskt judehat säger vi svenska medborgare ett rungande klassiskt nej tack. Detta hat vill vi inte se mot judar, varken i Sverige eller i något annat land. Detta är inte ok, detta är mot våra svenska värderingar. Det för med sig det destruktiva.

Att Skånepolisen godkänt manifestationer där judehat uttryckts och där våldsbejakande hat uttryckts är beklagligt. Det som har ropats på Helsingborgs gator är att likställa med nazisters och ISIS ideologiska hat mot judar.

Det polisen gjort är oförlåtligt. Svensk polis måste skärpa sig, utbilda sig vidare, ta in fler språk i arbetet mot hatbrott och satsa mer resurser på att bekämpa hatbrott.  Det handlar om att upprätthålla svensk lag och den svenska demokratins värdegrund. Det duger inte att polisen står och ser på medan hat mot judar ekar över Helsingborg. Vilket samhälle kommer det leda till om polisen inte ingriper mot hets mot folkgrupp även när sådan uttrycks på ett annat språk än det svenska?

Tobias Petersson

chef för tankesmedjan Perspektiv på Israel

Annonser

En kommentar Lägg till

  1. Sandor skriver:

    Om det vore så väl som du skriver, men tyvärr är det inte så.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s