Svenska kyrkan lyssnar på präst som stödjer självmordsbombare

Snart är det val till Svenska kyrkan. Då är det dags att börja granska Svenska kyrkan bland annat dess internationella kontakter. Det visar sig när tankesmedjan Perspektiv på Israel nystar i Kyrkans internationella engagemang att organisationen har kopplingar till en palestinsk våldsbejakare och präst som fått stort inflytande på Svenska kyrkans Mellanösternpolitik.

Den 17 september är det valdags för alla som är medlemmar i Svenska kyrkan. Kyrkomötet är svenska kyrkans högsta beslutande organ som medlemmarna kan rösta fram. Under kyrkomötet 2012 beslöt kyrkomötets ledamöter att anta det kontroversiella Kairos Palestina som blev ett officiellt dokument inom Kyrkan som påverkat Kyrkans inställning till Israel. Sedan  dokumentet antogs uppmanar Svenska kyrkan sina församlingar att följa det. Kairos Palestina har författats av palestinska kyrkofäder och kritiseras från flera håll för att det innehåller antisemitiska föreställningar. Bland annat framhålls i skriften att kristendomen kommit för att ersätta judendomen.

”Dokumentet gör inga anspråk på att vara en objektiv analys av konflikten mellan Israel och Palestina, och det är inte heller så Svenska kyrkan ser på det,” skriver Kyrkan på sin hemsida om dokumentet. Trots att Kairos Palestina alltså inte är en objektiv analys uppmanar kyrkan sina församlingar att följa dokumentets uppmaningar,  vilket innebär bland annat bojkott mot Israel.

Nu kan jag i egenskap av chef för den grävande tankesmedjan Perspektiv på Israel avslöja uppgifter som mig veterligen inte sammanställts tidigare på svenska om en av författarna till Kairos Palestina. Det handlar om en inflytelserik person inom den kyrkliga världen med högst problematiskt förhållningssätt till våldsbejakande extremism och kristendomens lära.

Atallah Hanna håller tal vid terrororganisationen PFLP:s hyllningmanifestation för avlidne PFLP-terroristen Raed Al-Salhi Foto:Atallahs offentliga facebooksida.

Det handlar om den palestinske grekisk-ortodoxe ärkebiskopen Theodosios Atallah Hanna. Förutom att han är en av skribenterna bakom Kairos Palestina har Svenska kyrkan låtit honom sända ett särskilt julbudskap till de svenska församlingarna om den israeliska säkerhetsbarriären som ska skydda israelerna mot palestinska självmordsbombare samt kniv- och lastbilsterrorister.

Muren kallar Atallah Hanna för en ”rasistisk mur”, trots att den består mestadels av stängsel och  är en barriär vars syfte är att förhindra terrorhandlingar och skydda mänskligt liv.  Judars behov av skydd mot terror tycks han vara helt oförstående inför. Atallah Hanna  kräver således att ”separationsmuren” ska rivas ner i dokumentet ”En vandring till Jerusalem” som Svenska kyrkan lagt ut på sin hemsida.

Men hans åsikter om skyddsbarriären kanske inte är så konstiga med tanke på att Atallah Hanna har visat sin våldsbejakande sida flera gånger. Enligt ett referat av ett tal  från 2002 som citerats i arabiska Gulf News ska han ha sagt att:

”De politiska partierna i Palestina har enats om att fortsätta intifadan, vilket inkluderar olika tillvägagångssätt för kamp. En del frihetskämpar tillämpar martyrskap och självmordsbombningar medan andra väljer andra åtgärder. Men alla dessa kamper tjänar fortsättningen på intifadan för frihet. Därför stödjer vi alla dessa mål. Vi är en del av intifadan, så förvänta er inte att vi ska hålla distans och se på. Vi är med i kampen oavsett om det gäller martyrskap eller andra sätt, vi är en del av den.”

Israel har arresterat honom ett antal gånger för misstanke om uppvigling och för relationer till palestinska terrororganisationer.

Vid ett flertal tillfällen har den palestinske ärkebiskopen hyllat palestinska terrorister. Här följer några exempel.

Den 17 oktober 2015 hyllade han de döda terroristerna  Baha Aliyan och Ala Abu Jamal och framförde kondoleanser till deras anhöriga. Aliyan gick tillsammans med en annan terrorist tidigare samma månad in på en buss, beväpnad med kniv och skjutvapen och började skjuta och knivhugga civila medpassagerare .Två män mördades och ett tiotal skadades.

Abu Jamal utförde också samma månad en terrorattack genom att köra sitt arbetsfordon in i fotgängare vid en busshållplats i Jerusalem. Därefter klev han ur bilen och började hugga folk med en kniv. Terrorattentatet krävde ett dödsoffer innan han oskadliggjordes av israelisk polis.

Och för några dagar sedan avled PFLP-terroristen Raed Al-Salhi. Vid en  minnesstund i Betlehem för den unge Al-Salhi deltog förstås Atallah Hanna som höll tal och gav hedrande kondoleanser till terroristen. Talade gjorde han från ett podium klätt i terrororganisationen PFLP:s rödvita flagga. I bakgrunden fanns även hyllninsplanscher med terrororganisationen Hamas logotyp på.

Den av Atallah Hanna hyllade Raed Al-Salhi fångad på bild (t h) när han slungar iväg en mördande sten mot israelisk militär. Foto:palestinsk facebooksida.
Terrorister och våldsbejakare är dessvärre många gånger förebilder i palestinska samhället. Genom prästen Atallah Hannas besök hos terroristers familjer får terror legitimitet  från den lokala grekisk-ortodoxa kyrkan. Svenska kyrkan lyssnar på prästen och sprider dennes ord.

Liknande hyllningar till terrordömda palestinska fångar är återkommande händelser på den palestinske ärkebiskopens flera facebooksidor. Vid en resa till Marocko lät sig Atallah Hanna också fotograferas med islamister som bar Hamas väpnade gren Al-Qassambrigadernas  emblem.

Atallah Hanna visar upp sig med islamister som bland annat bär terrorstämplade Al-Qassambrigadernas emblem på halsduken. Foto:Atallahs offentliga facebooksida

Men han tar också emot besök från Sverige. Både från kyrkliga organisationer och från riksdagen. Den 4 juli förra året mötte han en samling ej namngivna kristna samfund från Sverige. Atallah Hanna passade då på att åter kritisera den israeliska skyddsbarriären . För den palestinska tidningen Al-Watan Voice berättade han om mötet att ”den andliga svenska delegationen uttryckte sin tacksamhet till Hans Suveränitet ärkebiskopen för att han tagit emot den, och för hans ord och värdefulla vägledning och för att han är en förespråkare av fred,kärlek,broderskap och dialog mellan religioner och folk och den ståndaktiga försvararen av den palestinska saken i alla delar av världen”.

Vidare heter det att ”delegationen också gav Hans Suveränitet biskopen gåva som värderar hans positioner och hans mänskliga, andliga och nationella roll”. Liknande möten har prästen också haft med delegationer från Sveriges riksdag.

Theodosios Atallah Hanna är alltså en av medförfattarna till det hårt kritiserade  Kairos Palestina, en palestinsk röst som den Svenska kyrkan (och riksdagen) lyssnar på i Mellanösternkonflikten.

Ska Svenska kyrkan fortsätta lyssna på de som hyllar och legitimerar våldets väg? Är det inte dags nu att skrota Kairos Palestina, markera mot den grekisk-ortodoxe ärkebiskopen och hjälpa de palestinska barnen ur den antisemitiska extremismens klor?

Du som får rösta i kyrkovalet kan fråga de politiska partierna som ställer upp i valet, vilken position de har när det gäller Kairos Palestina och kyrkans samröre med de som ställer sig på den palestinska terrorns sida i Mellanösternkonflikten.

Sedan är det upp till dig som väljare att fråga dig vad du vill se för politik i Kyrkan – en som stödjer Israel och kristendomens syn på våld eller en som stödjer terror.

Atallah Hanna som Svenska kyrkan lyssnar på i Mellanösternkonflikten deltar vid terrororganisationen PFLP:s evenemang för en avliden våldsbejakare. Foto:Atallahs offentliga facebooksida

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.