Våldsbejakande ”fredsaktivister” spred antisemitism på folkhögskola

YAS fredliga demonstration i Hebron, i bild ledaren, Issa Amro som träffat utrikesminister Margot Wallström

Youth Against Settlements (YAS) har sin bas i  den politiskt laddade staden Hebron. Där  driver organisationen en hetsig kampanj mot Israel och de circa 800 judarna som bor i staden, vilken patrulleras av israeliska soldater på grund av motsättningar mellan den judiska minoriteten och den arabiska majoritetsbefolkningen (215 000)  i staden.

Organisationen stöds finansiellt av svenska ideella föreningar som även jobbar med bistånd men ingen offentlig redovisning om biståndspengar förekommer från YAS sida. YAS aktivister kallas för fredsaktivister och  organisationen beskrivs som en ickevåldsorganisation. Men hur sann är den bilden? Och vad sprider YAS för åsikter när de besöker Sverige ?

Hebron har en rik judisk historia sedan patriarken Abrahams tid.  Den judiska patriarkens och hans fru Saras begravningsplats finns i staden. Då araberna erövrade området byggde de en moské vid deras gravar.

1994 skedde det värsta israeliska terrordådet utfört av en israelisk jude, Baruch Goldstein. Han tog sig in i moskén vid patriarkens grav och sköt ner så många bedjande muslimska män han kunde döda. Ganska snart övermannades han dock av männen i moskén och dödades själv.

Medan palestinska terrorister och deras familjer får trevliga telefonsamtal, bidrag och lön och andra sociala förmåner av palestinske presidenten Abbas efter utfört terrordåd, behandlade Israel självklart Goldstein som en kriminell som inte ens fick begravas på en judisk begravningsplats.

Efter Goldsteins terrorattack exploderade våldsamheterna i Hebron och flera palestinier och israeler dog i sammandrabbningar. Israeliska myndigheter valde då att stänga Shuhada-gatan (martyrgatan)* en av stadens viktigaste handelsgator som ledde fram till moskén och den heliga judiska platsen.Nu driver palestinska föreningen YAS en kampanj för att gatan ska öppnas åter för den arabiska befolkningen i staden. Men det de mest lyckas med är att sprida propaganda mot Israel.

YAS har också kopplingar till diverse palestinska terrororganisationer som Hamas, Islamic Jihad och PFLP.  Det blev uppenbart då YAS i februar 2016 tillsammans med  de nämnda terrororganisationerna anordnade   en demonstration för att uppmärksamma Goldsteins attack i moskén. Enligt israelisk polis gick demonstrationen våldsamt till och YAS grundare Issa Amro arresterades.

Under åren har han fått ihop 18 åtalspunkter mot sig. Amros rättegång skulle ha hållits i september 2016 men har skjutits upp på obestämd tid.  YAS och Amro hyllas av västerländska politiker och medier som ickevåldsmotståndare. Men YAS inställning till ickevåld är inte konsekvent eftersom man samarbetar med terrororganisationer. Den inkonsekventa inställningen till icke-våldsmetoder blir än mer tydlig i en intervju med Amro i nätmagasinen Tablet. Han kunde då inte ta avstånd från Hamas terrorism.

-Jag håller inte med dem i vissa saker men jag håller med dem i andra saker. Hamas försöker göra slut på ockupationen på sitt sätt. Om ockupationen upphör kommer jag inte alls  acceptera Hamas. Men så länge som ockupationen pågår kan jag inte säga åt dem att inte använda vapen, förklarade Amro då.

Emblemen för YAS, HAMAS, PFLP, Islamic Jihad och Fatah på en poster som delats av YAS. Minnet av Goldsteins massaker i moskén skulle högtidlighållas och Hamasaktivisten al-Qiq hyllas.
Emblemen för YAS, HAMAS, PFLP, Islamic Jihad och Fatah på en poster som delats av YAS. Minnet av Goldsteins massaker i moskén skulle högtidlighållas och Hamasaktivisten al-Qiq hyllas.

Förutom våldsamma demonstrationer med  terrororganisationer så ägnar sig Amros organisation åt att överdriva konflikten med de judiska invånarna i staden.  I ett filmklipp på YAS facebooksida kan man se några judiska unga killar med kippor som lugnt går på en gata. YAS beskriver pojkarna som ”israeliska bosättare som  provocerar palestinska invånare”. Vari ligger provokationen? Att de lever? Att de bor i staden?

Samtidigt hyllar YAS döda palestinska terrorister som försökt anfalla israeler med kniv och terroristers terrorhandlingar eller försök till terrorhandlingar ignoreras av organisationen. Terrorister beskrivs som ”skadad palestinier” eller ”dödade palestinier”.

Hadeel tog fram en kniv i en checkpoint och gick till attack mot israelisk militär. Under attacken dödades hon. Nu hyllas hon av organisationen Sveriges utrikesminister har haft hemligt möte med.
Hadeel tog fram en kniv i en checkpoint och gick till attack mot israelisk militär. Under attacken dödades hon. Nu hyllas hon av organisationen Sveriges utrikesminister har haft hemligt möte med.

Biståndsorganisationerna Palestinagrupperna och Emmaus Björkå finansierar YAS projekt Open the Shuhada Street. YAS har de senaste åren besökt Sverige för att sprida sin onyanserade anti-israeliska propaganda för svenska gymnasieelever (i Sundsvall, Stockholm, Uppsala, Örebro, Göteborg, Malmö och Lund).

Den tvivelaktiga palestinska organisationen har också funnits med på prestigefulla evenemang som Mänskliga Rättighetsdagarna.

I år besökte de bland annat friskolan Glokala folkhögskolan i Malmö. Två av YAS palestinska aktivister, hade bjudits in av en av lärarna på folkhögskolan för att hålla sitt föredrag på elevernas engelskalektion.

Eleverna talar nu ut under anonymitet om föreläsningen som ägde rum på deras englskalektion 28 februari . Eftersom de är rädda för sänkta betyg om de öppet går ut med sina åsikter om föreläsningen så har jag valt att låta eleverna få förbli anonyma.  En elev berättar att YAS utsatte dem för okritisk propaganda: 

– De pratade om att det skulle finnas checkpoints överallt i landet och att araber ständigt blir stoppade och nerslagna, dödade. De sa också att palestinierna lever i koncentrationsläger, lite som i andra världskriget. Och att Israel ser allt och hör allt. Som om de hade kameror överallt och observerar allt. Alltså det var bara en massa bullshit de sa. Mot slutet så var typ alla tvungna att vara med på bild med deras flagga. Jag fick låtsas att gå på toa bara för att slippa det. Helt sjukt! 

En annan elev som inte uppskattade YAS besök fyller i:

– Det mest kontroversiella som nämndes var att judar kontrollerar USA och media.

Enligt eleverna så ingrep lärarna inte när YAS luftade dessa antisemitiska konspirationsteorier.

– Det jag reagerade mest på  var att ett antal lärare satt på lektionen och verkade hålla med om allt de sa, säger en elev bekymrat.

Den 7 mars var YAS åter inbjudna till Sverige denna gång till ABF Stockholm.

Arrangörer för YAS evenemang i mars var ABF Stockholm, Emmaus Björkå, Judar för Israelisk-Palestinsk Fred, Palestinagrupperna i Sverige, Socialdemokrater för Tro och Solidaritet och Olof Palmes internationella center.

YAS aktivister som besökte Glokala folkhögskolan i Malmö och ABF beskrivs som fredsaktivister av arrangörerna.

Men jag har kollat närmare på YAS representanter och vad de uppvisar för värderingar i sociala medier såsom facebook.

Zleikha Al Muhtaseb och Anas Amro är de så kallade fredsaktivisterna som ABF och Glokala folkhögskolan bjöd in och som finansieras av Palestinagrupperna och Emmaus Björkå.  Men hur mycket fredsaktivister är de? Amro som är jordansk medborgare delar våldsbejakande bilder på sin facebooksida,  bilder som uppmanar till terror, våld, intifada och uppmuntrar palestinsk ungdom att offra sina liv för Palestina.

Till bilden har Amro skrivit på arabiska:”Mitt blod……
#Intifada”

Amro har även lagt ut bilder på sin privata facebooksida som visar att han hyllar den så kallade knivintifadan som pågick hösten 2015. Då stack ett flertal palestinska ungdomar ner israeler med  knivhugg.

På bilden står det på arabiska: ”Vi vinner eller dör” Amros kommentar till bilden: ”intifada antingen seger eller martyrskap”.

.

”Mitt öga gillar dig martyren” står det på arabiska på denna bild Amro delat på facebook. Bilden föreställer Fadi Aloon en död terrorist som hösten 2015 gick till attack med kniv mot en 15-årig israelisk pojke.

Vit text i bild översatt från arabiska: ”Oh bankens (Västbankens) puls lugnas inte ner, utropa att det är en revolution!”
Röd text i bild översatt från arabiska:”Gör motstånd!”
Amros kommentar till bilden: ”Oh grupp idag är det 6 oktober oh Gud jag gillar intifada”  Den 6 oktober är datumet då panarabiska arméer anföll Israel och inledde det så kallade Yom Kippurkriget eller Ramadankriget år 1973.

Amnesty International  har också inbjudit YAS och poserat med fredsaktivisten Amro som hyllar våldsbejakande intifada och knivterror.

Den 4 mars deltog Al Muhtaseb och Amro dessutom i en palestinsk gatuteater tillsammans med arrangören Palestinagrupperna. I  den improviserade föreställningen riktar Al Muhtaseb, föreställande en israelisk soldat, en vapenattrapp mot barn i ett försök att försöka demonisera Israel. Ett barn är nära gråten.

Är det här fredsaktivister? Självklart inte.

När YAS aktivister kom till Stockholm i mars fick de också  träffa Palestinas ambassadör Hala Fariz och några icke namngivna svenska  riksdagspolitiker. Detta framgår i en facebookkonversation mellan Al Muhtaseb och Fariz.

Hala Fariz ”En framstående närvaro av Anas Amro och Zleikha Al Muhtaseb och ett viktigt möte i riksdagen. Alla uppskattningar.”

Zleikha Al Muhtaseb: ”Jag var verkligen stolt över att träffa vår ambassadör i Sverige, som var snabb att gå med på vårt möte med en ordförande och medlemmar av det svenska parlamentet”.

Hala Fariz, Zleikha Al Muhtaseb och Anas Amro på palestinska ambassaden

YAS fick förra året celebert besök av  utrikesminister Margot Wallström:

Bild t v Sveriges utrikesminister Margot Wallström träffar Issa Amro, ledare för YAS. Bild till höger Issa Amro med aktivister på våldsbejakande protest mot Israel i Hebron

På denna sida (http://www.yashebron.org/open_shuhada_street_sverige) samlar YAS in pengar från svenskar och där kan du se vilka fler föreningar och partier i Sverige som stödjer den våldsbejakande palestinska föreningen.

De som vill veta mer om Hebron och situationen där  och sanningen  om varför Israel stängt av Shuhada-gatan som YAS lobbar för att få öppnad kan se på den här videon:

Denna blogg tar fullständigt avstånd från de våldsbejakande budskapen som översatts i syfte att informera om våldsbejakande extremism.

Annonser

7 thoughts on “Våldsbejakande ”fredsaktivister” spred antisemitism på folkhögskola

  1. Ping: Sweden’s Government Funds Anti-Semitism by Nima Gholam Ali Pour | RUTHFULLY YOURS

  2. Ping: Sweden’s Government Funds Anti-Semitism |

  3. Ping: Is The Swedish Government Funding Anti-Semitism?

  4. Ping: Schwedens Regierung finanziert Antisemitismus - Politisches & Wissenswertes

  5. Ping: Le Gouvernement Suédois Finance l'Antisémitisme par Nima Gholam Ali Pour | LPH INFO

  6. Ping: Швеция: антисемитизм на деньги пра­­вительства   — Израиль. Реперы бытия

  7. Ping: Den Korte Avis | Sveriges regering finansierer antisemitisme

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.