Sundsvalls kommun firade nationaldagen med palestinsk nationalism

 

Den 6 juni på Sveriges nationaldag firade Sundsvalls kommun nationaldagen tillsammans med 591 nya medborgare. De nya medborgarna bjöds på en uppvisning i typisk svensk traditionsenlig avsaknad av sund nationalism. I stället välkomnades de  som medborgare i Sverige med extrem palestinsk nationalism i form av dans till nationalistisk sång.

De nya medborgarna i Sundsvall bjöds den 6 juni in till kommunens stadshus för att lyssna på tal av politiker i kommunen och sång från en svensk idolkändis. De fick också delta i plikttrogen nationalsång och hela 5 minuter med svensk folkdansring. Resterande danstid i programmet, totalt runt 30 minuter upptogs av palestinsk och västafrikansk dans men mest av allt palestinsk dans, så kallad dabke.

Man skulle kunna tänkt sig att Sundsvalls kommun hade hämtat in en palestinsk danstrupp från byggden. Men nej  den palestinska danstruppen till skillnad från  den västafrikanska är inte lokalt förankrad. Så kommunen använde skattebetalarnas pengar för att hämta in den palestinska danstruppen från utlandet.

Den palestinska dansföreningen, Moria Dance Theater, hade nämligen tagits in från den tyska huvudstaden Berlin. En del av firandet i Sundsvalls stadshus har filmats och lagts ut på Youtube (se nedan). I klippet kan man se Moria Dance Theater dansa till ett populärt palestinskt folkmusikstycke  som heter  Ally Al-kofiye ( ”höj koffia-halsduken”) med sång av den kände palestinske Arab Idol-vinnaren Mohammed Assaf från Gaza. Låten Ally Al-kofiye  har en våldsbejakande nationalistisk text. När låten börjar tror man dock att det är en bröllopslåt eftersom den tar upp vissa sångbegrepp som förekommer på arabiska bröllop. Men sedan förändras låttexten och fylls av revolutionär och våldsbejakande nationalism. Här följer några av textraderna översatta från arabiska till svenska:

”Och låt (gevärs)krutet jubla och göra det mer kul/söta det”


”Res flaggan i Ramallah och Berg av Eld ( Nablus)
Ditt stolta pannband är en symbol för beslutsamhet och insisterande
Det första (gevärs)skottet berättar om resten av färden” 

Låten fortsätter: ”Vi ska vänta på signalen oh hemland, på stridens dag segerns stigar vi tänder”.

På Youtube kan man finna flera videoklipp med sången. Innehållet i dessa är ofta våldsbejakande. Så det är ganska självklart att sången har en  våldsbejakande betydelse. De element av bröllop som finns i sången talar inte om bröllop  i detta liv utan om det bröllop som väntar de som dör i våldsbejakande strid, blir martyrer och kommer till paradiset.

På sin facebooksida har Moria Dance Theater skrivit på arabiska om föreställningen i Sundsvall:

”Backa inte, tveka inte låt dem vara okunniga och håll ditt huvud högt, lär dem vad nationalism betyder, lär dem hur man är stolt med sin koffia-halsduk”.

 

Jag är mycket tveksam till om det är den här typen av välkomnanden och integration som gynnar Sverige och nya medborgare. Förtjänar inte nya medborgare bättre? Är detta att hantera skattebetalarnas pengar på ett ansvarsfullt sätt? Sänder det rätt signaler till nya och gamla medborgare i detta land? Hade Sundsvall inte mer egen kultur att erbjuda de 591 nya medborgarna än att de måste hyra in underhållningen från Tyskland?

Kommunen har nu gjort klart för de nya medborgarna som kunde arabiska under nationaldagsfirandet att det är okej att sprida våldsbejakande och extremnationalistiska budskap som, om de hade varit på svenska,  förmodligen skulle ha ansetts vara  helt oacceptabla av kommunen. De är fortfarande oacceptabla.

 

källor:

https://news.cision.com/se/sundsvalls-kommun/r/sundsvall-firar-591-nya-svenskar,c2536366

https://www.facebook.com/Moria-Dance-Theater-1819312108394757/

 

Denna blogg tar avstånd från eventuella våldsbejakande budskap som i text endast återges för att referera till, synliggöra och problematisera samt kritisera våldsbejakande extremism.

Annonser

5 kommentarer Lägg till

  1. frida skriver:

    Hemskt!sverige är på självmordsfärd utan att ens veta om det.värst att de själva betalar för sin undergång.

    Gilla

  2. Mats B skriver:

    Bedrövligt! Hur korkade och naiva får politiker vara?

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.