Socialdemokratiske riksdagsledamoten på möte med terrororganisationen Hezbollahs koalitionspartner före valet

Jamal El-Haj deltar i valet av talman i riksdagen.
  • Mötena med extremister

  • Uttalandena om judiska församlingen, SD och hijaben

  • Lobbyismen

Efter det svenska valet till riksdagen stod det klart att många riksdagskandidater kommit in på sina personröster. En av de som på detta sätt för första gången röstades in i riksdagen är socialdemokraten Jamal El-Haj som blev inröstad från Malmö kommun. Han satt redan i riksdagen under förra mandatperioden från den 15 juni 2016 då han ersatte riksdagsledamoten Leif Jakobsson som fick en hög befattning inom Finansdepartementet och därför lämnade riksdagen. I årets val fick El-Haj 3360 personröster från Malmöborna och blev därmed garanterad en plats i riksdagen. Han var den socialdemokrat som fick flest personröster i Malmö kommun.

Under föregående mandatperiod satt riksdagsledamoten El-Haj som suppleant i Skatteutskottet. Men det är inte skattefrågorna som tycks viktigast för honom. I en intervju på arabiska med mediaplattformen Sama News säger han: 

– ” Om det finns en palestinier i parlamentet och han inte arbetar för den palestinska saken gör han bäst i att stanna hemma.” 

El-Haj avslöjar vidare att:

”en person måste ge en del av sitt arbete till den palestinska saken och för att behålla sin trovärdighet som politiker behöver man arbeta för barn, skolor och skattesystemet”.

 Som riksdagspolitiker har han således lämnat in  skriftliga frågor till utrikesminister  Margot Wallström med titlar som ”Kriget mot Gazas fängslade folk” och ”Netanyahus censursträvanden” samt  propalestinska motioner om Jerusalem och Al-Nakba (det palestinska araber kallar ”katastrofen” och som avser Israels  utropande av självständighet 15 maj 1948).

Det tycks som att Socialdemokraterna bestämt sig för att belöna El-Hajs utrikespolitiska engagemang. Nu i veckan, den 2 oktober, blev han utsedd till Socialdemokraternas suppleant i det viktiga Utrikesutskottet. I Utrikesutskottet bereds ärenden om Sveriges förhållande till och överenskommelser med andra stater.

Utanför riksdagen engagerar sig El-Haj i lobbyverksamhet genom Palestinian Assembly in Europe, en civilsamhällsorganisation med center i Malmö. Organisationen som El-Haj också var med och grundade ingår i ett nätverk av organisationer som går under arbetsnamnet ”Palestinska Arbetsgruppen i Södra Sverige”. I nätverket ingår förutom  Palestinian Assembly in Europe även antisemitiska organisationen Grupp 194 och Palestinska Rättvisecentret. Den senare organisationen bjöd via länk in terrororganisationen Hamas ledare Ismail Haniyeh att tala på deras konferens i Malmö år 2006.

Den 28 mars i år enades Palestinska Arbetsgruppen i Södra Sverige om att betona de ”palestinska konstanterna” d v s  de evigt palestinska principerna. Två av dessa principer de enades om var att palestinska flyktingar  ska ha rätt att återvända till ”sina byar och städer” och att ”historiska Palestina från Ras Al-Naqoura till Aqabaviken och från floden (Jordan) till havet (Medelhavet ) är det palestinska arabiska folkets ägodel”. Det innebär att Israels legitimitet helt ifrågasätts av nätverket som El-Hajs förening  ingår i. Detta är också ett totalt avsteg från Socialdemokraternas Mellanösternpolitik som innebär en tvåstatslösning och ett erkännande av Israels existens. Redan fyra dagar efter valet sammanträdde Jamal El-Haj med lobbynätverket ”Palestinska Arbetsgruppen i Södra Sverige”  för att arbeta fram europeisk politik.

(Länk ovan: El-Haj och Palestinska Arbetsgruppen i Södra Sverige)

El-Haj har själv haft en hel del åsikter om Israel tidigare. Nyligen skrev  tidningen Världen idag om att han menade att Israel utför ”etnisk rensning”.

Men redan 2008 kunde man läsa i Sydsvenskan att El-Haj under en demonstration anklagat Israel för ”statsterrorism”.

År 2010 avslöjades dessutom El-Hajs åsikter om judar och judiska församlingen i Malmö när han av tidningen Skånska Dagbladet fick frågor om detta. Tidningen skriver:

– ”Även om judar i Malmö inte bär ansvar för Israels politik menar Jamal El Haj att församlingen borde ta avstånd från dess politik.”

El-Haj tillåts också utveckla sin syn på judiska församlingen vidare i tidningen efter att ha konfronterats med uppgifter om att judar tvingas fly av rädsla för att låta sina barn växa upp i Malmö. 

 – ” Är det så? Ja. Det är allvarligt. Men det skulle förebygga om judiska församlingen tog avstånd från Israels agerande i Gaza. Det skulle hjälpa jättemycket, tror jag”, säger El-Haj till Skånska Dagbladet.

Om någon talar om att judiska församlingar ska ta avstånd från det ena eller det andra för att få sin trygghet innebär det att judars trygghet villkoras 

Det är också intressant att se vilka personer El-Haj har umgåtts med som politiker.

I januari förra året var Jamal El-Haj i Israel. Där mötte han den kontroversielle grekisk-ortodoxe ärkebiskopen av Sebastia,  extremisten Theodosios Atallah Hanna i Jerusalem som den 1 januari 2017  publicerade flera bilder på sig själv och El-Haj på sin Facebooksida. Ärkebiskopen skriver följande om mötet:

”Hans exilens biskop Atallah Hanna, den grekisk-ortodoxe ärkebiskopen av Sebastia mottog idag herr Jamal El-Haj, en svensk parlamentsledamot av palestinskt ursprung.”

 

Atallah Hanna är känd för att hylla palestinska terrorister och solidarisera sig med dessa och deras familjer. Han åker hem till palestinska familjer för att stötta dem efter att medlemmar av dessa familjer utfört terrordåd och själva dött i sina terrordåd eller i terrordådens efterspel. 

En av de terrorister Atallah Hanna solidariserat sig med är Ghassan Abu Jamal som den 18 november 2014 deltog i en terrorattack mot en synagoga i Jerusalem. 5 personer mördades i terrorattacken och 6 skadades. En annan terrorist som ärkebiskopen solidariserat sig med är Fadi Aloon som knivhögg en israelisk tonåring den 4 oktober 2015. Båda dessa terroristers familjer fick besök av ärkebiskopen. På så sätt skapar han legitimitet åt terrordåden.

Atallah Hanna uttalar sig inte sällan mot så kallad normalisering med Israel, det vill säga han är mot att palestinska befolkningen ska kunna samtala med den israeliska.

Ett känt citat från Atallah Hanna är:

”De sionistiska judarna är utlänningar i detta land. De har ingen rätt att leva eller bosätta sig i det. De borde flytta någon annanstans i världen för att etablera sin stat och sin falska entitet. De måste lämna sina hem. Vi tror inte på så kallad  ”fred med Israel”, eftersom fred inte kan slutas med Satan. Israel är den största Satan.”

Även i Sverige har Jamal El-Haj rört sig i extrema miljöer. Palestinska Rättvisecentret är en sådan. Förutom att organisationen bjudit in en Hamasledare på konferens, vilket jag tidigare nämnde, så har organisationen varit delaktig i att runt 300 muslimska barn i Malmö utsattes för ett grovt generaliserande budskap om muslimer och Israel-Palestinakonflikten. Palestinska Rättvisecentret bedrev nämligen hårt vinklad och extremistisk undervisning om Palestina för barn i samarbete med kommunalt bidragsfinansierade Framtidsföreningen.

 

I undervisningen  som Palestinska Rättvisecentret anordnat med Framtidsföreningen framställdes  våld som något positivt och muslimska barn hetsades och styrdes att  bli delaktiga i Israel-Palestinakonflikten bara för att de är muslimer. På detta sätt försökte organisationerna skapa en religiös konflikt och generalisera kring muslimer. De muslimska barnen utnyttjades alltså.  Tillsammans med partikollegan Marie Granlund har El-Haj haft möten med  Palestinska Rättvisecentret och utlovat fler möten med organisationen. Detta kan man läsa om på Palestinians in Europe Conference Facebooksida. Så sent som för mindre än en vecka sedan var El-Haj inbjuden talare hos Framtidsföreningen.

El-Haj har även varit aktiv i demonstrationer där Hamas flaggor lyfts, vilket uppmärksammats av Världen Idag.

En annan organisation El-Haj besökt är libanesiska Amal. Amal är ett shiamuslimskt parti i Libanon med stort politiskt inflytande i det libanesiska samhället. Idag är partiet i koalition med den terrorstämplade organisationen Hezbollah.

Fredagen den 7 september, 2 dagar före valet, besökte El-Haj Amals minneshögtid över Amals andlige ledare Musa Al-Sadr (även stavat As-Sadr) som under mystiska omständigheter försvann år 1978 under ett besök i Libyen. Innan sitt försvinnande skapade Al-Sadr en jihadistisk rörelse i Libanon, partiet Amals milis som också heter Amal.

Amal-rörelsen i Libanon anordnar militärparad

Enligt David Pattersons verk A Genealogy of Evil: Anti-Semitism from Nazism to Islamic Jihad har Al-Sadr bidragit till att forma Hezbollah och den jihadistiska rörelsen i Libanon. I Stephen Sloans och Sean K. Andersons bok Historical Dictionary of Terrorism  framgår det att Amalrörelsen är skyldig till terrorhandlingar såsom en flygplanskapning, ett flertal kidnappningar och bombattacker.

Amal-rörelsen anordnar militärparad i Libanon.

Al-Sadr hade extrema åsikter om Israel. I ett av sina tal ska han ha sagt: ”Om du träffar den israeliska fienden, slå/bekämpa honom med era tänder, era naglar och era vapen oavsett hur lågt det är” . 

Den 28 augusti i år citerade Amal åter detta uttalande från Al-Sadr på sin FacebooksidaPå Amals svenska Facebooksida kan man se en bild med Musa Al-Sadr siktande med ett skjutvapen  medan hans milisgrupp marscherar fram.

 

Till bilden finns en dikt som går så här:

”Mästaren som klädde sig i vishetoch intellekt.

Tog av sig turbanen och klädde sig till jihad.

Du som lärde oss den suveräna troheten och uppriktigheten. 

Ta ljuset från våra ögon.

Vi hälsar dig med fred vid Mohammeds herre.

Vi älskar dig och följer i dina spår.

Dina generationer följer den stödjande läran”

Åter till Jamal El-Haj och hans möte med Amal som äger rum på Norra Grängesbergsgatan 28 i Malmö  fredagen två dagar före det svenska riksdagsvalet.

 

På mötet El-Haj har med Amal talar den inbjudne libanesiske Amal-politikern Ali Khreis.  I sitt livesända tal från mötet hyllar Khreis  Amal-rörelsens andlige ledare Al-Sadr, som enligt Khreis lärt rörelsen att Israel är ”absolut ondska” och att det är ”haram” (religiöst förbud) att förhandla med den judiska staten.  Israel kallas även för en ”styggelse” av Khreis och han citerar Al-Sadrs ord till den palestinske terrorledaren Yassir Arafat: 

Var medveten, Abu Ammar (smeknamn på Arafat),  Jerusalems ära vägrar annat än att bli befriad av de hedersamma troende”.

En representant för Amalrörelsen i Sverige nämner under sitt tal att:

”Palestina kommer att förbli arabiskt och fritt, arabiskt och befriat från floden till havet”.

Att Amal och terrororganisationen Hezbollah har smält ihop till en koalition med gemensamt mål blir synligt  när Amalrepresentanten  beskriver det så kallade ”motståndet” mot Israel som en kropp som det finns två lungor eller två ögon i – Amal och Hezbollah.

Efter mötet minglar El-Haj med medlemmarna i Amal och låter sig fotograferas med dem. Bland besökarna denna kväll finns även en shiamuslimsk religiös ledare som Jamal El-Haj har träffat tidigare. Den religiöse ledaren skriver den 29 januari 2017,  i ett inlägg på arabiska på sin Facebooksida: 

”Muslimer och migranter från Mellanöstern ställs inför två utgångar, antingen att vänta på att det ska hända dem det som sker med muslimer i Burma eller att komma till insikt om saker och ting genom att utbilda de islamiska samhällena med politisk utbildning, inklusive kunskapen om hur man stödjer politiska kandidatpersonligheter från de islamiska samhällena så att de kan resa sig och influerabeslutsfattande centrar ovanifrån och forma effektiva lobbygrupper.”

Den religiöse ledaren El-Haj träffar uppmanar folk på Facebook att rösta på El-Haj

 

Han skriver också i ett inlägg på arabiska den 2 september: 

”Om valen och ökningen av rasistiska kandidater är ett hot mot islam, då är röstandet en plikt för muslimer från perspektivet av bevarandet av deras lära, deras religion och dess bestämmelser.”

Den religiöse ledaren El-Haj träffar uppmanar folk på Facebook att rösta på El-Haj

 

I inlägget rekommenderar den religiöse ledaren sina trosfränder att rösta på El-Haj  och en annan palestinsk politiker inom moderaterna.

Före valet besöker El-Haj flera moskéer i Malmö för att tala politik. Kvällen den 31 augusti gör han ett stopp hos Aldorr ideel och kulturförening och håller tal där. Hans tal handlar om valet och Sverigedemokraterna. 

 

Muslimer befinner sig i fara, menar El-Haj i sitt arabiska tal inför de församlade.  Han nämner att ett av hoten mot muslimer är Sverigedemokraterna som han även kallar ”det rasistiska partiet”. El-Haj berättar om ett lokalt sverigedemokratiskt förslag i Stockholm, att förbjuda föräldrar att tvinga på sina omyndiga döttrar slöja. Förslaget menar han skulle innebära att:

– ”Föräldrar inte kommer att ha någon rätt att sätta på sin dotter hijab förrän hon blir 18 år och att hon är fri att besluta huruvida hon ska bära den eller ej. I detta fall vet ni mycket väl att om de inte skulle lära sig att bära hijab vid en tidig ålder så kommer många avvisa hijab när de fyller 18, eftersom de aldrig vant sig vid den”.   

Vad kan man säga om det här valtalet?

Ja här ser vi hur Socialdemokraterna försöker skrämma upp muslimer att rösta på det socialdemokratiska partiet genom att göra uttalanden om Sverigedemokraterna.

Dessutom viftar Socialdemokraterna med hijaben och spelar på vissa människors rädslor för att muslimska kvinnor inte längre ska bära hijaben om de inte indoktrineras till att bära den. 

Det är viktigt att poängtera att Sverigedemokraterna på central nivå inte har kommit med förslaget El-Haj nämner. Sverigedemokraterna vill istället bara se ett förbud mot slöjtvång på förskolan. 

Det är också intressant i sammanhanget att ledande socialdemokrater uttalade sig i somras mot att föräldrar tvingar på sina barn att bära slöja. Det finns således inget stöd inom Socialdemokraterna som parti för att föräldrar ska få sätta på sina barn och ungdomar hijaber utan att dessa  barn och ungdomar samtycker.

Socialdemokraten och riksdagsledamoten  Jamal El-Haj har byggt upp väljarbaser genom att effektivt nyttja religiösa nätverk och spela på konservativa känslor hos väljargrupper och dessas vilja att styra sina döttrars klädval. Parallellt med detta har riksdagsledamoten haft kontakter med den kristne extremisten Atallah Hanna och extrema politiska rörelser som Amal, Palestinska Rättvisecentret och Palestinska Arbetsgruppen i Södra Sverige som driver en agenda långt från Socialdemokraternas i Israel-Palestinafrågan.

Det är därför viktigt att granska Socialdemokraterna och visa gräsrötterna i partiet vad som håller på att hända. Det är också djupt allvarligt att El-Haj tilldelats uppdraget att vara suppleant i riksdagens utrikesutskott med tanke på hans kontakter med Amal-rörelsen som är en extremistisk organisation som har ett parlamentariskt och ideologiskt samarbete med terrororganisationen Hezbollah.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.