Vänsterpartiets ord om ” 70 år av ockupation” – uttryck för antisemitism

Bild från Gazas gräns mot Israel

Vänsterpartiet har fram tills nyligen officiellt ställt sig bakom en tvåstatslösning och erkänt staten Israels rätt till existens. Men genom sitt deltagande fredagen den 19 oktober i Göteborg i en propalestinsk manifestation som inte erkänner Israels rätt att existera har Vänsterpartiet nu tagit ett steg från den tidigare politiken och ett steg närmare terrororganisationen Hamas.

Inför manifestationen som även Ung Vänster och Kommunistiska partiet deltog i lade Vänsterpartiet i Göteborg ut en text på sin Facebooksida om att de så kallade återvändarmarscherna, aktiviteter som varit våldsbejakande vid Gazas gräns mot Israel, är demonstrationer mot 70 år av ockupation. Vad var det då som hände för 70 år sedan? Jo, för 70 år sedan den 15 maj 1948 utropade sig Israel som självständig, demokratisk stat. Sverige gav sitt stöd till en judisk stat i det brittiska Palestinamandatet i FN redan 1947 och sedan juni 1950 har Sverige diplomatiska relationer med Israel. 

Vänsterpartiet har brutit mot svensk samsyn i utrikespolitiken genom att göra påståenden om 70 år av ockupation. Den ockupation som partier som Vänsterpartiet talat om tidigare har varit den militära kontroll som Israel tog över Västbanken, Östra Jerusalem och Gazaremsan efter att ha vunnit sexdagarskriget år 1967, för 51 år sedan – inte 70 år sedan.

Vänsterpartiet tycks nu ha tagit till sig propaganda utbasunerad av en organisation som inte heller erkänner Israels rätt till existens, nämligen terrororganisationen Hamas, som också ligger bakom de palestinska återvändarmarscher som Vänsterpartiet visade sitt stöd till under sin manifestation förra fredagen. 

Hamas våldsbejakande återvändarmarscher har hittills inneburit stenkastning, brandbomber, skapandet av bränder, uppmaningar till barn att delta, förstörandet av gränsstängslet mellan Gazaremsan och Israel och försök att ta sig in i israeliska samhällen längs med gränsen för att utföra terrordåd. Hamas har utnyttjat och satt sin egen befolkning i fara då Israel tvingats att försvara sin gräns mot detta som Hamas nationella samordnare för återvändarmarscherna, Khalid Al-Batsh, kallar jihad, heligt krig. Människoliv har spillts. Detta är beklagligt, men främst Hamas ansvar. ”Stöd till de kämpande i Stora återvändamarschen!” uppmanar Vänsterpartiet på Facebook.

Svenska Kommittén Mot Antisemitism (SKMA) förklarar på sin hemsida att inflytande från antijudiska attityder ”kan spåras i en antisionism som förvägrar judar rätten till politiskt självbestämmande men erkänner denna rätt för andra folk och som kräver staten Israels upphävande eller utplåning”. Enligt den arbetsdefinition för antisemitism som International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA) tagit fram är förnekandet av det judiska folkets rätt till självbestämmande ett exempel på antisemitism. Arbetsdefinitionen har antagits av EU i en resolution år 2017. Det är tydligt att Vänsterpartiets Göteborgsavdelnings uttalande om 70 år av ockupation är ett uttryck för förnekandet av det judiska folkets rätt till självbestämmande i Israel. Uttalandet är antisemitiskt.

Men Vänsterpartiets ställningstagande emot Israels existens är bara ett led i partiets förstärkt antisemitiska utveckling.
Det har tidigare avslöjats att Vänsterpartiet har starka band till den antisemitiska föreningen Grupp 194 som lagt ut våldsbejakande och antisemitiska bilder på Facebook och hyllat terrordåd. Partiet har även en nära relation till sitt palestinska systerparti Demokratiska Fronten för Palestinas Befrielse (DFLP) som 1974 utförde en terrormassaker där ett tjugotal judiska barn mördades. DFLP är fortsatt aktiv som en terrorrörelse i Gaza. Och i årets riksdags- och kommunalval presenterade Vänsterpartiet kandidater med bakgrund i DFLP på sina valsedlar. 

Huvudarrangören av manifestationen förra fredagen var organisationen Samidoun som arbetar för ”frihet åt alla palestinska fångar”, det vill säga för de palestinier som i Israel dömts för terrorrelaterade brott. I sitt tal på manifestationen sade en representant för Samidoun att den palestinska befrielsekampen kan spåras tillbaka ”åtminstone till den ödesdigra Balfourdeklarationen från den 2 november 1917”. Balfourdeklarationen är ett yttrande av den dåvarande utrikesministern i Storbritannien om brittiskt stöd till upprättandet av ett judiskt hemland. 
Samidoun benämnde också Israel som ”det som idag räknas som Israel”, vilket tydliggör att organisationen inte erkänner Israels rätt till existens. 

Vänsterpartiet tillsammans med andra av Samidouns medarrangörer som Ung Vänster och Kommunistiska partiet borde portas från arrangemang emot antisemitism och alla andra antirasistiska evenemang då deras politik osar rasism och stöd till våldsbejakande extremism. Vänsterpartiet borde heller inte, mot bakgrund av sin antisemitiska utveckling, få ingå på något sätt i en svensk regering.

Artikeln även publicerad i Katerina Magasin

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.