Vänsterpartiet, Ung Vänster och Socialdemokraterna i nya antisemitiska skandaler

Ship to Gazas ordförande och tidigare riksdagsledamot för Vänsterpartiet talade i Uppsala

I helgen skedde flera evenemang mot Israel med antisemitiska inslag.

I Uppsala marscherade barn med antisemitiska budskap på skyltar och i Malmö tog Ung Vänster antisemitisk ramsa i försvar.

Det Palestinska Folkets Förening samlade i lördags ihop ett gäng lokala vänsterpolitiker från Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Socialdemokraterna i Uppsala för att uppmärksamma Al-Nakba ”katastrofen” som enligt det palestinska narrativet orsakades av bildandet av Israel den 15 maj år 1948 .

Det som egentligen hände var att hundratusentals araber migrerade undan det krig som arabstaterna inledde 1948 mot staten Israel, ett antal araber fördrevs också som en konsekvens av kriget som Israel vann.

I Uppsala marscherade under lördagen Ship to Gaza genom staden tillsammans med flera kommunpolitiker medan barn höll upp bilder med klassiskt antisemitiskt tema, nämligen bilden av en jude med blod rinnande från mungiporna, en Davidsstjärna i pannan och ett blodigt och förskräckt barn som juden tittar på med blodtörstig blick.

Med andra ord klassisk antisemitism. Bilden föreställer Israels judiske premiärminister Benjamin Netanyahu men det är ingen tvekan om att bilden bygger på antisemitiska idéer om judar.

Bland de inbjudna talarna fanns en politiker som jobbar som fritidspedagog och en som jobbar vid Centrum för mångvetenskaplig forskning om rasism på Uppsala universitet.

Ung Vänster i Malmö

I Malmö samlades under söndagen flera antisemitiska och politiska grupperingar så som Ung Vänster, Vänsterpartiet, Grupp 194, Palestinska rättvisecentret och Socialdemokraterna för att minnas Al-Nakba och demonstrera mot Israel.

Det blev politiska tal och sång på arabiska.

En sång på arabiska berättade sångaren handlade om att ”Palestina är Palestina och från floden till havet”. Det innebär att sången gör klart att demonstrationen inte erkänner Israels rätt att existera.

Marie Granlund, tidigare riksdagsledamot för Socialdemokraterna var en av talarna liksom Ung Vänsters Oskar Andersson.

Granlund uppmanade de församlade palestinavännerna att gå och rösta på länder som stöttar Palestina, trots att man i EU-valet röstar på politiska partiers kandidater.

Oscar Andersson från Ung Vänster steg sist av alla fram till mikrofonen och tog SSU Skåne i försvar som senaste tiden blivit kritiserade för att ha framfört det antisemitiska budskapet ”krossa sionismen” på första maj.

”Senaste veckan så har politiker från Stefan Löfven till Jimmie Åkesson fördömt SSU Skåne för att de i sitt förstamajtåg sjöng:”Leve Palestina och krossa sionismen”.

”Leve Palestina” är en sång om hur palestinierna odlat jorden, om hur de kämpat mot ockupationen och hur de till sist kommer att befria sitt land från imperialismen och bygga upp det till socialismen.

Antisemitism och att vara mot sionism är helt två skilda saker.

Antisemitismen, rasismen mot judar, döljer den israeliska ockupationens verkliga orsaker, och attackerar istället oskyldiga judiska malmöbor. Vi i palestinarörelsen måste alltid bekämpa antisemitismen.

Sionism är den ideologi som rättfärdigar den israeliska ockupationen av Palestina. Precis som apartheidlagarna mot svarta i Sydafrika, precis som USA rättfärdigade att ta ursprungsbefolkningens mark.

FN:s generalförsamling antog 1975 en resolution om att sionism är en form av rasism och rasdiskriminering, precis som apartheid var en form av rasism.Om du är antirasist på riktigt måste du bekämpa både antisemitism och sionism.”

Oscar Andersson, Ung Vänster

Andersson refererar här till resolutionen 3379 som antogs 1975 av FN:s Generalförsamling.

Resolutionens text lyder att resolution 3379 ”avgör att sionism är en form av rasism och rasdiskriminering”.

Sverige tillsammans med resten av Västeuropa, USA och Australien röstade mot resolutionen som år 1991 upphävdes genom resolution 46/86, det vill säga resolution 3379 förklarades ogiltig. Sverige var ett av länderna som bidrog till att upphäva resolution 3379.

Att referera till en resolution som inte längre gäller är ovärdigt Ung Vänster.

Dessutom kan resolution 3379 anses vara antisemitisk enligt International Holocaust Remembrance Alliances (IHRA) arbetsdefinition av antisemitism som bland annat säger att antisemitism är att neka det judiska folket dess självbestämmanderätt, till exempel genom att hävda att staten Israels existens är ett rasistiskt företag.

Och resolution 46/86 gör också klart att likställa sionism med rasism är att förkasta Israels rätt att existera.

Till så kallade palestinavänner har jag några enkla råd: Sluta använd antisemitiska bilder, sluta ljug om Israel och inse att antisionism är antisemitism.

Om ni vill tala om lösningar på konflikten mellan Israel och den palestinska parten i konflikten börja kritisera två bidragande faktorer som håller konflikten, om ni så vill ”ockupationen” av Västbanken, vid liv.

Den första faktorn är att Palestinska myndigheten har en egen självständig lagstiftning som gör klart att palestinska terrorister och deras familjer belönas med lön för utförda terrordåd. Den andra bidragande faktorn till konflikten är att de palestinska barnen lär sig i sina skolor, som Sverige är med och finansierar, att de ska döda sin nästa och själv vara beredda att dö som offer för idén om Palestina.

När ni börjar kritisera de två bidragande faktorerna ovan till att den israeliska så väl som den palestinska befolkningen lever i en konflikt då kan ni kalla er både palestina- och Israelvänner.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.