Uppdatering om antisemitiska manifestationer i Uppsala och Malmö: Värre än tidigare rapporterat

Skärmdump från manifestationen i Uppsala

Förra helgen hölls två manifestationer med antisemitiska inslag. I Uppsala marscherade vänsterpolitiker och Ship to Gaza tillsammans med barn som höll upp antisemitiska budskap på plakat och i Malmö likställde Ung Vänster antisemitism med sionism. Nu framkommer det att det även sjöngs en våldsbejakande antisemitisk sång under evenemanget i Malmö. Vissa politiska konsekvenser skönjs nu för det som hänt i Uppsala men i Malmö har ännu ingen kritik lyfts från politiskt håll mot det som hänt där.

Palestinska Folkets Förening samlade lördagen den 11 maj ihop ett antal lokalpolitiker i Uppsala till en manifestation för att uppmärksamma Al-Nakba ”katastrofen” som enligt det palestinska narrativet orsakades av bildandet av Israel den 15 maj år 1948. De förtroendevalda lokalpolitiker som deltog och höll tal var Torbjörn Björlund (V) och Lisa Pelling (S). Björlund sitter i Uppsala kommunfullmäktige och Pelling är förtroendevald för Socialdemokraterna i den kommunägda verksamheten Fyrishov. Pelling arbetar även på tankesmedjan Arenagruppen som beskriver henne som expert inom migrations- och integrationsfrågor. Även tidigare förtroendevalda politiker från Socialdemokraterna och Miljöpartiet fanns med i publiken och bland talarna. Organisationen Ship to Gaza var dessutom inbjuden till manifestationen och företräddes av sin ordförande, den tidigare riksdagsledamoten för Vänsterpartiet, Jeanette Escanilla.

Torbjörn Björlund (V)
Lisa Pelling (S)

Manifestationen tågade genom Uppsala och med i följet gick även ett flertal barn som höll upp plakat med klassiskt antisemitiskt tema, nämligen bilden av en jude med blod rinnande från mungiporna, en Davidsstjärna i pannan och ett blodigt och förskräckt barn som juden tittar på med blodtörstig blick. Juden i fråga är Israels premiärminister Benjamin Netanyahu. Men bilderna kan knappast ses som politisk kritik, då man här använt sig av en klassisk antisemitisk demonisering och avhumanisering av judar som blodtörstiga.

Det råder inget tvivel om att bilderna av Netanyahu spelar på antisemitiska föreställningar. Enligt International Holocaust Remembrance Alliances (IHRA) arbetsdefinition av antisemitism är det antisemitiskt att använda symboler eller bilder som förknippas med klassisk antisemitism såsom kännetecknande för Israel och israeler.

På en röd banner stod det också att ”sionism är rasism”, ett påstående som även det är ett exempel på antisemitisk retorik.

Tobias Tankar och Politisk Research var först med att rapportera om händelsen som senare togs upp av SKMA varefter det även blev omskrivet i Upsala Nya Tidning och nämnt i SVT:s nyheter.

Att tusentals läsare delade den första artikeln här på Tobias Tankar och Politisk Research har lett till så stor uppmärksamhet att Ship To Gaza nu valt att ta avstånd från den manifestation de deltog på med följande ord:

”Vi Ship to Gaza tar å det kraftigaste avstånd från de plakat som användes vid demonstrationen i Uppsala. Det speglar på intet sätt de åsikter som Ship to Gaza står för. I vår kamp för att bryta den israeliska blockaden och stödja invånarna i Gaza accepterar vi inga anti-judiska uttalanden eller uttryck.”

Men personer som deltagit med Ship To Gazas seglingar har tidigare uttryckt sig på ett sätt som kan uppfattas som antisemitiskt.

Sommaren 2018 sade en av resenärerna i en videoinspelning:

”När jag läste om Förintelsen så tänkte jag alltid varför gjorde ingen något tidigare och jag vill att mina barnbarn ska läsa i historieböckerna att om detta folkmord som sker mot palestinierna just nu att faktiskt någon gjorde något åt det.”

Enligt IHRA:s arbetsdefinition av antisemitism så är ”jämföra Israels nuvarande politik med Nazitysklands ett exempel på antisemitism. Att jämföra Förintelsen med dagens situation i till exempel Gaza är därför antisemitiskt.

I Upsala Nya Tidning reagerar Vänsterpartiet tydligt mot att tidigare riksdagsledamoten och numera kommunpolitikern Torbjörn Björlund deltog i manifestationen den 11 maj. Per Markus Risman, distriktsordförande för Vänsterpartiet i Uppsala län säger till tidningen att bilderna får stå för arrangören. Vänsterpartiet i Uppsala medger att bilderna är antisemitiska och ”grovt olämpliga”. Vidare förklarat Risman att han pratat med Björlund som tog till sig av kritiken och som har tagit bort bilder på Facebook där han syns med de antisemitiska plakaten. Risman säger sig vara besviken på sin förtroendevalda partikollega Björlund. Björlund säger i Upsala Nya Tidning att han ”agerat klantigt” och instämmer i sitt partis kritik av bilderna som ”olämpliga”.

Kristdemokraten Jonas Segesam som är kommunalråd i Uppsala har efter händelsen med antisemitiska plakat i Uppsala reagerat och skrivit en interpellation som blir spännande att följa upp. Interpellationen är ställd till Arbetsmarknadsnämndens ordförande, kommunalrådet Mohamad Hassan (L). Segersam regerar i interpellation på att barn utnyttjades under manifestationen för att bära fram det antisemitiska budskapet och frågar det liberala kommunalrådet om han anser att det är acceptabelt att en förening som Uppsala kommun ger bidrag till öppet sprider antisemitisk propaganda på Uppsalas gator.

Palestinska Folkets Förening gick den 18 maj ut med ett pressmeddelande där de försvarar användandet av de antisemitiska plakaten. Davidsstjärnan på plakaten var inte Davidsstjärnan i religiös bemärkelse menar föreningen. Davidsstjärnan som fanns på plakaten betraktar de som en symbol som finns på den israeliska flaggan, en symbol för staten Israel. I sitt pressmeddelande fortsätter föreningen sedan att demonisera Israel med anklagelser som är helt ogrundade. Bland annat skriver de att Staten Israels ”huvudsyfte är att utrota det palestinska folket”. Det är synnerligen sorgligt att föreningen inte inser att bilden med Netanyahu är antisemitisk.

Och så har vi Malmö vad hände där?

Jo söndagen den 12 maj höll Palestinagruppen i Malmö en manifestation rörande den så kallade nakba-händelsen. Organisationen skriver i inbjudan till evenemanget att de välkomnar till en ”lugn och värdig manifestation” med tal och musik. Talare var bland annat före detta riksdagsledamoten Marie Granlund (S) och Oscar Andersson (Ung Vänster).

De som enligt Palestinagruppernas (PGS) flygblad ville associera sig med manifestationen var ABF, Grupp 194, Nyckeln till Friheten, Palestinska Centret i Sverige, Palestinska Kulturföreningen Malmö, PGS, Palestinska Rättvisecentret, Ung Vänster och Vänsterpartiet.

I förra artikeln skrev jag att en sång på arabiska framfördes. Enligt sångaren handlade sången om att ”Palestina är Palestina och från floden till havet”.

Men det där var inte vad som sjöngs på arabiska. Tobias Tankar och Politisk Research har nu analyserat klart sången och identifierat den. Det som sjöngs var en gammal våldsbejakande antisemitisk sång. Här är ett utdrag från den sångtexten som sjöngs på Palestinagruppens manifestation för att uppmärksamma Nakba:

”Åh Palestinier jag vill resa till er och vara med er, med eld i mina händer. Och tillsammans med er ska min hand slå till mot ormens huvud [Israel] / Och mina händer ska falla med era på ormens huvud [Israel]

”….Åh palestinier, revolutionen är definitiv. Med geväret ska vi framtvinga vårt nya liv.”

Viktigt att känna till är att palestinsk media ofta refererar till judar och Israel som ormar. Att beskriva judar som ormar och Israel som ormens huvud är ett exempel på demonisering av judar som används i klassisk antisemitisk retorik.

Att använda symboler och bilder som förknippas med klassisk antisemitism är som tidigare nämnts exempel på antisemitiska yttringar enligt IHRA:s arbetsdefinbition av antisemitism.

Oscar Andersson från Ung Vänster Malmö höll ett tal under manifestationen den 12 maj där han försvarade SSU Skånes användande av den antisemitiska slogan och sångfrasen ”krossa sionismen”.

Oscar Andersson (Ung Vänster)

Han nämnde att politiker från Socialdemokraternas Stefan Löfven till Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson fördömt SSU Skåne för att de i sitt förstamajtåg sjungit: ”krossa sionismen”. Sedan förklarar han hur han ser på antisemitism och sionism i följande ord:

Antisemitism och att vara mot sionism är helt två skilda saker. Antisemitismen, rasismen mot judar, döljer den israeliska ockupationens verkliga orsaker, och attackerar istället oskyldiga judiska malmöbor. Vi i palestinarörelsen måste alltid bekämpa antisemitismen.

Sionism är den ideologi som rättfärdigar den israeliska ockupationen av Palestina. Precis som apartheidlagarna mot svarta i Sydafrika, precis som USA rättfärdigade att ta ursprungsbefolkningens mark.

FN:s generalförsamling antog 1975 en resolution om att sionism är en form av rasism och rasdiskriminering, precis som apartheid var en form av rasism.Om du är antirasist på riktigt måste du bekämpa både antisemitism och sionism.”

Andersson refererar här till resolutionen 3379 som antogs av FN:s Generalförsamling år 1975.

Resolutionens text lyder att resolution 3379 ”avgör att sionism är en form av rasism och rasdiskriminering”.

Vad Andersson inte nämner är att Sverige röstade mot resolutionen som år 1991 upphävdes genom resolution 46/86 som Sverige röstade för. Resolution 3379 är alltså helt inaktuell att hänvisa till. Resolution 46/86 gör klart att likställa sionism med rasism är att förkasta Israels rätt att existera.

Resolution 3379 skrivning om sionism är att betrakta som antisemitisk då IHRA:s arbetsdefinition av antisemitism säger att antisemitism är att neka det judiska folket dess självbestämmanderätt, till exempel genom att hävda att staten Israels existens (som förutsätter sionism) är ett rasistiskt företag.

När manifestationen i Malmö upplöstes skanderade de församlade de numera ökända antisemitiska slagorden ”krossa sionismen, krossa sionismen!”

Så det var alltså mycket värre än vad jag tidigare rapporterat och mycket värre än vad etablerad media och SKMA rapporterat.

Politiker som deltar i manifestationer där antisemitism visar sig behöver inte själva stå bakom antisemitiska budskap. De flesta gör det inte och dessa måste lära sig se vad som är antisemitiskt och tydligt ta avstånd från att delta i antisemitiska sammanhang. I synnerhet har Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och Miljöpartiet en läxa att göra.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.